14/5/18

Διεξαγωγή στην Κύπρο του 4ου κύκλου μαθημάτων του 13ου Υψηλού Επιπέδου Σεμιναρίου Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας

Διεξαγωγή στην Κύπρο του 4ου κύκλου μαθημάτων του 13ου Υψηλού Επιπέδου Σεμιναρίου Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας

Πραγματοποιείται στη Λάρνακα, από 14 έως 18 Μαΐου 2018,  η 4η ενότητα – κύκλου μαθημάτων του Σεμιναρίου Υψηλού Επιπέδου Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) της ΕΕ. Το Υπουργείο Άμυνας διοργανώνει την εν λόγω δραστηριότητα σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Ασφάλειας και Άμυνας, το Ινστιτούτο της ΕΕ για θέματα Ασφάλειας (European Union Institute for Security Studies) και τη Διπλωματική Ακαδημία του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Ο 4ος κύκλος μαθημάτων θα επικεντρωθεί στα θέματα κλιματικής αλλαγής, σταθεροποίησης διαταραγμένων περιοχών, τρομοκρατίας και τις μελλοντικές προκλήσεις για τη ΚΠΑΑ. Επιπρόσθετα, στα θέματα ειδικού ενδιαφέροντος έχει ενταχθεί η θαλάσσια ασφάλεια, η ενεργειακή ασφάλεια και ο ρόλος του ΟΗΕ με σκοπό την ανάδειξη του Εθνικού προβλήματος. Τέλος, στα πλαίσια του Σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί στις 17 Μαΐου άσκηση επί χάρτου στη διαχείριση κρίσεων, που θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο διαχείρισης κρίσεων «Ζήνων».
Ο Υπουργός Άμυνας κατά την προσφώνηση του αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, σημείωσε την ιδιαίτερη σημασία του εν λόγω σεμιναρίου και αναφέρθηκε στη διαχρονική συμβολή της Κύπρου στη διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής κουλτούρας και συναντίληψης στα θέματα άμυνας και ασφάλειας, μέσα από την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση του προσωπικού των ευρωπαϊκών θεσμών και των υπουργείων και υπηρεσιών των κρατών μελών. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «επενδύουμε στην εκπαίδευση του προσωπικού ως προαπαιτούμενο της κοινής κουλτούρας που θέλουμε να αποκτήσουμε ώστε να παρέχουμε το επίπεδο ασφάλειας που οι πολίτες μας έχουν ανάγκη». 
Οι εργασίες του σεμιναρίου θα περατωθούν το μεσημέρι της 18 Μαΐου με την επίδοση των διπλωμάτων παρακολούθησης στους συμμετέχοντες.