3/5/18

Υπ. Δικαιοσύνης: Προτεραιότητα η προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ενίσχυση του στόχου της κοινωνικής επανένταξης των κρατουμένων

Υπ. Δικαιοσύνης: Προτεραιότητα η προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ενίσχυση του στόχου της κοινωνικής επανένταξης των κρατουμένων

Προτεραιότητα για την Κυβέρνηση αποτελεί ο έμπρακτος σεβασμός και η προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων και η ενίσχυση του στόχου της κοινωνικής τους επανένταξης. Η αντίληψη αυτή διαπερνά τις καθημερινές πρακτικές μεταχείρισης των κρατουμένων καθώς και τις αλλαγές που συντελούνται σε θεσμικό, νομοθετικό και κανονιστικό επίπεδο. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Υπουργός, «σήμερα οι Φυλακές δεν είναι ένας χώρος παραμέλησης ή υποβάθμισης δικαιωμάτων, αλλά ένας χώρος ασφάλειας, εγγύησης και συνεχούς μέριμνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Τα πιο πάνω τόνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου σε χαιρετισμό που απηύθυνε σήμερα, στην παρουσίαση του προγράμματος ενδυνάμωσης των πρακτικών εκπαίδευσης στις φυλακές που διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με το Τμήμα Φυλακών. Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός επισήμανε τις ριζικές αλλαγές που συντελέστηκαν τα τελευταία χρόνια, οι οποίες έλυσαν χρόνια προβλήματα και αναμόρφωσαν εκ θεμελίων το σωφρονιστικό σύστημα στον τόπο μας.
Τα μέτρα ουσιαστικής αναβάθμισης των συνθηκών κράτησης, τα οποία σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν μεθοδικά και συντονισμένα τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναγνωρίζονται ευρέως από εγχώριους, ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που υποβάλλουν εκθέσεις για το επίπεδο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο. H πιο πρόσφατη αναγνώριση των βελτιωτικών αλλαγών των τελευταίων χρόνων προέρχεται από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πρόληψης των Βασανιστηρίων, του Συμβουλίου της Ευρώπης(CPT), που δημοσιεύτηκε μόλις την περασμένη βδομάδα. Στην παράγραφο 73 της έκθεσής της, η Επιτροπή αυτή αναγνωρίζει «τις σημαντικές και θετικές αλλαγές που έλαβαν χώρα από την τελευταία επίσκεψή της το 2013».
Περαιτέρω, στην ομιλία του ο Υπουργός αναφέρθηκε στην ποιοτική αναβάθμιση των προγραμμάτων εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης, που εφαρμόζονται στις Φυλακές, στα οποία συμμετέχει η πλειοψηφία των κρατουμένων. Έκανε επίσης αναφορές στην αναβάθμιση των προγραμμάτων ιατρικής και κοινωνικής στήριξης των κρατουμένων, ιδίως στα προγράμματα θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης των ουσιοεξαρτόμενων.
Ο Υπουργός σημείωσε επίσης τον εκσυγχρονισμό των υποδομών των Φυλακών και την ενίσχυσή τους με προσωπικό κατά τρόπο που εξυπηρετεί τους σωφρονιστικούς τους στόχους. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκίνησε πρόσφατα η λειτουργία της Σχολής Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, η οποία αποσκοπεί στην παροχή περισσότερων ευκαιριών εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των δεσμοφυλάκων.