23/1/19

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στα εγκαίνια του νέου βρεφοκομικού σταθμού/νηπιαγωγείου της ΠΑΣΥΔΥ

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στα εγκαίνια του νέου βρεφοκομικού σταθμού/νηπιαγωγείου της ΠΑΣΥΔΥ

Το έργο το οποίο σήμερα εγκαινιάζουμε είναι ένα πρότυπο πραγματικά. Εξ όσων γνωρίζω, από τότε που είχαμε εγκαινιάσει το προηγούμενο δεν έχουν μεσολαβήσει παρά δέκα μήνες. Ξέρετε πόσο θα ήμουν ευτυχής αν τα έργα που εξήγγειλα το 2015 και το 2017 γίνονταν με την ίδια αποφασιστικότητα. Σήμερα η Κύπρος θα είχε ένα άλλο πρόσωπο και ενδεχόμενα η κοινή γνώμη μια άλλη άποψη.
Είμαι εδώ για να επαινέσω αυτό που έχετε επιτελέσει. Πολλές φορές εξαγγέλλουμε έργα, αλλά δεν είναι ώριμα. Πολλές φορές υποβάλλονται από τοπικές Αρχές έργα ότι είναι προς εκτέλεση, αλλά που δεν έχουν καν σχεδιαστεί και παρατηρείται καθυστέρηση. Αλλά και έργα που καθυστερούν ως αποτέλεσμα γραφειοκρατικών καταστάσεων ή μη επιδεικνυόμενου ζήλου.
Κύριε Χατζηπέτρου, σας συγχαίρω για το έργο που επιτελείτε με τους συνεργάτες σας, γιατί διαπιστώνω πως η συντεχνία σας καταφέρνει να δημιουργεί, είτε με δικούς της πόρους είτε με τη στήριξη του κράτους, ένα δίκτυο υπηρεσιών πρόνοιας και ευημερίας που εξυπηρετούν τα μέλη της και συμβάλλουν στη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου.
Θεωρώ αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η ΠΑΣΥΔΥ, παράλληλα  με τη συνδικαλιστική της δράση για περιφρούρηση των δικαιωμάτων των μελών της και προαγωγή των επαγγελματικών τους συμφερόντων, ιεραρχεί ψηλά στις προτεραιότητές της δραστηριότητες και προγράμματα για  την ευημερία των μελών της.
Ως αποτέλεσμα αυτής της δράσης, η δημοσιοϋπαλληλική οργάνωση διαθέτει σήμερα συγκρότημα οργανωμένων διαμερισμάτων στη Χλώρακα και στις Πλάτρες καθώς και παιδική εξοχή στη περιοχή Τροόδους, για την ανάπαυση και ξεκούραση των μελών της.
Με επιτυχία λειτουργεί και η Στέγη Συνταξιούχων στο Πλατύ Αγλαντζιάς, η οποία καλύπτει ένα  ευρύ φάσμα υπηρεσιών, με ολική νοσηλευτική φροντίδα και ιατρική κάλυψη καθ΄ όλη τη διάρκεια του 24ώρου.
Ιδιαίτερα, όμως, οφείλω να εξάρω το γεγονός πως η ΠΑΣΥΔΥ έχει υπό την εποπτεία της οκτώ νηπιαγωγεία εκ των οποίων τα πέντε είναι ιδιόκτητα.
Πρόσφατα, μόλις πέρσι, είχαμε εγκαινιάσει μαζί το νηπιαγωγείο που στεγάζεται στον χώρο του παλαιού Κυβερνητικού Τυπογραφείου, χώρο που παραχώρησε στην ΠΑΣΥΔΥ η Κυβέρνηση με ευνοϊκή μακροχρόνια μίσθωση, και σήμερα ένα νέο νηπιαγωγείο  και πάλι με τη βοήθεια του κράτους που παραχώρησε τη γη με μακροχρόνια μίσθωση και άλλες οικονομικές διευκολύνσεις, και προστίθεται σε αυτό το δίκτυο προσφοράς στα παιδιά και τις οικογένειες.
Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω πως η λειτουργία ενός νηπιαγωγείου, δεν συνιστά προσφορά μόνο στις οικογένειες και στα παιδιά. Αποτελεί ένα έργο, το οποίο συμβάλλει καθοριστικά στην εναρμόνιση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή των εργαζομένων και, ιδιαίτερα, των εργαζομένων μητέρων, γεγονός που αποτελεί μέρος της ευρύτερης πολιτικής προσπάθειας για παροχή κάθε διευκόλυνσης στις γυναίκες για συμμετοχή στην παραγωγική διαδικασία. Αυτό, άλλωστε, αποτελεί και υποχρέωσή μας που προκύπτει από τις πολιτικές που υιοθετούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ως κράτος στη συνέχεια ενσωματώνουμε στα δικά μας προγράμματα.
Εύχομαι ολόψυχα το έργο που σήμερα εγκαινιάζουμε να αποτελέσει την απαρχή για τη δημιουργία πολλών τέτοιων έργων που θα αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των εργαζομένων, θα δίδουν την ευκαιρία εργοδότησης σημαντικού αριθμού προσωπικού και εύχομαι κάθε επιτυχία στη Διεύθυνση του νηπιαγωγείου. Είδα και διατροφολόγους, Και έχω ακούσει με προσοχή τα όσα έχετε αναφέρει για την παρουσία και την ασφάλεια που νιώθουν τα παιδιά, αλλά κυρίως για ένα αριθμό σημαντικό νηπιαγωγών και συνεργατών που το κάνει ένα από τα πλέον υπερσύγχρονα νηπιαγωγεία που διαθέτει η πατρίδα μας.