19/7/18

Επαφές του βουλευτή Αβέρωφ Νεοφύτου στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του στην Αυστραλία

Επαφές του βουλευτή Αβέρωφ Νεοφύτου στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του στην Αυστραλία

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, είχε σήμερα, Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2018 συνάντηση με τον ομογενή βουλευτή κ. Steve Georganas, μέλος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Αυστραλίας, τον οποίο ευχαρίστησε για τη σταθερή σχέση φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, αφού η Αυστραλία αποτελεί δεύτερη πατρίδα για πολλούς Κύπριους. Στη συνέχεια, ανταλλάγηκαν απόψεις για το κυπριακό πρόβλημα και την οικονομική και επενδυτική κατάσταση στη χώρα μας. Ο κ. Νεοφύτου ενημέρωσε τον ομογενή βουλευτή για την πορεία διαχείρισης του φυσικού πλούτου της Κύπρου και τις συναφείς συνεργασίες που δρομολόγησε η Δημοκρατία με χώρες της περιοχής. Η Κύπρος, επεσήμανε ο κ. Νεοφύτου, στο πλαίσιο της έναρξης των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αυστραλίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, μπορεί να συμβάλει και να υποστηρίξει θετικά αυτή τη διαδικασία με τους Ευρωπαίους εταίρους της.
Από πλευράς του, ο κ. Georganas ενημέρωσε τον κ. Νεοφύτου για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, ώστε το άλυτο Κυπριακό πρόβλημα να παραμείνει στην ατζέντα του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Αυστραλίας. Τόνισε επίσης τη σημασία διαφύλαξης της στενής σχέσης που διατηρεί με τα μέλη της κυπριακής παροικίας στην Αδελαΐδα.
Ακολούθως, ο κ. Νεοφύτου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Γερουσίας στο Πολιτειακό Κοινοβούλιο της Νοτίου Αυστραλίας κ. Andrew McLachlan και τα μέλη της κες Jing Lee και Ειρήνη Πνευματικού. Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού ευχαρίστησε τους Αυστραλούς γερουσιαστές για τη σταθερή θέση αρχών που διατηρεί η Αυστραλία σε σχέση με το κυπριακό πρόβλημα, τους ενημέρωσε για τις εξελίξεις γύρω από το εθνικό θέμα και υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Κύπρος στη διαφύλαξη της πολυπολιτισμικής της ταυτότητας. Συζητήθηκαν επίσης θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και τρόποι σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, μέσω και της ενεργότερης εμπλοκής της κυπριακής κοινότητας Νοτίου Αυστραλίας στα δρώμενα του οικείου πολιτειακού Κοινοβουλίου.
(ΜΓ)