Χαιρετισμός Προεδρικού Επιτρόπου κ.
Φώτη Φωτίου στη συνάντηση με τους ποδοσφαιριστές της ομάδας νέων
«Ελευθέρια – Παγκύπριος Νέας Υόρκης»
Χαίρομαι και πάλι για τη συνάντηση μας, αυτή τη φορά στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου και σας καλωσορίζω θερμά.
Προχθές, σας συνάντησα στην Αθηένου, τη γενέτειρα ενός πολύ εκλεκτού μέλους της ομογένειάς μας στην Αμερική που έφυγε από τη ζωή, του Νίκου Μουγιάρη, που η μνήμη του θα μείνει για πάντα αιώνια και φωτεινό παράδειγμα για την προσφορά και την αγάπη του για την Κύπρο και τον Ελληνισμό στο σύνολό του.
Από τον «Παγκύπριο» της Νέας Υόρκης και τις άλλες ομογενειακές οργανώσεις αναδείχθηκαν επιφανείς μορφές με πολύ πλούσια προσφορά και βαθύτατη εκτίμηση όχι μόνο μεταξύ της Ελληνικής ομογένειας, αλλά και ευρύτερα, τιμώντας ιδιαίτερα την πατρίδα μας.
Πολύ περισσότερο βοήθησαν στην προώθηση και προβολή των δίκαιων θέσεών μας στο εθνικό μας θέμα και έγιναν οι καλύτεροι των πρέσβεων μας στη δεύτερη τους πατρίδα. Και όχι μόνο αυτό. Αποδείχθηκαν και πολύτιμοι συμπαραστάτες διεθνώς στον αγώνα μας για επίτευξη μιας διαρκούς και μόνιμης λύσης που θα μας απελευθερώνει από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής και θα επανενώνει την Κύπρο κατοχυρώνοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των πολιτών της. Χωρίς επεμβατικά δικαιώματα και εγγυήσεις, χωρίς στρατούς κατοχής και χωρίς η Τουρκία να έχει με οποιονδήποτε τρόπο έλεγχο επί ολόκληρης της νήσου.
Θέλουμε μια λύση που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των πολιτών μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, όπως και των Μαρωνιτών, των Αρμενίων και των Λατίνων, χωρίς διακρίσεις, και μέσα σε συνθήκες ισονομίας και ισοπολιτείας, όπως και ελευθερίας, ασφάλειας και κοινής ευημερίας.
Αυτή την προοπτική θέλουμε να δώσουμε στην πατρίδα μας ώστε οι σημερινές και οι επόμενες γενιές να απολαμβάνουν με αισθήματα ικανοποίησης, σιγουριάς και αισιοδοξίας την διαβίωση τους σε αυτό τον τόπο που, πέρα από την απέραντη και μοναδική φυσική ομορφιά του, υπόσχεται πολλά σε όλους τους νόμιμους κατοίκους του, αν κρίνουμε και από τα όσα φέρνουν στο φως οι έρευνες για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, όπως και από το μεγάλο ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει για την εκμετάλλευση τους εταιρείες-κολοσσοί στο είδος τους, μεταξύ των οποίων και εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων.
Αυτή η εξέλιξη, μαζί με τις διμερείς και τριμερείς συμφωνίες μας με την Ελλάδα και άλλες χώρες της περιοχής, έχει αναδείξει τον σταθεροποιητικό ρόλο της Κύπρου, η οποία, πλέον, προσφέρει μεγάλα γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά πλεονεκτήματα που αναγνωρίζονται τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Αγαπητοί φίλοι,
Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να σας δώσω ένα περίγραμμα των όσων έχουμε εντάξει στη στρατηγική μας για την αξιοποίηση του ρόλου των αποδήμων μας. Δεν είναι μόνο ο συντονισμός για ανάληψη κοινών δράσεων με την Ελλάδα, καθώς ακόμα και με χώρες όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Αρμενία, η Σερβία, και η Ρουμανία με τις οποίες έχουμε συνάψει μνημόνια και συμφωνίες αξιοποίησης της μεγάλης δύναμης της διασποράς για επιδίωξη και ικανοποίηση κοινών συμφερόντων μας. Είναι ακόμα και οι ιδιαίτερες δράσεις που αναπτύσσουμε στο πλαίσιο της πολύ στενής συνεργασίας μας με την ΠΣΕΚΑ, την ΠΟΜΑΚ, τη ΝΕΠΟΜΑΚ και τις άλλες ομογενειακές οργανώσεις.
