21/11/18

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ζέτας Αιμιλιανίδου στην 20η Σύνοδο της Βουλής των Γερόντων

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ζέτας Αιμιλιανίδου στην 20η Σύνοδο της Βουλής των Γερόντων

Ευχαριστώ και φέτος για την πρόσκληση για συμμετοχή στη Σύνοδο της Βουλής των Γερόντων, που είναι αναμφίβολα ένας αξιόλογος και σημαντικός θεσμός, ο οποίος συμβάλλει ενεργά στον κοινωνικό προβληματισμό και στην προώθηση των διαφόρων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Τρίτη Ηλικία στην Κύπρο.
Ιδιαίτερα στη σημερινή Σύνοδο, με την οποία συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ημέρα της οργάνωσης για πρώτη φορά της Βουλής των Γερόντων, με την ευκαιρία της ανακήρυξης από τον ΟΗΕ το 1999, του Διεθνούς Έτους για την Τρίτη Ηλικία, κατά τη διάρκεια των οποίων έχουν γίνει πολλά και σημαντικά για την Τρίτη ηλικία. Η παρουσία μας, μας δίνει την ευκαιρία να ακούσουμε τα αιτήματα σας από πρώτο χέρι, να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες σας, να καταγράψουμε τις εισηγήσεις σας και να δώσουμε απαντήσεις σε θέματα που σας απασχολούν.
Είναι σε όλους γνωστό, ότι η υπογεννητικότητα και η αύξηση της προσδοκώμενης διάρκειας ζωής έχει οδηγήσει στη σταδιακή μεταβολή της ηλικιακής πυραμίδας.  Ταυτόχρονα, η αύξηση του προσδόκιμου ζωής, είναι μια επιτυχία των σύγχρονων κοινωνιών. Ο σημερινός γηράσκων πληθυσμός είναι υγιέστερος και διαθέτει καλύτερη μόρφωση και καλύτερες προοπτικές απασχόλησης και ενεργού συμμετοχής στην κοινωνική ζωή, έχει βελτιωμένες προοπτικές απασχόλησης και διεκδικεί ευκαιρίες για συμμετοχή και συνεισφορά στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή. 
Η Τρίτη Ηλικία είναι μια περίοδος κατά την οποία αξίζει στον καθένα να ζει με αξιοπρέπεια σε κατάλληλες συνθήκες, μέσα από τις οποίες να του δίνεται η ευκαιρία να εκφράσει την μοναδικότητά του, να απασχοληθεί δημιουργικά και να απολαύσει μια ποιοτική ζωή. Η ηλικία αυτή αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως μια σημαντική και δημιουργική περίοδος της ζωής μας, όπου η συσσωρευμένη εμπειρία και γνώση έρχεται να συνυπάρξει αρμονικά με μια πιο ήρεμη και ήπια καθημερινότητα.
Tο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θέτει σε προτεραιότητα την εφαρμογή προγραμμάτων που έχουν στόχο τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, με σκοπό τη δημιουργία δομών και δράσεων υποστήριξης, φροντίδας, ενδυνάμωσης, κοινωνικοποίησης και τόνωσης της αυτοπεποίθησης των ηλικιωμένων. Μέρος της μέριμνας αυτής θα συνεχίσει να αποτελεί και η απόδοση έμφασης στις συνθήκες παροχής φροντίδας σε ηλικιωμένους από φροντιστές ή στέγες ηλικιωμένων, ώστε να διασφαλίζεται ανάμεσα σε άλλα, και η αποτροπή οποιασδήποτε μορφής κακομεταχείρισης οποιουδήποτε ηλικιωμένου.
Η μέριμνα της Πολιτείας για βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων Τρίτης Ηλικίας και διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσής τους θα συνεχίσει να είναι ουσιαστική και διαρκής. Για το σκοπό αυτό, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη σύσταση του Φορέα Τρίτης Ηλικίας, ο οποίος θα έχει ως πρωταρχικό στόχο την ανάπτυξη στρατηγικής για την Τρίτη Ηλικία που θα αφορά, μεταξύ άλλων, την ενεργό και υγιή γήρανση, την προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων της Τρίτης Ηλικίας, την επίτευξη της καλύτερης δυνατής εξυπηρέτησης του αυξανόμενου πληθυσμού των προσώπων Τρίτης Ηλικίας, την αναδιοχέτευση της πολύτιμης συμβολής που μπορούν να έχουν οι ηλικιωμένοι στην ευρύτερη κοινωνία και την καταπολέμηση των κοινωνικών στερεοτύπων και διακρίσεων σε βάρος των ηλικιωμένων.
Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προβαίνει σε σχεδιασμό και εφαρμογή συγκεκριμένων και ουσιαστικών μέτρων, με στόχο πάντοτε την ενίσχυση της ενεργούς γήρανσης, τη συνεχή βελτίωση του επιπέδου ζωής των ατόμων της Τρίτης Ηλικίας και της διαβίωσης τους σ’ ένα ασφαλές περιβάλλον που να ενισχύει τις δυνατότητές τους και να προάγει την ανεξαρτησία τους.
Στο πλαίσιο αυτό, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας  του Υπουργείου, εγγράφουν και επιθεωρούν τη λειτουργία προγραμμάτων παροχής φροντίδας για τους ηλικιωμένους, διασφαλίζοντας έτσι τα κατώτατα επίπεδα ποιότητας σύμφωνα με σχετικές νομοθεσίες και κανονισμούς, οι οποίες είναι προσαρμοσμένες στις νέες και πραγματικές ανάγκες των ατόμων Τρίτης Ηλικίας.