Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου προέβη, σήμερα Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019, σε δηλώσεις στο «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος Ραδιοφώνου του ΡΙΚ, σε σχέση με τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας.
Ακολουθεί επιλεγμένο απόσπασμα από τις δηλώσεις του κ. Προδρόμου:
« Ερώτηση: Θα θέλαμε κάποια σχόλια για τη σύνοδο κορυφής των 7 χωρών.
Απάντηση: Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα. (….) Αυτή είναι η 5η σύνοδος των νοτίων κρατών της ΕΕ. Αυτά τα κράτη έχουν κάποια κοινά ενδιαφέροντα και ευαισθησίες, χωρίς όμως αυτό να θεωρείται ομαδοποίηση. Όλες οι συζητήσεις γίνονται στο πλαίσιο των πολιτικών της ΕΕ. Τα θέματα αιχμής αυτή τη στιγμή είναι η μετανάστευση, το προσφυγικό, τα ενεργειακά θέματα , όπως η ενεργειακή ασφάλεια και η κλιματική αλλαγή. Σε τρία τουλάχιστον κεφάλαια υπάρχει ένα ιδιαίτερο μεσογειακό ενδιαφέρον. Η Μεσόγειος επηρεάζεται περισσότερο από αυτά τα ζητήματα και ,βεβαίως, είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων. Θα υπάρχουν ,επίσης, και κάποια γενικά θέματα της Ευρώπης, όπως το Brexit, το πολυετές χρηματοοικονομικό πλαίσιο και οι μεταβολές/εξελίξεις που υπάρχουν και η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης που είναι σε εξέλιξη. Οπωσδήποτε θα αναφερθούν και θέματα της διεθνούς επικαιρότητας και σίγουρα θα αναφερθεί και το Κυπριακό στις συζητήσεις. Οι εργασίες της συνόδου θα καταλήξουν σε μια διακήρυξη και θα γίνουν δηλώσεις από τους αρχηγούς των κρατών μετά το τέλος της συνόδου.
Ερώτηση: Υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο να τονίσουν οι χώρες του νότου στην ΕΕ;
Απάντηση: Όχι, αλλά όλοι καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για κείμενο με κάποια πολιτική βαρύτητα. Θα σταλούν μηνύματα, είτε αυτό αφορά την ενίσχυση της προσπάθειας που κάνει η χώρα μας στο Κυπριακό, είτε αφορά τη θέση των νότιων κρατών και την ιδιαιτερότητά τους μέσα στην εξίσωση της ΕΕ. Υπάρχουν κάποια κοινά ζητήματα που θέλουμε να υπογραμμίσουμε όπως αυτό της μετανάστευσης. Η ειρωνεία είναι ότι το μείζον θέμα για την Ευρώπη, έχει περιοριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Τώρα που η Κύπρος είναι στο μεταίχμιο και η μεγάλη πίεση εξασκείται πάνω στην Κύπρο, έχει πάψει να θεωρείται τόσο κρίσιμο. Ακριβώς όμως εδώ είναι που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταβάλλει προσπάθειες για ν’ ακουστεί αυτή η έκκληση διότι αυτό που ζητάμε δεν είναι βοήθεια, αλλά ζητάμε να εφαρμοστούν στην πράξη οι αρχές της αλληλεγγύης με διαφορετική κατανομή ,αλλά και με κάποιες ενέργειες. Δεν μπορεί να υπάρχει αυτή η σχέση με τη γειτονική Τουρκία, δηλαδή να διοχετεύονται εδώ πρόσφυγες και να μην εφαρμόζεται για την Κύπρο η συμφωνία επανεγκατάστασης/επανεισδοχής.
Εν πάση περιπτώσει, θα ενισχυθεί η άποψη για μια διαφοροποίηση της ευρωπαϊκής πολιτικής γι’ αυτό το ζήτημα. Η χώρα μας έχει φτάσει στα όρια των ικανοτήτων της. Επομένως, δεν είναι μόνο να δοθεί οικονομική ενίσχυση ,αλλά πρέπει να υπάρξει μια λογική καλύτερης κατανομής εντός της ΕΕ. Είναι γνωστό ότι υπήρξαν αντιστάσεις γι’ αυτό. Βεβαίως ,δεν είναι μόνο το μεταναστευτικό. Είναι και το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας. Θα σταλθούν κάποια μηνύματα και ως προς το ότι η ενεργειακή εξίσωση της περιοχής μας εδώ (της λεκάνης της Λεβαντίνης, όπως λέγεται), δεν αφορά μόνο την Κύπρο ,αλλά και άλλα γειτονικά κράτη που είναι εδώ (Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία) λόγω των ερευνών. Πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι η ενεργειακή εξίσωση της περιοχής σχετίζεται άμεσα με την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και τη διαφοροποίηση των πηγών. Αυτό το πράγμα υλοποιείται κατά κάποιο τρόπο με το συγκεκριμένο σχέδιο του αγωγού που μελετάται. Το τελευταίο μεγάλο θέμα είναι η απειλή της κλιματικής αλλαγής. Αυτή η απειλή είναι πιο άμεση στη Μεσόγειο απ’ ό,τι κάπου αλλού και δεν αντιμετωπίζεται από μεμονωμένα κράτη, αλλά χρειάζεται συλλογική προσπάθεια. Γνωρίζουμε πώς έχουν αλλάξει τα πράγματα με την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη του Παρισιού και τη διεθνή συνεργασία. Ακριβώς εδώ πρέπει να πάρουμε μια πρωτοβουλία για να γίνει πιο τακτική και έντονη συνεργασία των χωρών της περιοχής. Όλα αυτά θα αντικατοπτριστούν και στην κοινή διακήρυξη, η οποία θα στέλνει ένα «μήνυμα του Νότου» προς τις Βρυξέλλες εν όψει των εκλογών που επέρχονται για τις προσδοκίες που έχουμε από την ΕΕ. Μ’ αυτές τις εκλογές επιθυμία όλων είναι να αποφύγουμε πολιτικές παρεκτροπές, ακραία αποτελέσματα και την τάση που υπάρχει σε κάποιες χώρες για φυγόκεντρες πολιτικές και ευρωσκεπτικισμό. Είναι λοιπόν και μια κατάθεση ευρωπαϊκής ενότητας.
