Γραπτή δήλωση της Αναπληρώτριας
Κυβερνητικής Εκπροσώπου κας Κλέλιας Βασιλείου για τη μαύρη επέτειο της
β’ φάσης της τουρκικής εισβολής
Με τη συμπλήρωση σήμερα 44 χρόνων από τις 14 Αυγούστου 1974, η σκέψη μας είναι στραμμένη στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, τη Μεσαορία, την Καρπασία και τη Μόρφου και γι’ αυτό επιμένουμε σε διαπραγματεύσεις και σε μια συμφωνία για λύση, με στόχο την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας.
Πριν από 44 χρόνια, τέτοια μέρα, κατά παραβίαση της εκεχειρίας που είχε συμφωνηθεί, όπως και κάθε αρχής διεθνούς νομιμότητας, η Τουρκία προχώρησε στη β’ φάση της επίθεσης κατά της Κύπρου, καταλαμβάνοντας 36% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας στα οποία αντιστοιχούσε ποσοστό 70% της κυπριακής οικονομίας.
Έκτοτε, ο τουρκικός στρατός, παρά τα σχετικά ψηφίσματα και αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, έχει καταδιώξει από τις κατεχόμενες περιοχές και έχει αποστερήσει από την περιουσία τους, περίπου το ένα τρίτο του ελληνοκυπριακού πληθυσμού, μετατρέποντάς τους σε πρόσφυγες μέσα στην ίδια την πατρίδα τους. Ένα μεγάλο μέρος της πόλης της Αμμοχώστου, όπου κατοικούσαν Ελληνοκύπριοι έχει μετατραπεί σε έρημη πόλη.
Παραμένουμε προσηλωμένοι στην προσπάθεια για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού με την αποχώρηση του κατοχικού στρατού και την εφαρμογή των κατευθυντήριων αρχών των Ηνωμένων Εθνών για λύση, καθώς και στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας η χώρα μας είναι κράτος μέλος.
Σύμφωνα και με την τοποθέτησή μας έναντι της διερευνητικής πρωτοβουλίας του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Αντόνιο Γκουτέρες, προσδοκούμε σε θετική στάση της τουρκικής πλευράς, προκειμένου να ξεκινήσει ξανά η διαπραγμάτευση από εκεί όπου διακόπηκε πέρσι στο Κραν Μοντανά, στη βάση του πλαισίου και των παραμέτρων που πρότεινε τότε ο Γενικός Γραμματέας.
Δεδομένου ότι η τουρκική επίθεση του 1974 και η κατάληψη εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα οποία έκτοτε η Τουρκία προσπαθεί συστηματικά να ενισχύσει και να διαιωνίσει τον έλεγχό της, έγινε με προσχηματική επίκληση της Συνθήκης Εγγυήσεως, επιμένουμε ότι δεν μπορεί στον σύγχρονο κόσμο και ιδιαίτερα μέσα στην ενωμένη Ευρώπη να υπάρχουν εγγυήσεις άλλων κρατών, επεμβατικά δικαιώματα ή κατοχικά στρατεύματα.
Προσβλέπουμε σε ένα ειρηνικό μέλλον συνύπαρξης και κοινής ευημερίας με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους. Για τον σκοπό αυτό, μέσα από τη διαπραγμάτευση, επιδιώκουμε μια βιώσιμη και διαρκή συμφωνία που θα καθιστά την Κύπρο ένα κανονικό και αυτοτελές κράτος, χωρίς στρατό κατοχής και χωρίς τον έλεγχο κανενός άλλου κράτους.