11/4/19

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για το επίδομα ορεινών περιοχών, τις Τ/κ περιουσίες και τα βελτιωτικά μέτρα που αφορούν στον δημόσιο τομέα

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για το επίδομα ορεινών περιοχών, τις Τ/κ περιουσίες και τα βελτιωτικά μέτρα που αφορούν στον δημόσιο τομέα

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης προέβη σήμερα Πέμπτη 11 Απριλίου 2019 στο «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος Ραδιοφώνου του ΡΙΚ, σε δηλώσεις  για διάφορα θέματα  που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών. Μεταξύ άλλων, έκανε αναφορά για το επίδομα ορεινών περιοχών, τις Τ/κ περιουσίες και τα βελτιωτικά μέτρα που αφορούν στον δημόσιο τομέα.
Το κείμενο των σχετικών ερωτο-απαντήσεων, έχει ως ακολούθως:
«Ερώτηση: Τί ακριβώς είναι αυτό το επίδομα για κατοίκους ορεινών περιοχών;
Απάντηση: Είναι ένα επίδομα που είχε παραχωρηθεί για 4-5 χρόνια. Η τελευταία φορά που παραχωρήθηκε ήταν το 2010. Τα ποσά είναι στρογγυλοποιημένα. Η ουσία του επιδόματος ,όμως, είναι πιο δυνατή διότι και οι τιμές όσον αφορά την ενέργεια είναι πιο ευνοϊκές και υπάρχουν και κάποια άλλα δεδομένα. Είναι ένα πολύ σημαντικό επίδομα. Εντάσσεται στο πλαίσιο μιας πιο ευρείας πολιτικής που αφορά στη στήριξη των ορεινών κοινοτήτων. Αφορά και πολύ αυξημένα κονδύλια για μεγάλα αναπτυξιακά έργα και ένα νέο πρόγραμμα που έχουμε εισαγάγει τα τελευταία δύο χρόνια στο Υπουργείο Εσωτερικών με εξοικονομήσεις πάντα στο τέλος του χρόνου για σημαντικά μικρά έργα στις κοινότητες ,μικρά όσον αφορά τον προϋπολογισμό, αλλά μεγάλης σημασίας. Έχουμε προχωρήσει στην ικανοποίηση αυτού του αιτήματος και ως αναγνώριση της προσφοράς στην Κύπρο όλων των μόνιμων κατοίκων των ορεινών περιοχών, αλλά και αναγνώριση των ιδιαίτερων δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στις απομακρυσμένες/ορεινές περιοχές. Συνεχίζουμε και με την ευρύτερη στρατηγική που αφορά στις ορεινές περιοχές, για την οποία δουλεύει και ο κ. Παπαδούρης και απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι είναι σχεδόν ολοκληρωμένη, και με κάποια στεγαστικά θέματα στο αμέσως επόμενο διάστημα ούτως ώστε να συμπληρώσουμε ένα σημαντικό περίγραμμα που αφορά μια νέα εποχή στις ορεινές περιοχές.
Πρέπει να υπάρχει και ένα πλάνο. Έβλεπα σήμερα ένα δημοσίευμα που έλεγε ότι έκλεισαν 89 βιβλιοθήκες στις ορεινές περιοχές και το δημοσίευμα ερμηνεύει αυτό το γεγονός ως μαρασμό. Δεν είναι αυτή η ερμηνεία. Η ερμηνεία είναι ότι γίνονταν και πολλά λανθασμένα έργα. Έχουμε εστιάσει τα κονδύλια μας σε πολύ πιο σημαντικά έργα απ’ ό,τι κάποια έργα ‘βιτρίνας’ που αν γίνονταν ,και βλέπετε τη βιωσιμότητά τους στο παρελθόν, δεν θα δούλευαν. Έχουν δαπανηθεί κονδύλια για τις ορεινές περιοχές είτε για ανέγερση κοινοτικών κτηρίων είτε για μουσεία που είναι κλειστά 365 μέρες το χρόνο είτε για κάποια άλλα θέματα. Δεν έχουν δημιουργήσει και δεν θα μπορούσαν να δημιουργήσουν την οικονομική δραστηριότητα που περιμένει κάποιος για να ευνοηθεί η ζωή στις ορεινές περιοχές και στην ύπαιθρο. Αυτή τη στιγμή προσανατολίζουμε τα κονδύλια μας στη δημιουργία ουσιαστικών έργων υποδομής και ανάπλαση πυρήνων. Όταν γίνεται μια ανάπλαση πυρήνων και μια πλατεία, σιγά-σιγά αρχίζει να δημιουργείται ένα καφενείο, μια ταβέρνα και έχουμε δει πόσο πετυχημένα είναι αυτού του είδους τα έργα. Εκεί έχουμε στοχεύσει τα τελευταία 5-6 χρόνια. Επίσης, προωθούνται μικρά έργα για βελτίωση δρόμων και γεφυριών. Συζητούμε και ευρύτερα θέματα στρατηγικής που αφορούν νέα δήλωση πολιτικής και ευρύτερα θέματα ούτως ώστε να υπάρχει μια ορθή στρατηγική για να πάρουμε τα καλύτερα από τις ορεινές μας περιοχές και προς όφελος των κατοίκων, αλλά και προς όφελος της οικονομίας της χώρας.
