3/5/18

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για τη μεταρρύθμιση της τοπικής Αυτοδιοίκησης

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για τη μεταρρύθμιση της τοπικής Αυτοδιοίκησης

Έχουμε καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη μεταρρύθμιση της τοπικής Αυτοδιοίκησης για να γίνουν πιο αποτελεσματικές οι τοπικές Αρχές, να υπάρχουν καλύτεροι εποπτικοί μηχανισμοί και μηχανισμοί ελέγχου και να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης, είπε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης. 
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της σύσκεψης για την πόλη και επαρχία Λάρνακας, της οποίας προήδρευσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Πετρίδης ερωτηθείς είπε ότι «όσον αφορά την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το σύστημα της τοπικής Αυτοδιοίκησης που κρίνει ως μη βιώσιμο και ότι έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα κακοδιαχείρισης και διασπάθισης δημοσίου χρήματος, απλώς να αναφέρω ότι συμφωνούμε πλήρως με τις παρατηρήσεις.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι έχουμε καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη μεταρρύθμιση της τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι ακριβώς για να πατάξουμε τέτοια φαινόμενα, για να γίνουν πιο αποτελεσματικές οι τοπικές Αρχές, να υπάρχουν καλύτεροι εποπτικοί μηχανισμοί και μηχανισμοί ελέγχου και να εξυπηρετούν καλύτερα τον πολίτη, και τα λεφτά του φορολογουμένου να πηγαίνουν στην καλύτερη δυνατή πλευρά.
Επειδή [o Γενικός Ελεγκτής στην έκθεσή του] έχει κάνει αναφορά και στις κοινότητες, πρέπει να πω ότι έχουμε ήδη συμφωνήσει με την Ένωση Κοινοτήτων, με όλες τις 350 κοινότητες της Κύπρου, ότι θα γίνει συμπλεγματοποίηση των Υπηρεσιών των κοινοτήτων σε 39 συμπλέγματα που θα παρέχουν συγκεκριμένες υπηρεσίες, θα εκμεταλλεύονται οικονομίες κλίμακος, θα υπάρχουν εποπτικοί μηχανισμοί και συγκεκριμένοι μηχανισμοί ελέγχου, ακριβώς ως ένα τεράστιο βήμα προς την ολοκλήρωση αυτής της μεταρρύθμισης, ούτως ώστε να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα - που διαχρονικά, λόγω  της ανεπάρκειας του συστήματος, ταλαιπωρούσαν την κοινωνία, τον τοπικό παράγοντα και τον φορολογούμενο - και να περάσουμε σε μια νέα σελίδα».