Ερώτηση: Τί γίνεται με το θέμα των πολιτογραφήσεων;
Απάντηση: Η ΕΕ δεν μας κατηγόρησε ούτε μας στοχοποίησε γι’ αυτό το θέμα. Ήδη όμως κάποια έντυπα και ιστοσελίδες στοχοποίησαν την Κύπρο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι πρόκειται για κινήσεις που κρύβουν ανταγωνιστικά συμφέροντα. Ο Επίτροπος κ. Κατάι έθεσε (χθες) αυτό το ζήτημα ,μεταξύ άλλων, και είπε ότι θα ήταν καλό αν η Κύπρος συζητούσε με την Κομισιόν. Συζητήθηκαν πολλά, συμπεριλαμβανομένου και του θέματος των επενδύσεων. Ο κ. Κατάι βλέπει πολύ θετικά την πορεία της χώρας μας. Μέσα σ’ αυτό το πλέγμα, η Κυβέρνηση θα λάβει υπόψη τις παρατηρήσεις της Κομισιόν. Για το πρόγραμμα της πολιτογράφησης είχαν ανακοινωθεί αλλαγές και ανακοινώθηκε ότι θα γίνεται ενδελεχής έρευνα για να αποφεύγονται ανεπιθύμητες καταστάσεις. Εμείς και η Μάλτα δίνουμε μεν διαβατήριο, αλλά μόνο μέσα από επενδυτικά σχέδια. Θέλουμε να υπάρχουν αυστηροί κανονισμοί και να γίνονται οι έλεγχοι που πρέπει. Η κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση να «πουλά διαβατήρια». Δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους που θέλουν να επενδύσουν να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν την επένδυσή τους. Υπάρχουν και άλλα κράτη που δίνουν τη δυνατότητα νόμιμης παραμονής. Ο κ. Κατάι ξέρει ότι η Κύπρος εδώ και μερικούς μήνες έχει υιοθετήσει αυστηρότερους ελέγχους που δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμη στην πράξη διότι έχουν γίνει προσφορές για να αναλάβουν διεθνείς οίκοι την εργασία του “due diligence”. Είναι ανοιχτή διαδικασία προσφορών. Όσοι αυτές τις μέρες έχουν ευαισθητοποιηθεί για να κάνουν κριτική, αυτό δεν το αναφέρουν. Γι’ αυτό λέμε ότι δεν πρέπει να θυματοποιείται η χώρα μας. Γίνονται οι προσπάθειες. Οι έλεγχοι θα γίνουν αυστηροί. Η Κύπρος έχει ήδη θέσει έναν ποσοτικό περιορισμό που ισχύει από φέτος και όλοι θα επιδιώξουμε να μην γίνεται κατάχρηση. Κάποτε, από ιδιώτες που έχουν επαγγελματικό συμφέρον μπορεί να γίνονται καταχρήσεις. Σύντομα θα ανακοινωθούν και άλλες τροποποιήσεις του σχεδίου που υπάρχει για διεύρυνση αυτής της πολιτικής. Όταν λέω διεύρυνση δεν θέλουμε να αφορά μόνο επενδυτές, αλλά και άλλες κατηγορίες όπως τις επενδύσεις σε ζωτικούς τομείς για την Κύπρο, π.χ. έρευνα και ανάπτυξη/καινοτομία.
Ερώτηση: Πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις της (βουλεύτριας) κας Ελένης Σταύρου;
Απάντηση: Αντιτλαμβάνομαι ότι η κα Ελένη Σταύρου ήταν παλαιότερα σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, τώρα είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Σήμερα στην Κύπρο του 2019 προτεραιότητά μας είναι η λύση του Κυπριακού με βάση τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ για τη δημιουργία κοινού ομοσπονδιακού κράτους που να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ΕΕ. Όσον αναφορά αυτά που είπε η κα Σταύρου, θα ήθελα να πω ότι εδώ και δεκαετίες γίνονται συζητήσεις ιστορικού/λογοτεχνικού ενδιαφέροντος. Στα σοβαρά ,όμως, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και καλό θα ήταν να μην δημιουργήσουμε μόνοι μας προβλήματα εκ του μηδενός (όπως είχε γίνει πριν μερικά χρόνια με την περίφημη συζήτηση των κανονισμών της Βουλής). Ο καθένας συζητά το θέμα από την πλευρά του. Δεν είναι λογικό να κάνουμε αυτές τις συζητήσεις. Σε κάθε χώρα μπορούν να γίνονται συζητήσεις που αφορούν το ιστορικό παρελθόν. Δεν αποτελεί όμως στόχο στην Ε/κ πλευρά, ούτε χρειάζεται σχόλιο από την Κυβέρνηση. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζεται ιδεολογικά/πολιτικά όπως θέλει. Δεν υπάρχει όμως σήμερα τέτοιος πολιτικός στόχος στην Κύπρο. Όλοι μπορεί να έχουν τις ευαισθησίες τους για το ιστορικό παρελθόν και για τον σεβασμό του αλλά και για τον σεβασμό της συλλογικής προσπάθειας που κάνει σήμερα ο λαός μας για ελευθερία και ειρήνη.»