Ερώτηση: Θα γίνουν κάποιες ανακοινώσεις προσεχώς γι’ αυτά τα έργα και για την ευρύτερη στρατηγική;
Απάντηση: Ναι. Οδεύει αυτή η στρατηγική προς το τέλος της και θα γίνουν ανακοινώσεις σύντομα. Δεν γνωρίζω όμως ακριβώς πότε. Οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών έχουν περισσότερα έξοδα, είτε αφορούν τις ενεργειακές τους ανάγκες είτε αφορούν τις μετακινήσεις. Για παράδειγμα, ένα ζεύγος με 2-3 παιδιά που θέλουν να ζήσουν σε ορεινή περιοχή έχουν περισσότερα έξοδα. Η βοήθεια που δίνει ο φορολογούμενος μ’ αυτό το επίδομα σ’ αυτούς τους μόνιμους κατοίκους είναι σημαντική και είναι στα πλαίσια του εφικτού. Πρέπει ,όμως, να είμαστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά στη δημοσιονομική μας πολιτική, ούτως ώστε σιγά-σιγά να μπορούμε να εφαρμόσουμε πολιτικές που είναι κοινωνικά επωφελείς ούτως ώστε να προχωρήσουμε με μια νέα σελίδα.
Μεταξύ 2-31 Μαΐου 2019 θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις μαζί με τα συνοδευόμενα έγγραφα στις Επαρχιακές Διοικήσεις και στο ΚΕΠ Πελενδρίου ούτως ώστε να μπορεί η αίτηση να εξεταστεί και το επίδομα να καταβληθεί  για το 2019 εντός Σεπτέμβριου-Οκτώβριου.
Ερώτηση: Πώς σχολιάζετε καταγγελίες που γίνονται για παρεμβάσεις στη διαχείριση Τ/κ περιουσιών;
Απάντηση: Όλες οι καταγγελίες διερευνώνται και δίνονται στην Αστυνομία. Όταν όμως προσπαθείς να επιβάλεις την τάξη σε ένα τόσο δύσκολο θέμα που χρονίζει εδώ και δεκαετίες, δημιουργούνται τέτοιου είδους αντιδράσεις. Όσον αφορά τον Δήμαρχο Πάφου, είχαμε εξετάσει τις διάφορες καταγγελίες που έγιναν, έγινε διερεύνηση και είχαμε λάβει μέτρα. Αν υπάρχουν κάποιες παρατυπίες που μπορούμε εμείς να διορθώσουμε, θα τις διορθώσουμε. Θα συνεχίσουμε όμως σταδιακά να προσπαθούμε να επιβάλουμε την τάξη. Δεν είναι ο Υπουργός που αποφασίζει για τη διάθεση αυτών των περιουσιών. Υπάρχουν επιτροπές που αποτελούνται από αγροτικές οργανώσεις, από την ΠΟΒΕΚ, από εκπροσώπους των κομμάτων, εκπροσώπους των προσφύγων κ.ά. Οι αποφάσεις που προκύπτουν από αυτές τις επιτροπές είναι κατά 95% ομόφωνες.
Προχωρούμε με τη νομιμότητα και προσπαθούμε να διορθώσουμε παρατυπίες. Έχουμε κάνει εκατοντάδες ανακτήσεις, οι οποίες δημιούργησαν αρκετό αναβρασμό τα τελευταία χρόνια. Ο λόγος είναι διότι θέλουμε να βαδίζουμε στη νομιμότητα σε ένα πολύ δύσκολο/ευαίσθητο θέμα, στο οποίο υπήρχαν δεκαετίες παρατυπιών και αδιαφανών διαδικασιών. Είπαμε ότι θα δημοσιεύουμε, πλέον, πριν παραχωρήσουμε Τ/κ περιουσίες. Προσπαθούμε να διορθώσουμε το σύστημα και προχωράμε. Οι αδιάθετες περιουσίες δημοσιοποιούνται και αυτή η διαδικασία πρέπει να ενταθεί.
Ερώτηση: Από τις τελευταίες καταγγελίες που έγιναν, έχουν δοθεί στην Αστυνομία υποθέσεις για διερεύνηση;
Απάντηση: Δεν κάνω καταγγελίες που προκύπτουν από αντιπαραθέσεις κάποιων στο ραδιόφωνο. Αν έρθει κάποια πληροφορία κοντά μας, θα ενημερώσουμε. Δεν μπορώ από αέρος να συζητήσω για συγκεκριμένη περίπτωση.
