10/5/18

Διοργανώθηκε ημερίδα χορού με τίτλο: «Όταν τα παιδιά χορεύουν, ζωντανεύει η παράδοσή μας»

Διοργανώθηκε ημερίδα χορού με τίτλο: «Όταν τα παιδιά χορεύουν, ζωντανεύει η παράδοσή μας»

Στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018» και με την ευκαιρία της «Παγκόσμιας Ημέρας Χορού» που γιορτάζεται στις 29 Απριλίου, το Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας Λεμεσού της Διεύθυνσης Δημοτικής Εκπαίδευσης διοργάνωσε ημερίδα χορού με τίτλο «Όταν τα παιδιά χορεύουν, ζωντανεύει η παράδοσή μας».Η ιδέα για τη συγκεκριμένη εκδήλωση ξεκίνησε από το Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας Λεμεσού, μετά από κοινές προσπάθειες και συζητήσεις με τον τότε Πρώτο Λειτουργό και νυν Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού δρα Κώστα Χαμπιαούρη και κατάφερε να μετουσιωθεί σε πράξη, χάρη στη συλλογικότητα και συνεργασία του Επαρχιακού Γραφείου Παιδείας με τους εκπαιδευτικούς των σχολείων. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου, μπροστά από το Διοικητήριο Λεµεσού, χθες Τετάρτη, 9 Μαΐου 2018. Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η Σχολική Εφορεία Λεμεσού και υποστηρικτής ο Δήμος Λεμεσού. Τον συντονισμό της διοργάνωσης είχε ο Επιθεωρητής Δημοτικής Εκπαίδευσης δρ Γιώργος Γιαλλουρίδης.
Στην Ημερίδα Χορού, γύρω στα 500 παιδιά δηµοτικών σχολείων της πόλης και επαρχίας Λεµεσού παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς, όπως τους είχαν διδαχθεί στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής. Συμμετείχαν παιδιά από τα δημοτικά σχολεία: Γ΄, Δ΄ (ΚΒ), Ε΄ (ΚΒ), Ζ΄ (ΚΒ), ΙΔ΄, ΙΑ΄ (ΚΑ+ΚΒ), Κ΄, ΚΑ΄, ΚΒ΄, ΚΣτ΄, ΚΖ΄, ΚΗ΄, Δημοτικό Σχολείο Ερήμης, Δημοτικό Σχολείο Γερμασόγειας, Β΄ Δημοτικό Αγίου Αθανασίου, Α΄ Δημοτικό Τραχωνίου, Ειδικό Σχολείο Απ. Λουκά και Κρυφό Σχολειό.
Η όλη εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισµού δρα Κώστα Χαµπιαούρη, ο οποίος κήρυξε και την έναρξη της ημερίδας χορού. Όπως σημείωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού στον χαιρετισμό του, «…Ο παραδοσιακός χορός με το δημοτικό τραγούδι αποτελούν σήμερα ένα από τα σημαντικότερα και ζωντανότερα στοιχεία του λαϊκού μας πολιτισμού, ο οποίος δείχνει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο την ιδιομορφία αλλά και την ιδιοφυΐα ενός λαού. Με τη διδασκαλία παραδοσιακών χορών στην εκπαίδευση, οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τα ήθη και τα έθιμα των προγόνων μας, καλλιεργούν τις ρυθμοκινητικές τους ικανότητες και γίνονται κάτοχοι των ιστορικών, παιδαγωγικών και αισθητικών αξιών. Όταν, μάλιστα,  βλέπεις τα παιδιά μας, τους αυριανούς πολίτες αυτού του τόπου να χορεύουν τους παραδοσιακούς τους χορούς, τότε ζωντανεύει η παράδοση συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση και τη διαιώνιση του λαϊκού μας πολιτισμού».