Επενδύουμε ιδιαίτερα στους νέους αποδήμους μας θέτοντας στην προμετωπίδα του ενδιαφέροντος μας τα θέματα που κατά πρώτο λόγο τους αφορούν. Αυτοί αποτελούν το μέλλον της πατρίδας μας και της διασποράς μας. Προωθήσαμε, έτσι, προγράμματα ενθάρρυνσης της ανάμειξης τους στα παροικιακά δρώμενα των τόπων διαμονής τους και αναπτύσσουμε τη συχνότερη επαφή και γνωριμία με την Κύπρο, δίνοντας έμφαση στην εκμάθηση της γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού της Κύπρου και την αλληλογνωριμία και ανταλλαγή απόψεων με τους Κύπριους νέους που διαμένουν μόνιμα στον τόπο μας.
Είναι στο πλαίσιο αυτό που έχουμε εντάξει, ανά διετία, και τη φιλοξενία στην Κύπρο της ποδοσφαιρικής ομάδας του σωματείου «Ελευθέρια-Παγκύπριος Νέας Υόρκης», ενώ συνεχίζουμε με πολύ θετικά αποτελέσματα, μέσω της συνεργασίας μας με δυο πανεπιστήμια στην Κύπρο, τα προγράμματα μάθησης εξ αποστάσεως που αφορούν στη γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό μας.
Για τους νέους απόδημους έχει επίσης διασφαλιστεί η δυνατότητα διενέργειας πρακτικής κατάρτισης στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, επιτυγχάνοντας και με αυτό τον τρόπο τη σύνδεση με τη χώρα καταγωγής τους. Τα τελευταία χρόνια έχουμε διασφαλίσει επίσης την παροχή σημαντικού αριθμού υποτροφιών για όσους νέους απόδημούς μας επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Κύπρο. Βεβαίως, αξιοποιούμε στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις νέες τεχνολογίες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις 15,000 μέλη της ΝΕΠΟΜΑΚ και με τον τρόπο αυτό και την επαφή τους με οργανώσεις νεολαίας της Κύπρου μας.
Όπως ανέφερα, σας έδωσα ένα περίγραμμα των όσων έχουμε εντάξει στην εθνική στρατηγική μας, την οποία διαμορφώνουμε ανάλογα με τις εξελίξεις και τις ανάγκες που εντοπίζουμε, αξιοποιώντας και τις εισηγήσεις που γίνονται από τις ομογενειακές οργανώσεις στο πλαίσιο της στενής μας συνεργασίας.
Καλωσορίζω για μια άλλη φορά ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της ομάδας «Ελευθέρια-Παγκύπριος» Νέας Υόρκης κ. Νίκο Τζιάζα, τον ιδρυτή και Επίτιμο Πρόεδρο της κ. Μάϊκ Λεάνδρου, τον Υπεύθυνο της αποστολής κ. Έβρο Καβάζη και όλους εσάς τα μέλη της ομάδας που αποτελείτε έναν από τους πιο σημαντικούς οργανωμένους πυρήνες των αποδήμων μας στην Αμερική.
Σας ευχαριστούμε θερμά για αυτή τη δραστηριότητά σας και την ενέργεια που δίνετε και στους άλλους αποδήμους μας σε ό,τι αφορά στην Κύπρο μας, και σας εύχομαι κάθε καλό για τη συνέχεια.