26/11/18

Σε εντατικό διάλογο εισέρχονται Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος

Σε εντατικό διάλογο εισέρχονται Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος
Σε εντατικό διάλογο εισέρχονται Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος
Μετά από πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου, πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Υπουργείο Υγείας, συνάντηση του Υπουργού με αντιπροσωπείες του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Υγείας ευχαρίστησε τις δύο πλευρές για τη θετική ανταπόκριση στην πρόσκλησή του για διάλογο. «Θεωρώ, και το έχω δηλώσει πολλάκις, ότι με καλή θέληση, βλέποντας τις θέσεις και των δύο, ειδικά τον τελευταίο μήνα και μετά τη Γενική Συνέλευση των γιατρών και την απάντηση που δόθηκε από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, μπορούν να υπάρξουν απαραίτητες συγκλίσεις, ούτως ώστε να αρθεί το οποιοδήποτε αδιέξοδο», σημείωσε.
Πρόσθεσε πως μετά από δική του πρωτοβουλία την προηγούμενη βδομάδα, σε συνάντηση που είχε με το ΟΑΥ, έδωσε «κάποιες ιδέες και κατευθύνσεις που θεωρώ σωστές σαν Υπουργός Υγείας ότι μπορούν να υποβοηθήσουν την όλη διαδικασία».
Λαμβάνοντας, είπε, υπόψη και αυτές τις εισηγήσεις, «έχει διεξαχθεί η συνάντηση μεταξύ του ΠΙΣ και του ΟΑΥ. Έχει συμφωνηθεί ότι εντός της εβδομάδας θα πραγματοποιηθούν επί μέρους συναντήσεις για να συζητήσουν τα θέματα που αφορούν στους Προσωπικούς Ιατρούς, τους Ειδικούς Ιατρούς και τις αμοιβές τους, το πώς θα καθορίζεται η αμοιβή μεταξύ νοσηλευτηρίων και γιατρών και το θέμα της εξάσκησης ιδιωτικής ιατρικής».
Συνεχίζοντας, ο κ. Υπουργός επεσήμανε ότι στόχος είναι οι συζητήσεις επί των επιμέρους ζητημάτων να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, ώστε να οριστεί νέα συνάντηση την ερχόμενη Δευτέρα, κατά την οποία θα γίνει αξιολόγηση των αποτελεσμάτων.
«Να επαναλάβω για ακόμα μία φορά ότι οι γιατροί και η ιατρική κοινότητα είναι βασικός πυλώνας του Γενικού Σχεδίου Υγείας. Αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες μας και η προσπάθειά μας είναι να εξευρεθεί η λύση και το πλαίσιο, ούτως ώστε σε μεγάλο βαθμό οι ανησυχίες των γιατρών να ικανοποιηθούν», υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας.
Από πλευράς του, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου, αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό Υγείας για την πρωτοβουλία για σύγκληση της σημερινής συνάντησης, που αποτελεί ένδειξη καλής θέλησης «να προχωρήσουμε και να συμβάλουμε όλοι εποικοδομητικά μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο, με διαφάνεια, να συμμεριστούμε τις ανησυχίες. Στόχος και σκοπός είναι να διασφαλίσουμε όλοι το καλύτερο δυνατό για τον Κύπριο πολίτη για ένα σύστημα που να ανταποκρίνεται στις βασικές του πτυχές, την καθολικότητα, την προσβασιμότητα, την κοινωνική του αλληλεγγύη».
Στόχος και σκοπός, ανέφερε ο δρ Αγαθαγγέλου, είναι για κάθε εμπόδιο να υπάρχει ένδειξη καλής θέλησης. «Η βούληση είναι δεδομένη, η παρουσία και μόνο εδώ και στο κάλεσμα του Υπουργού -και τον ευχαριστούμε για ακόμα μια φορά- είναι ένδειξη ότι μπαίνουμε σε έναν διάλογο, όχι για πρώτη φορά, αλλά μπαίνουμε σε συγκεκριμένες τοποθετήσεις, έτσι ώστε να σμικρύνουμε τις ανησυχίες μας για να μπορέσουμε επιτέλους να ανταποκριθούμε στο μεγάλο αυτό κάλεσμα της κοινωνίας, να εφαρμόσουμε ένα κοινωνικά αλληλέγγυο Σχέδιο Υγείας με στόχο την ποιότητα και την ασφάλεια των υπηρεσιών που θα προσφερθούν και διασφαλίζοντας την επιστημονική αξιοπρέπεια του γιατρού-επιστήμονα που θα σηκώσει όλο το βάρος αυτού του εγχειρήματος», είπε καταληκτικά ο Πρόεδρος του ΠΙΣ.
Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας κ. Θωμάς Αντωνίου επεσήμανε ότι στη σημερινή συνάντηση «έγινε ένας ουσιαστικός διάλογος, με καλή πίστη, καθορίστηκαν τα επόμενα βήματα σε στενά χρονοδιαγράμματα. Εντός μιας εβδομάδας θα έχουμε ολοκληρωμένο το πλαίσιο. Καθορίστηκαν συγκεκριμένες συναντήσεις για αύριο και μεθαύριο, άρα έχουμε αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει. Μέχρι την Δευτέρα είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ των τριών μερών, ο κ. Ιωάννου επανέλαβε ότι, λαμβάνοντας υπόψη και τις θέσεις του ΟΑΥ και τις θέσεις του ΠΙΣ, κατέθεσε στο τραπέζι της συζήτησης εισηγήσεις, «που θεωρώ ότι θα ξεκλειδώσουν το αδιέξοδο και έχουν οριστεί επιμέρους συναντήσεις να συζητηθούν πάνω στις προτάσεις που έχω βάλει κάτω, ούτως ώστε, και το τονίζω, αφού όλοι λέμε και το εννοούμε ότι υπάρχει καλή θέληση, να υπάρξουν οι απαραίτητες συγκλίσεις. Το διά ταύτα όμως θα φανεί στις επόμενες συναντήσεις που, το τονίζω, είναι με αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Δηλαδή αυτή την εβδομάδα θα γίνουν συναντήσεις για όσες ώρες χρειαστεί για να ολοκληρωθούν αυτές οι συνομιλίες. Ελπίζω ότι μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα θα έχουμε αποτελέσματα».
Τέλος, ο Υπουργός Υγείας μετέφερε την κοινή απόφαση των τριών μερών για αποφυγή δημόσιων τοποθετήσεων μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε και θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. Όπως σημείωσε τόσο ο κ. Ιωάννου όσο και ο δρ Αγαθαγγέλου, το πολύ σοβαρό θέμα του Γενικού Σχεδίου Υγείας δεν λύνεται διά αέρος και με δημόσιες αντιπαραθέσεις.