Ερώτηση: Τί σκοπεύετε να κάνετε για το θέμα της ανέγερσης ναού στον Δημόσιο Κήπο της Πάφου;
Απάντηση: Αν παρέμβω εγώ και λάβω πολιτική απόφαση, θα είναι μεμπτό. Υπάρχει διακριτός ρόλος μεταξύ πολιτικής και τεχνοκρατικής διαδικασίας. Ο Δήμος Πάφου είναι μια πολεοδομική Αρχή. Πάντα στο πλαίσιο έκδοσης οποιασδήποτε άδειας έχει σημαίνοντα ρόλο η τοπική Αρχή και βάσει νόμου και βάσει της διαδικασίας και αντιλαμβάνομαι ότι αυτή τη στιγμή γίνεται και πρέπει να γίνεται μια συζήτηση σε τοπικό επίπεδο για το κατά πόσο μπορεί να χορηγηθεί μια άδεια. Δεν θεωρώ ότι πρέπει να παρέμβω. Απόψεις από άλλα Τμήματα, όπως το Τμήμα Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Εσωτερικών, τα Δημόσια Έργα κ.ά. μπορούν να ζητηθούν στο πλαίσιο της διαδικασίας. Αρκετά Υπουργεία εμπλέκονται ανάλογα με το έργο. Τη συγκεκριμένη περίπτωση δεν γνωρίζω σε ποιό σημείο και ποιοί θα εμπλακούν. Ο Δήμος Πάφου είναι πολεοδομική Αρχή. Υπάρχει διαδικασία έκδοσης πολεοδομικής/οικοδομικής άδειας και τι σημαίνει αυτό. Δεν είναι θέμα διακηρύξεων.
Ερώτηση: Υπάρχει ζήτημα να ανεγερθεί κάπου αλλού ο ναός μέσω διαδικασίας ανταλλαγής περιουσιών;
Απάντηση: Εξ όσων γνωρίζω, υπάρχει μια διαδικασία ανταλλαγής περιουσιών στο πλαίσιο της νομοθεσίας, αλλά αφορά το γεγονός ότι εκεί είναι εκκλησιαστική γη και έχει ζητηθεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο ανταλλαγής με χώρο κάπου αλλού και έχει γίνει και σημαντική προεργασία.
Ερώτηση: Γίνεται κάποια βελτίωση στον δημόσιο τομέα;
Απάντηση: Στον δημόσιο τομέα έχουν γίνει κάποια πράγματα. Θυμίζω, όμως, ότι είχαμε πάει στη Βουλή με ένα τολμηρό πακέτο μεταρρυθμίσεων, όμως για κάποιους λόγους ,οι οποίοι δεν τεκμηριώθηκαν επαρκώς πολιτικά, αυτό το μοντέλο είχε απορριφθεί. Αυτό το πακέτο θα έφερνε την αξιοκρατία όσον αφορά τις προαγωγές, θα αφορούσε θέματα πιο αποτελεσματικής διαχείρισης των δημόσιων υπαλλήλων και με καλύτερη αποτελεσματικότητα του κράτους. Ήταν πολύ σημαντικό να περάσει αυτό το σχέδιο και απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι θα επανέλθει πολύ σύντομα από το Υπουργείο Οικονομικών με κάποιες μικρές αλλαγές για να μπορεί να περάσει. Παράλληλα, όμως, έχουν γίνει πράγματα που αφορούν την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Παραλάβαμε ένα απόλυτο μηδενικό. Έχουμε δώσει την πλατφόρμα της ‘ΑΡΙΑΔΝΗΣ’, πάνω στην οποία βασίστηκαν πάρα πολλές Υπηρεσίες. Αυτή τη στιγμή το Κτηματολόγιο και το Υπουργείο Εσωτερικών χρησιμοποιούν μια από τις πιο σύγχρονες ηλεκτρονικές πλατφόρμες παγκοσμίως και έχει αποφορτίσει και τους ιδιώτες μελετητές και πάρα πολλούς, οι οποίοι αντί να τρέχουν στο Κτηματολόγιο να ζητούν κάποια στοιχεία ή χάρτες μπορούν να τα κατεβάσουν ηλεκτρονικά. Τα ΚΕΠ τα έχουμε εξοπλίσει με πολύ περισσότερες δεκάδες Υπηρεσίες. Αυτή τη στιγμή είναι γύρω στις 90. Έχουν βελτιωθεί σημαντικά κάποια πράγματα. Όσον αφορά δε τα νομοσχέδια που έχουν απορριφθεί, θα επανέλθουν 3-4 από αυτά με κάποιες διαφοροποιήσεις από το Υπουργείο Οικονομικών.»
(ΑΜ)