Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας στην πρωτομαγιάτικη εκδήλωση της ΔΕΟΚ
Ακόμα μια χρονιά εορτάζουμε την ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, μιας ημέρας που αποτελεί σύμβολο αγώνων, θυσιών και διεκδικήσεων των εργαζομένων και φυσικά του Συνδικαλιστικού Κινήματος.
Η προσφορά της ΔΕΟΚ όσο και του υπόλοιπου Συνδικαλιστικού Κινήματος είναι αναμφίβολα πολύ σημαντική, για τους ειλικρινείς αγώνες τους όλα αυτά τα χρόνια, τη συμβολή τους στη διατήρηση της εργατικής ειρήνης και τις συνεχείς προσπάθειές τους για τη διασφάλιση και επέκταση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Η Εργατική Πρωτομαγιά μας δίνει την ευκαιρία κάθε χρόνο να θυμόμαστε όλοι πως τίποτε δεν χαρίζεται και τίποτε δεν κερδίζεται χωρίς αγώνες. Αναμφίβολα ο κυπριακός λαός είναι λαός που γνωρίζει από αγώνες και θυσίες και που πάντα καταφέρνει να υπερπηδά τα όποια εμπόδια παρουσιάζονται.
Σε μια κρίσιμη περίοδο αντιληφθήκαμε για ακόμα μια φορά ότι αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν και οι κοινωνικοί εταίροι συνεργάστηκαν με αξιέπαινο πραγματικά επαγγελματισμό, παραδίδοντας μαθήματα δημόσιας ευθύνης.
Οι κοινές προσπάθειες όλων μας έχουν ευοδωθεί και τα θετικά αποτελέσματα αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά τη σημαντικότητα του θεσμού της τριμερούς Συνεργασίας και του Κοινωνικού Διαλόγου και μας δίνουν το δικαίωμα σε αισιοδοξία και ελπίδα.
Η ουσιαστική ενδυνάμωση των θεσμών που διέπουν και ρυθμίζουν τις εργασιακές σχέσεις παρέμεινε ως πρώτιστος στόχος και, παρά τις αρνητικές συνθήκες, καταφέραμε μέσω της τήρησης του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, του κοινωνικού διαλόγου και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, σε πνεύμα πάντοτε αλληλοσεβασμού και αλληλοκατανόησης να καταλήγουμε σε συναινετικές λύσεις με στόχο τη διατήρηση της εργατικής ειρήνης.
Η συνομολόγηση και ανανέωση συλλογικών συμβάσεων συνέχισε με αδιάλειπτες προσπάθειες εκ μέρους όλων των κοινωνικών εταίρων, οι εργατικές διαφορές που προέκυψαν κατάφεραν να γεφυρωθούν, διατηρήθηκε το ύψος του κατώτατου μισθού, παρά την οικονομική κρίση, και επιτεύχθηκε η εργατική ειρήνη και η σταδιακή επαναφορά του τόπου μας στην οικονομική ανάπτυξη, με παράλληλη σταδιακή επαναφορά ωφελημάτων των εργαζομένων, τα οποία είχαν μειωθεί τα προηγούμενα χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως για παράδειγμα η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των Κοινωνικών Εταίρων για επαναφορά της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής.
Η εφαρμογή του, κατά κοινή ομολογία, επιτυχημένου εθελοντικού μοντέλου εργασιακών σχέσεων μάς έδωσε τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε άμεσα στις ανάγκες και την εξέλιξη της οικονομίας με άμεσες προσαρμογές εκεί που χρειαζόταν και αποτέλεσε θεωρώ έναν από τους καίριους θεσμικούς μηχανισμούς που βοήθησαν στην έγκαιρη έξοδο μας από την ύφεση.
Ταυτόχρονα, προβαίνουμε και στις δικές μας παρεμβάσεις εκεί και όπου χρειάζεται, με στόχο την προστασία και διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, και είναι σε αυτό το πλαίσιο που έχουμε κατοχυρώσει νομοθετικά, σημαντικά δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ με Νομοσχέδιο που προωθήσαμε έχει θεσμοθετηθεί η ίση μεταχείριση των εργαζομένων για το ίδιο είδος εργασίας και κατά συνέπεια αποφεύγεται η εκμετάλλευση ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων και η περιθωριοποίηση στην ανεργία για άλλους.
Ένας από τους σημαντικούς στόχους της Κυβέρνησης είναι η μείωση της ανεργίας και η επαναφορά της οικονομίας σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης, με ανεργία κάτω από 5%. Για πρώτη φορά μετά το 2011 η ανεργία έχει μειωθεί σε μονοψήφιο αριθμό και η πτωτική της τάση συνεχίζεται, αφού τον Φεβρουάριο 2018 καταγράφηκε η μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας στην Ε.Ε από 12.6% σε 9.6%, ενώ αποτελεί ταυτόχρονα και τον 47ο συνεχή μήνα, κατά τον οποίο η ανεργία μειώνεται σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό πριν από 12 μήνες. Η συνεχιζόμενη μείωση της ανεργίας αποτελεί επιβεβαίωση ότι οι προσπάθειες όλων έχουν καρποφορήσει. Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε την εφαρμογή της πολιτικής για επιδότηση της εργασίας και της κατάρτισης, εισάγοντας νέα προγράμματα και επαναπροκηρύσσοντας ιδιαίτερα επιτυχημένα προγράμματα που είχαμε προσφέρει.
Ανάμεσα στα δεκάδες Σχέδια και Προγράμματα που εφάρμοσε το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αναφέρω ως παραδείγματα το Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για Πρόσληψη Ανέργων ηλικίας άνω των 50 ετών, το Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για την Απασχόληση Νέων ηλικίας 25 μέχρι 29 ετών, καθώς και το Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για την Απασχόληση Νέων ηλικίας μέχρι 25 ετών, τα οποία ολοκληρώθηκαν πρόσφατα με επιτυχία. Επιπρόσθετα, με ανάλογη επιτυχία ολοκληρώθηκε και το Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για την Πρόσληψη Ατόμων με Χρόνιες Παθήσεις, ενώ συνεχίζεται ακόμη η εφαρμογή του Σχεδίου Παροχής Κινήτρων για Πρόσληψη Ατόμων με Αναπηρία, καθώς και των νέων προγραμμάτων που εφαρμόζουμε για την πλήρη επιδότηση της κατάρτισης διάρκειας 12 μηνών για απόφοιτους επαγγελματίες, σε επαγγέλματα που έχουν ως προαπαιτούμενη αυτή την κατάρτιση για την απόκτηση άδειας εξασκήσεως του επαγγέλματος τους, δηλαδή για νέους νομικούς, αρχιτέκτονες και πολιτικούς μηχανικούς.
Για την επίτευξη του στόχου που έχουμε για συνθήκες πλήρους απασχόλησης, προωθούμε και μια σειρά άλλων μέτρων και εργαλείων, όπως για παράδειγμα τη δημιουργία Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Καταγραφής και Αναζήτησης Διαθέσιμων Ανέργων, την οποία έχουμε ήδη ετοιμάσει και σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία. Μέσω της πλατφόρμας ενισχύεται σημαντικά η προσπάθεια για μείωση της ανεργίας, αφού δίδεται άμεση πρόσβαση στους εργοδότες για την αναζήτηση διαθέσιμων ανέργων στη βάση των προσόντων και δεξιοτήτων τους, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερη σύζευξη των αναγκών των εργοδοτών με τις δεξιότητες των ανέργων. Επίσης, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την πρόσληψη 30 εξειδικευμένων συμβούλων απασχόλησης, οι οποίοι αναλαμβάνουν καθήκοντα από τον ερχόμενο μήνα και θα παρέχουν εξατομικευμένες υπηρεσίες σε άνεργους για την επιτυχή τοποθέτηση τους σε θέσεις εργασίας βάσει των προσόντων και δεξιοτήτων τους. Πρέπει να αναφέρω ότι και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης είναι κάτι που απασχολεί έντονα το Υπουργείο και έχουν δοθεί οδηγίες για την ετοιμασία νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει τα σχετικά με τη λειτουργία της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.
Παράλληλα, το Υπουργείο Εργασίας , Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων συνεχίζει την εξαιρετικά σημαντική προσπάθεια για την καταπολέμηση της αδήλωτης και παράνομης εργασίας. Σημαντικό εργαλείο στους ελέγχους αυτούς αποτελεί η απόκτηση του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», το οποίο παραχωρήθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία από την Ελληνική Κυβέρνηση με πρόσφατη διακρατική συμφωνία που υπογράψαμε. Η αξιοποίηση του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» είναι κομβικής σημασίας στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης στρατηγικής για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, αφού η αξιοποίηση ενός συστήματος ανάλυσης κινδύνου με στοχευμένες επιθεωρήσεις, σε συνδυασμό με την πρόσφατη εισαγωγή πραγματικά αποτρεπτικών ποινών και διοικητικών προστίμων, δημιουργεί το υπόβαθρο για την ορθή αντιμετώπιση του προβλήματος. Επιπλέον, έχει κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων το Νομοσχέδιο που αφορά στην Ενιαία Υπηρεσία Επιθεώρησης, μέσω της οποίας ενισχύονται και εξορθολογίζονται οι εξουσίες, οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα των επιθεωρητών εργασίας.
Πέρα από τα πιο πάνω, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αφουγκράζονται τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου και συνεχίζουν να ασκούν κοινωνική πολιτική, υιοθετώντας μέτρα με γνώμονα πάντοτε την προστασία των ευάλωτων ομάδων και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.
Με την εφαρμογή της Νομοθεσίας που προνοεί για την παροχή Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δόθηκε για πρώτη φορά η δυνατότητα παροχής κρατικής στήριξης σε χιλιάδες μακροχρόνια άνεργους, εργαζόμενους με χαμηλά εισοδήματα και αυτοεργοδοτούμενους, και η αξιολόγηση των αναγκών για τη διαβίωση πραγματοποιείται με αξιόπιστα και σύγχρονα εργαλεία αξιολόγησης.
Παράλληλα, παρέχονται σημαντικά κίνητρα στους ικανούς για εργασία συμπολίτες μας για απόκτηση περαιτέρω δεξιοτήτων σε συγκεκριμένους τομείς απασχόλησης και κατά συνέπεια ένταξη ή/και επανένταξη τους στην αγορά εργασίας, στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων για την ενεργοποίηση των ικανών προς εργασία δικαιούχων Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Μέτρα έχουν ληφθεί και συνεχίζουν να λαμβάνονται ως προς τον σκοπό αυτό, όπως για παράδειγμα η παροχή υπηρεσιών φροντίδας σε δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία.
Πολύ σημαντικό επίσης είναι και το Νομοσχέδιο, το οποίο έχει ετοιμαστεί από το Υπουργείο, για απόδοση δικαιώματος σε σύνταξη χηρείας στους άντρες υπό τους ίδιους όρους με τις γυναίκες, καθώς και η παροχή πληρωμένης άδειας πατρότητας, με παράλληλη προστασία της πατρότητας στην εργασία, ανάλογης της προστασίας της μητρότητας, η πλήρης αναγνώριση όλων των δικαιωμάτων και προστασίας κάθε μητέρας που αποκτά παιδί μέσω παρένθετης μητρότητας, αλλά και του δικαιώματος των γονέων για μετάβαση σε τρίτη χώρα για λόγους υγείας του νεογέννητου ή άλλου τέκνου. Μέτρα τα οποία δικαίως κρίνονται ως διορθωτικά, αφού διορθώνουν διαχρονικές διακρίσεις και αδικίες του παρελθόντος.
Ενισχύουμε και συνεχίζουμε επιτυχημένα προγράμματα, όπως το Σχέδιο Επιχορήγησης Διακοπών Εργοδοτουμένων, μέσω του οποίου επιχορηγούνται οι θερινές διακοπές σε ορεινά θέρετρα, με πλήρη διατροφή, για εργοδοτούμενους με μεσαία ή χαμηλά εισοδήματα. Από την περσινή χρονιά εφαρμόζουμε αντίστοιχο Σχέδιο Επιχορήγησης Διακοπών για Συνταξιούχους με Χαμηλά Εισοδήματα, μέσω του οποίου επιχορηγούνται πλήρως οι χειμερινές διακοπές συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα σε ορεινά θέρετρα.
Στο πλαίσιο της συνεχούς βελτίωσης της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται προς τον πολίτη, έχουμε καταρτίσει το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, βάσει του οποίου αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. Το Σχέδιο προβλέπει την εισαγωγή του θεσμού του Κοινωνικού Λειτουργού της Γειτονιάς, τη δημιουργία εξειδικευμένων ομάδων εντός των Υπηρεσιών για κάθε θέμα που χρειάζεται να χειριστούν, με σημαντική εκπαίδευση στους αρμόδιους λειτουργούς ανάλογα με τον ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν, την ενίσχυση των Υπηρεσιών με πολυθεματικές ομάδες από ψυχολόγους, παιδοψυχολόγους και άλλες ειδικότητες, όπου θα μπορούν μαζί με τους Κοινωνικούς Λειτουργούς να παρέχουν εξειδικευμένη βοήθεια, καθώς και τη σύναψη συνεργασιών με Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς ή και Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Επιπλέον, άμεσος μας στόχος είναι η απλοποίηση και εκσυγχρονισμός των διαδικασιών στο σύνολο των Τμημάτων και Υπηρεσιών του Υπουργείου, ούτως ώστε να υπάρχει καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και του εργαζόμενου. Προς επίτευξη του στόχου αυτού έχουν δοθεί οι απαραίτητες οδηγίες για μελέτη όλων των διαδικασιών που επηρεάζουν με οποιονδήποτε τρόπο τους πολίτες, ώστε να απλοποιηθούν προς όφελος των πολιτών.
Μπορούμε να καταφέρουμε πολλά ακόμα, αν συνεχίσουμε τη συλλογική μας προσπάθεια στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους, διασφαλίζοντας παράλληλα την κοινωνική δικαιοσύνη.
Γιατί αυτή είναι η Εργατική Πρωτομαγιά. Ένας συλλογικός αγώνας από όλους για όλους. Και στον αγώνα αυτό το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων βρίσκεται πάντοτε δίπλα σας.
Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι σε όλους καλή Πρωτομαγιά.