14/3/19

Τελετή Βράβευσης στους Διαγωνισμούς για την Ελληνική Γλώσσα στη Διαχρονία της

Τελετή Βράβευσης στους Διαγωνισμούς για την Ελληνική Γλώσσα στη Διαχρονία της

Η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, πραγματοποίησε την Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2019, εκδήλωση στην οποία απονεμήθηκαν τα Βραβεία στους μαθητές και στις μαθήτριες που διακρίθηκαν στον Παγκύπριο Διαγωνισμό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας με θέμα: «Πολυτροπικά Κείμενακαι Δημιουργική Γραφή» και στον Γ΄ Παγκύπριο Διαγωνισμό Γυμνασίων για την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα με θέμα: «Τερψώμεθα μύθοις».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Μετά από τον χαιρετισμό του Διευθυντή Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης Δρος Κυπριανού Δ. Λούη, ακολούθησε εισήγηση από την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Frederick, Δρα Κατερίνα Καρατάσου, με τίτλο: «Δημιουργικότητα και (πολυτροπική) γραφή».
Στη συνέχεια, έγινε η απονομή των Βραβείων των δύο προαναφερθέντων διαγωνισμών. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των εργασιών που διακρίθηκαν με Α΄ Βραβείο στον Γ΄ Παγκύπριο Διαγωνισμό Γυμνασίων για την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα με θέμα: «Τερψώμεθα μύθοις».
Στον Διαγωνισμό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας συμμετείχαν  μαθητές και μαθήτριες  από Γυμνάσια και Λύκεια Δημόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης από όλη την Κύπρο. Διακρίθηκαν συνολικά έξι (6) συμμετοχές με θέμα: «Η χρήση της Νέας Ελληνικής Γλώσσας στον εικοστό πρώτο αιώνα (21ο) αιώνα, μέσα από πολυτροπικά κείμενα».
Οι συγκεκριμένες συμμετοχές ξεχώρισαν για την πρωτοτυπία/αυθεντικότητα και τη δημιουργικότητα του κειμένου, τη συνέργεια (δημιουργική σχέση) μεταξύ των σημειωτικών συστημάτων που επιλέχθηκαν, καθώς και για το περιεχόμενο και την εκφραστική επάρκεια του λεκτικού κειμένου.
Στον Γ΄ Παγκύπριο Μαθητικό Διαγωνισμό Γυμνασίων για την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες από Γυμνάσια Δημόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης από όλη την Κύπρο. Η ανταπόκριση των παιδιών ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική για την προσπάθεια που γίνεται για ποιοτική αναβάθμιση του μαθήματος, ώστε να γίνει πιο οικείο και ελκυστικό.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες κλήθηκαν να προσεγγίσουν δημιουργικά έναν ή περισσότερους μύθους από συγκεκριμένες πηγές: τον Αίσωπο, τον Λουκιανό, τον Ηρόδοτο, τον Απολλόδωρο και την Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία. Οι εργασίες μπορούσαν να λάβουν πέντε μορφές, που αντιστοιχούν στις πέντε κατηγορίες του Διαγωνισμού: Διήγημα, Ποίημα, Άρθρο, Τραγούδι και Δραματοποίηση.
Οι συμμετοχές που διακρίθηκαν βασίζονταν σε μύθους από τις πηγές που προαναφέρθηκαν και είχαν τόση έκταση ή διάρκεια όση καθοριζόταν στην προκήρυξη του Διαγωνισμού. Παράλληλα, ξεχώρισαν για τη δημιουργική και πρωτότυπη μετάπλαση των μύθων, την ανάδειξη της διαχρονικότητας των μηνυμάτων τους και την εύστοχη ενσωμάτωση αυτούσιων αρχαιοελληνικών φράσεων από τους μύθους στον νεοελληνικό λόγο.
Την Οργανωτική Επιτροπή της Τελετής Βράβευσης αποτελούσαν οι Δρ Πολύμνια Χατζηνεοφύτου και Δρ Ειρήνη Παρασκευά-Ροδοσθένους, ΕΜΕ Φιλολογικών Μαθημάτων, Έλενα Γεωργίου και Κλαίρη Κυριάκου, Σύμβουλοι Φιλολογικών Μαθημάτων (Κλιμάκιο Ν.Ε. Γλώσσας) και Νεκταρία Ιωάννου, Σύμβουλος Φιλολογικών Μαθημάτων (Κλιμάκιο Α.Ε. Γλώσσας).