8/12/17

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Antonio Tajani, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Ο κ. Tajani έτυχε το πρωί επίσημης υποδοχής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄. Ακολούθησαν κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων και διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο κ. Tajani προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «είναι με μεγάλη χαρά που καλωσορίζω σήμερα στην Κύπρο τον φίλο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Antonio Tajani, με τον οποίο τόσο η Κύπρος όσο και εγώ προσωπικά, συνδεόμαστε με δεσμούς βαθιάς και ειλικρινούς φιλίας εδώ και δύο δεκαετίες.

Η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Tajani στην Κύπρο επιβεβαιώνει το άριστο επίπεδο των σχέσεων της Κύπρου με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον δομημένο και δημιουργικό διάλογο που έχουμε θεσπίσει με τον Πρόεδρο σε όλο το φάσμα των σημαντικών θεμάτων που συζητούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Κύπρος είναι ένθερμος υποστηρικτής του καίριου θεσμικού ρόλου που διαδραματίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ιδιαίτερα στην παρούσα κρίσιμη χρονική συγκυρία για την Ένωση, κατά την οποία κύριο μέλημα μας είναι να επιφέρουμε τις απαραίτητες αλλαγές ούτως ώστε η Ένωση να έρθει πιο κοντά στους πολίτες της και να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις ανησυχίες των Ευρωπαίων πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό, συζητήσαμε με τον φίλο Πρόεδρο τις τελευταίες εξελίξεις στον διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης, αλλά και των συζητήσεων για το ζήτημα της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε σχέση με τον εν εξελίξει διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης, επαναδιατυπώσαμε την πίστη μας σε μια Ευρώπη ενιαία, βασισμένη στις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης, αλλά και την ισχυρή πεποίθηση μας ότι η Ένωση συνεχίζει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας για το σύνολο των Ευρωπαίων πολιτών.

Διαβεβαίωσα ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά στις σχετικές διεργασίες, συμμεριζόμενη τους στόχους που έχουν τεθεί και εξέφρασα την ετοιμότητα μας να συμμετάσχουμε εποικοδομητικά στην αναμενόμενη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά από σχετική πρωτοβουλία του Προέδρου Tajani.

Αναφορικά με το ζήτημα της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χαιρετίσαμε την πρωινή συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου στους τρεις τομείς προτεραιότητας της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων.

Με τον Πρόεδρο Tajani είχαμε τηλεφωνική επικοινωνία με την Πρωθυπουργό May και τον κ. Michel Barnier, τον διαπραγματευτή της ΕΕ, οι οποίοι μας ενημέρωσαν για τις σημερινές ευχάριστες εξελίξεις. Η Κυπριακή Δημοκρατία προσβλέπει σε μια ενισχυμένη μελλοντική σχέση της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ανταλλάξαμε απόψεις και είχα την ευκαιρία να επαναλάβω τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια σειρά θεμάτων που άπτονται των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.

Είναι κοινή η προσέγγιση μας για την ανάγκη σεβασμού του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών, όπως και για την ανάγκη η Τουρκία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι του συνόλου των κρατών μελών της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επανέλαβα τη διαχρονική μας θέση υπέρ της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, ως μέσο εκδημοκρατισμού της χώρας. Τόνισα εντούτοις ότι αυτό που αναμένεται από την Τουρκία είναι να ανταποκριθεί στις ενταξιακές της υποχρεώσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του συνόλου των κρατών μελών.

Την ίδια στιγμή, ενημέρωσα τον Πρόεδρο Tajani για τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας σε σχέση με την παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους εγκλωβισμένους, κατά παράβαση της Συμφωνίας της Γ’ Βιέννης και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι συζητήσεις και η υιοθέτηση των σχετικών ψηφισμάτων για την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε σχέση με την υποχρέωση της Τουρκίας να ανταποκριθεί έναντι όλων των κρατών μελών της Ένωσης, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα που αναφύονται.

Είχα επίσης την ευκαιρία να ενημερώσω τον Πρόεδρο Tajani για τα γεγονότα όπως εξελίχθηκαν στην πρόσφατη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά και τους λόγους που οδήγησαν στον άδοξο τερματισμό της όλης προσπάθειας.

Παράλληλα, εξέφρασα την εκτίμηση και τις θερμές ευχαριστίες μας προς τον Πρόεδρο Tajani για τη στήριξη τόσο του ιδίου όσο και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον στόχο επανένωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπογράμμισα την ετοιμότητα μου για άμεση συνέχιση του διαλόγου, αλλά και για την ανάγκη όπως μια νέα Διάσκεψη για την Κύπρο προετοιμαστεί κατάλληλα έτσι ώστε να υπάρχουν πραγματικές προοπτικές για θετική κατάληξη.

Τέλος, ενημέρωσα τον φίλο Πρόεδρο για τον ενεργό ρόλο της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο και τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσουμε στην περιοχή για προώθηση της συνεργασίας, της ειρήνης και της σταθερότητας.

Υπογράμμισα ότι οι περιφερειακές αυτές συνεργασίες συμβάλλουν, μεταξύ άλλων, και στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

Φίλε Πρόεδρε, προσβλέποντας στη συνέχιση της συνεργασίας και του εποικοδομητικού διαλόγου που έχουμε εγκαθιδρύσει εδώ και χρόνια αλλά και ανάμεσα στην Κύπρο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα ήθελα να σας καλωσορίσω ακόμα μια φορά στην Κύπρο, ευχόμενος να απολαύσετε τη θερμή φιλοξενία του νησιού μας».

Από την πλευρά του ο κ. Tajani, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε, μεταξύ άλλων, ότι η συνάντηση με τον Πρόεδρο ήταν «πραγματικά πάρα πολύ ξεχωριστή. Υπεισήλθαμε στην ουσία πολύ σημαντικών θεμάτων. Μιλήσαμε εκτενώς για το Brexit», είπε ο κ. Tajani σημειώνοντας ότι «η κα May τους ενημέρωσε σήμερα για τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις που θα οδηγήσουν σε μια συμφωνία που θα πρέπει να βασίζεται στις Συνθήκες. Ήδη υπήρξε μια Συμφωνία μεταξύ των διαπραγματευτών και αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή βάση σε ότι αφορά τα τρία θέματα, για τα σύνορα με τη βόρεια Ιρλανδία, τα δικαιώματα των πολιτών και θέματα δημοσιονομικού χαρακτήρα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα γνωμοδοτήσει την ερχόμενη βδομάδα εγκρίνοντας ψήφισμα που θα παρουσιάσω στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και μετά οι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων θα αποφασίσουν αν η πρόοδος που έχει επιτευχθεί είναι ικανοποιητική και να ξεκινήσει η διαδικασία της Β’ Φάσης. Είμαι αρκετά αισιόδοξος».

Πρόσθεσε ότι με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συζήτησαν, επίσης, για το Μέλλον της Ευρώπης και ότι υπογράμμισαν τον ρόλο των νοτίων χωρών της ΕΕ για την ενίσχυση της ειρήνης στη Μεσόγειο.

«Η Κύπρος έχει ιδιαίτερο ρόλο να διαδραματίσει από τη στιγμή που διαθέτει και μια ιδιαίτερη ευαισθησία. Υπογραμμίσαμε το πόσο σημαντική θα μπορούσε να είναι η Κύπρος για το μέλλον της Ευρώπης και λόγω των εξωτερικών της σχέσεων», είπε ο κ. Tajani, ο οποίος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «για τις προσπάθειες που κατέβαλε όλα αυτά τα χρόνια για μείωση της ανεργίας και για οικονομική ανάπτυξη. Πραγματικά είναι πάρα πολύ θετικά τα στοιχεία εδώ στην Κύπρο, όχι μόνο για την ίδια αλλά και για την ΕΕ».

Επεσήμανε ότι πολλές χώρες πλήγηκαν από την κρίση, αλλά «τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν καλύτερα στην Κύπρο, με απτά αποτελέσματα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους νέους».

Είπε ακόμη ότι αργότερα σήμερα θα συναντηθεί και θα συνομιλήσει με φοιτητές.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Tajani τόνισε για άλλη μια φορά στον Πρόεδρο Αναστασιάδη την άποψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρόσθεσε ότι «εμείς στηρίζουμε και πάντοτε στηρίξαμε» τις διαπραγματεύσεις «ακολουθώντας τις παραμέτρους των ΗΕ. Είμαστε πεπεισμένοι ότι με τη δική σας αποφασιστικότητα, η επανένωση της Κύπρου θα είναι μια απτή πραγματικότητα. Το νησί θα μπορούσε να γίνει μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα στο σύνολο της. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει την Κύπρο έτσι ώστε να δοθεί τέλος στη στρατιωτική κατοχή από πλευράς Τουρκίας».

Πρόσθεσε ότι στις 6 Ιουνίου 2017 αυτή η άποψη κατεγράφη σε σχετικό έγγραφο που ενεκρίθη από το Ευρωκοινοβούλιο. «Δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να επιτευχθεί μια θετική λύση», σημείωσε.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του ο κ. Tajani τόνισε ότι «αναμένουμε να έρθει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην Ολομέλεια και να μας πει ποια είναι η άποψη μιας σημαντικής χώρας, όπως η Κύπρος, για το μέλλον της ΕΕ».

Ο κ. Tajani ανέφερε ακόμη ότι «ο ευρωπαϊκός πολιτισμός είναι το λίκνο του πολιτισμού, για αυτό πριν από μερικές εβδομάδες υπεραμύνθηκα των προνομίων της πολιτικής σε ότι αφορά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πρέπει να αποφασίσει ο νομοθέτης».

Τέλος, ο κ. Tajani αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία και φιλία της Κύπρου με το Ευρωκοινοβούλιο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.