18/2/19

Συνέντευξη της Υφυπουργού Ναυτιλίας κας Νατάσας Πηλείδου στην εκπομπή “It’s ALL about Shipping”, για θέματα ναυτιλιακής βιομηχανίας

Συνέντευξη της Υφυπουργού Ναυτιλίας κας Νατάσας Πηλείδου στην εκπομπή “It’s ALL about Shipping”, για θέματα ναυτιλιακής βιομηχανίας

Για θέματα που άπτονται του Υφυπουργείου Ναυτιλίας και της ναυτιλιακής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης της ανακοίνωσης ότι, Υφυπουργείο Ναυτιλίας και Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού καταβάλλουν προσπάθειες για τη συμπερίληψη κατεύθυνσης ναυτιλιακής εξειδίκευσης στο πρόγραμμα σπουδών επιλεγμένων Τεχνικών Σχολών του δημόσιου τομέα, αν είναι δυνατόν και από τον Σεπτέμβριο 2019, μίλησε η Υφυπουργός Ναυτιλίας παρά τω Προέδρω κα Νατάσα Πηλείδου, στη ραδιοφωνική εκπομπή "It's ALL about Shipping", στον κοινοτικό ραδιοφωνικό σταθμό του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου Cut-Radio 95.2, την 1η Φεβρουαρίου 2019.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, η κα Πηλείδου επεσήμανε ότι επενδύεται σοβαρή εργασία για να αντιστραφεί η μείωση του αριθμού των ναυτικών στην Κύπρο και επιθυμία είναι όπως περισσότεροι Κύπριοι επιλέγουν το επάγγελμα. «Θα υπάρχει πάντα μεγάλη ζήτηση, ακόμη και με αυτοματοποίηση, και η ενασχόληση με το εν λόγω επάγγελμα αποτελεί ευκαιρία για τους νέους, καθότι η ναυτιλία είναι ένα από τα πιο προστατευμένα και ασφαλή επαγγέλματα, λόγω των υψηλών προδιαγραφών που απαιτούνται από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) και τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO). Από αυτή την άποψη, αποτελεί ένα ιδεατό επάγγελμα στην αγορά εργασίας», είπε η κα Υφυπουργός.
Η κα Πηλείδου ενημέρωσε επίσης για τις νέες πρωτοβουλίες του Υφυπουργείου, όπως η λειτουργία πλατφόρμας για καταχώρηση βιογραφικών των ναυτικών ώστε να  μπορούν να συνδυαστούν με τις θέσεις εργασίας, η ψηφιοποίηση των αρχείων του Υφυπουργείου και η ηλεκτρονική διαδικασία εγγραφής πλοίου. Επίσης, διεξάγεται εδώ και μήνες εκστρατεία ψηφιακού μάρκετινγκ και εκστρατεία για περαιτέρω προβολή του Υφυπουργείου, διά της συμμετοχής σε συνέδρια και σε συναντήσεις με σημαντικές ναυτιλιακές εταιρείες και ενδιαφερόμενα μέρη, τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή βιομηχανία.
Αυτό που είναι εντυπωσιακό, είπε η κα Υφυπουργός, είναι πως από τη σύσταση του Υφυπουργείου Ναυτιλίας σημειώθηκε σημαντική αύξηση των εταιρειών που εντάχθηκαν στο σύστημα φόρου χωρητικότητας της Κύπρου, ενώ, όπως σημείωσε, σημαντική είναι και «η διατήρηση της επαφής με όλους τους ‘πελάτες’ μας, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, καθότι μας παρέχει χρήσιμες πληροφορίες ως προς τις ανάγκες τους. Εάν οι εταιρείες στην Κύπρο είναι ευχαριστημένες, αυτό αντανακλάται και μάς βοηθάει ουσιαστικά ως προς την εικόνα που προβάλλεται στο εξωτερικό.»
Πρόσθεσε, δε, ότι «είμαστε μία από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο που έχει αναπτυχθεί με επιτυχία από σημαία σε ναυτιλιακή κοινότητα. Προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε συνεχώς και εδώ και πολλά χρόνια, διατηρούμε μια λευκή σημαία υψηλής ποιότητας.»
Μιλώντας για τους συνεργάτες της στο Υφυπουργείο, η κα Πηλείδου σημείωσε πως «οι άνθρωποι του Υφυπουργείου δεν κινητοποιούνται για προσωπικό όφελος, αλλά επειδή πραγματικά θέλουν να δουν τη βιομηχανία να προοδεύει, και αυτό είναι ένα υπέροχο πράγμα. Όλοι εργαζόμαστε για αυτόν τον κοινό στόχο και πιστεύω πως και η ίδια η βιομηχανία της Κύπρου εργάζεται προς την επίτευξη αυτού του στόχου. Είναι υπέροχο ότι όλοι προσπαθούν να αναπτύξουν αυτή τη ναυτιλιακή κοινότητα.» Η μεγαλύτερη πρόκληση κατά τη διάρκεια μιας αλλαγής είναι η ομάδα όχι μόνο να βλέπει τον τελικό στόχο, αλλά να αποτελεί μέρος του, σημείωσε.
Ερωτηθείσα για τη μελέτη βιωσιμότητας σχετικά με την προοπτική λειτουργίας ακτοπλοϊκής σύνδεσης μεταξύ Λεμεσού και Πειραιά, η κα Πηλείδου εξήγησε ότι το θέμα χρειάζεται εξέταση, ωστόσο «τόσα πολλά άτομα θέλουν να το δουν να συμβαίνει και είναι κάτι που θέλουμε κι εμείς να δούμε να συμβεί.»
Σχολιάζοντας τη «Νομοθεσία 2020» του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, η κα Πηλείδου είπε ότι «είμαστε πολύ αφοσιωμένοι στην προστασία του περιβάλλοντος και στην εποικοδομητική συμβολή προς την προσπάθεια αυτή. Ως σημαία και λιμάνι, είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε τη νομοθεσία και αυτό που θέλουμε να δούμε, είναι συνεπής εφαρμογή. Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε τις ναυτιλιακές εταιρείες και να τις ενθαρρύνουμε να είναι έτοιμες, με λύσεις που είναι αποδεκτές από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.» Ως προς τη μεγάλη καινοτομία που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της τοπικής βιομηχανίας, υπέδειξε πως οι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν κάνει άλματα στο επίπεδο των τεχνολογιών που χρησιμοποιούν.
Ερωτηθείσα «γιατί Κύπρος για ναυτιλία;», η κα Πηλείδου εξήγησε πως το διαμέτρημα του ανθρώπινου ταλέντου που είναι διαθέσιμο στην Κύπρο είναι καταπληκτικό, και «αυτό αποτελεί σίγουρα ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Το άλλο που είναι μοναδικό στην Κύπρο, είναι ότι η ναυτιλιακή κοινότητα είναι τόσο ενωμένη, όλοι συνεισφέρουν και όλοι αισθάνονται μέρος της ομάδας.»
Τέλος, η κα Πηλείδου σημείωσε ότι η ναυτιλία είναι μια βιομηχανία ευκαιριών για τη νεότερη γενιά, «εργαζόμαστε πολύ σκληρά ως παγκόσμια κοινότητα, όχι μόνο ως Κύπρος, για να διασφαλίσουμε ότι η ναυτιλία θα παραμείνει βιώσιμη.»