7/8/18

Χαιρετισμός της Υπουργού Μεταφορών κας Βασιλικής Αναστασιάδου στην τελετή υπογραφής του πρώτου Μνημονίου Συνεργασίας του ΥΜΕΕ με Δήμους και Κοινότητες

Χαιρετισμός της Υπουργού Μεταφορών κας Βασιλικής Αναστασιάδου στην τελετή υπογραφής του πρώτου Μνημονίου Συνεργασίας του ΥΜΕΕ με Δήμους και Κοινότητες της Μείζονος Λεμεσού για αναβάθμιση των στάσεων και στεγάστρων λεωφορείων

Σας καλωσορίζω στην σημερινή εκδήλωση, στο πλαίσιο της οποίας, θα υπογραφεί το πρώτο Μνημόνιο Συνεργασίας του Υπουργείου Μεταφορών με Δήμους και Κοινότητες της μείζονος Λεμεσού για διαμόρφωση σύγχρονων στάσεων και στεγάστρων λεωφορείων, και αναβάθμιση των σχετικών υποδομών.
Ως Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων (ΥΜΕΕ), έχουμε αναλάβει και βρισκόμαστε στη διαδικασία υλοποίησης σημαντικών και μακρόπνοων ενεργειών για την αναβάθμιση των δημόσιων μεταφορών Παγκύπρια. Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου Ανοιχτών Διαβουλεύσεων και σαν αποτέλεσμα αυτών, προχωρούμε σήμερα σε ένα ενθαρρυντικό βήμα: την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου Συνεργασίας, για αναβάθμιση των Στάσεων/Στεγάστρων στη Λεμεσό.
Το συγκεκριμένο Μνημόνιο ανοίγει το δρόμο για δομημένη συνεργασία μεταξύ των δύο μερών για την δημιουργία επενδυτικού πλάνου και υλοποίησης των τόσο απαραίτητων σύγχρονων υποδομών για δημόσιες μεταφορές στους ΔΜΛ. Στόχος μας πάντα η εξυπηρέτηση των αναγκών του κοινού που θέλει να χρησιμοποιεί τις δημόσιες μεταφορές.
Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά τις ενέργειες που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη και στηρίζουν την υλοποίηση του μνημονίου αναφέρω ότι το ΥΜΕΕ έχει ήδη προκηρύξει διαγωνισμό σχεδιασμού στάσεων και στεγάστρων. Επίσης, έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή όλων των στάσεων και στεγάστρων Παγκύπρια, και έχει δημιουργηθεί βάση πληροφοριών που είναι απόλυτα απαραίτητη για την δημιουργία του προαναφερθέντος επενδυτικού προγράμματος και στην μετέπειτα διαχείριση των υποδομών αυτών.
Στους επόμενους λίγους μήνες η συνεργασία του ΥΜΕΕ μαζί σας θα εντατικοποιηθεί και αναμένω ότι θα συμπεριλάβει εκτενή διαβούλευση για τον σχεδιασμό της πρότυπης στάσης, καθώς και στην διαμόρφωση και την υπογραφή της λεπτομερούς συμφωνίας υπηρεσιών “Service Level Agreement”, που θα προωθήσει πρακτικά την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος. 
Το συγκεκριμένο Μνημόνιο Συνεργασίας αποτελεί πρότυπο για μια μακροχρόνια Συνεργασία του Υπουργείου μας με τους Δήμους και Κοινότητες και αναμένουμε ότι σύντομα θα υπογραφούν και άλλα τέτοια Μνημόνια με άλλες περιοχές. Το όφελος άλλωστε από τις συνέργειες της κυβέρνησης με Δήμους και Κοινότητες είναι διπλό. Από τη μια αναβαθμίζουμε τις υπηρεσίες προς τους Δημότες και τους κατοίκους των Κοινοτήτων και από την άλλη δίνουμε ώθηση σε έργα υποδομών και ανάπτυξης, ενισχύοντας κατ΄ επέκταση, την οικονομία του τόπου μας.
Κλείνοντας, ευχαριστώ θερμά τους Δήμους Λεμεσού, Αγίου Αθανασίου, Γερμασόγειας, Κάτω Πολεμιδίων, Μέσα Γειτονιάς και Ύψωνα καθώς και τις κοινότητες Τραχωνίου και Κολοσσίου, που αναγνώρισαν την ανάγκη αναβάθμισης και πρώτοι ενήργησαν από κοινού για να προχωρήσουμε σήμερα στην υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας.