30/7/18

Ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού προγράμματος «Συνεργάτη – Εργοδότη για τα Ξενοδοχειακά και τον Τουρισμό»

Ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού προγράμματος «Συνεργάτη – Εργοδότη για τα Ξενοδοχειακά και τον Τουρισμό»

Με ιδιαίτερη επιτυχία διοργανώθηκε η πέμπτη και τελευταία σύσκεψη για το ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα: «Συνεργάτη – Εργοδότη για τα Ξενοδοχειακά και τον Τουρισμό». Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το διήμερο 9 – 10 Ιουλίου 2018, στο Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου (ΑΞΙΚ) και περιελάμβανε παρουσιάσεις και διοργάνωση εργαστηρίων, με στόχο τη μέχρι τώρα αξιολόγηση του έργου και τον καθορισμό των επόμενων ενεργειών και δράσεων μέχρι την ολοκλήρωσή του.
Σκοπός του έργου είναι η ανάπτυξη και συστηματοποίηση της συνεργασίας μεταξύ των ξενοδοχειακών/τουριστικών επιχειρήσεων, των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που προσφέρουν προγράμματα στα ξενοδοχειακά και τον τουρισμό και των φοιτητών τους, μέσα από ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό πρόγραμμα Συνεργάτη Εργοδότη, ειδικά σχεδιασμένο για τις ανάγκες της ξενοδοχειακής και τουριστικής βιομηχανίας.
Το όλο εγχείρημα θα διευκολύνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που έχει ήδη σχεδιαστεί ειδικά για τον σκοπό αυτό. Τα οφέλη που θα προκύψουν είναι πολλαπλά, τόσο για τις ξενοδοχειακές/τουριστικές επιχειρήσεις όσο και για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τους φοιτητές που επενδύουν στον τομέα αυτό.
Το έργο περατώνεται τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους και είναι πλήρως επιχορηγημένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτό συμμετέχουν επτά εταίροι από πέντε διαφορετικές χώρες, με το ΑΞΙΚ να έχει τον ρόλο του συντονιστή. Συγκεκριμένα, μαζί με το ΑΞΙΚ, συμμετέχουν άλλα δύο τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα: το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Κρήτης (Ηράκλειο) και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Τάμπερε της Φιλανδίας, οι εταιρίες «Mediterranean Management Centre (ΜΜC)» από την Κύπρο, «DOCUMENTA»από την Ισπανία, το «GRUPPO4» από την Ιταλία και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ).
Την πρώτη μέρα της συνάντησης έγιναν παρουσιάσεις για την αξιολόγηση της προόδου του έργου από τον συντονιστή και τις υποχρεώσεις μέχρι την ολοκλήρωσή του. Αναπτύχθηκαν θέματα, όπως η  διαχείριση του έργου, η κοινοποίηση  των αποτελεσμάτων του τόσο σε τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα και ακαδημαϊκούς όσο και επαγγελματίες του ξενοδοχειακού και τουριστικού τομέα, η πρόοδος  στον τομέα της διασφάλισης ποιότητας, η ηλεκτρονική πλατφόρμα και τα αποτελέσματα της αξιολόγησής της μετά από την πιλοτική εφαρμογή της. Στη συνέχεια, ακολούθησε εργαστήριο για την ολοκλήρωση της πλατφόρμας.
Τη δεύτερη μέρα της συνάντησης προωθήθηκε δεύτερο εργαστήριο για τη συγγραφή του δευτέρου μέρους του Οδηγού Βέλτιστων Πρακτικών και προγραμματισμός τριών εργαστηρίων και δύο διασκέψεων (Multiplier Events), με σκοπό τη διάχυση των παραδοτέων αποτελεσμάτων του έργου στους άμεσα ενδιαφερομένους. Συγκεκριμένα, στην Κύπρο θα οργανωθεί από το ΑΞΙΚ διήμερο εργαστήριο για τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα τόσο από την Κύπρο όσο και το εξωτερικό, και από τον ΠΑΣΥΞΕ μονοήμερη διάσκεψη για επαγγελματίες της ξενοδοχειακής και τουριστικής βιομηχανίας. Αντίστοιχα, θα πραγματοποιηθούν ακόμη δύο μονοήμερα εργαστήρια για τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα σε Κρήτη και Φιλανδία. Στην Ισπανία θα διοργανωθεί μονοήμερη διάσκεψη για επαγγελματίες της ξενοδοχειακής και τουριστικής βιομηχανίας.