1/12/17

Συνάντηση του Υπουργού Άμυνας και του Ιορδανού Αντιστράτηγου Mahmoud A. Fraihat, στην Κύπρο

Συνάντηση του Υπουργού Άμυνας και του Ιορδανού Αντιστράτηγου Mahmoud A. Fraihat, στην Κύπρο
Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί από χθες το απόγευμα ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ιορδανίας (Chairman of the Joint Chiefs of the Jordan Armed Forces) Αντιστράτηγος Mahmoud A. Fraihat.

Ο κ. Fraihat έτυχε επίσημης υποδοχής από τον Υπουργό Άμυνας κ. Χριστόφορο Φωκαΐδη στο ΓΕΕΦ και στη συνέχεια, διεξήχθηκαν συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. Στο πλαίσιο της συνάντησης, υπογράφηκε Πρόγραμμα Διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, μετά από την υπογραφή του Προγράμματος, ο κ. Φωκαΐδης ανέφερε τα ακόλουθα:
«Είχα την εξαιρετική χαρά να υποδεχθώ σήμερα εδώ, στην Λευκωσία, τον φίλο Στρατηγό Mahmud Α. Fraihat, στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη, που είναι και η πρώτη ιστορικά από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το γεγονός αυτό από μόνο του καταδεικνύει τη σημαντικότητα της επίσκεψης αλλά και τα σημαντικά βήματα που έχουμε κάνει στις μεταξύ μας σχέσεις, ενόψει και νέας επίσκεψης του Βασιλιά της Ιορδανίας σε λίγες εβδομάδες στην Κύπρο.

Κύπρος και Ιορδανία μοιράζονται μια κοινή πολιτιστική κληρονομιά σε αυτή την περιοχή που έχουμε ζήσει για αιώνες αλλά και ισχυρούς δεσμούς φιλίας, αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης.

Στο στέρεο αυτό υπόβαθρο και στο πλαίσιο της κατεύθυνσης που έχουν χαράξει οι ηγέτες των χωρών μας τα τελευταία λίγα χρόνια, οικοδομούμε μια ολοένα και πιο αναπτυσσόμενη συνεργασία και στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράψαμε κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στην Ιορδανία με τον Στρατηγό Mahmud Α. Feirhat, αποτέλεσε το πρώτο σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.

Η διαπίστευση Ακολούθου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας, με έδρα το Κάιρο, είμαι βέβαιος ότι θα ενισχύσει περαιτέρω τις διμερείς μας σχέσεις στον αμυντικό τομέα.

Η υπογραφή σήμερα του Προγράμματος Διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας έρχεται να θέσει σε εφαρμογή πρακτικές δράσεις προκειμένου η συνεργασία αυτή να αποβεί καρποφόρα προς αμοιβαίο όφελος σε τομείς, όπως οι κοινές ασκήσεις και η κοινή εκπαίδευση.

Κοινός μας στόχος, η προαγωγή συνθηκών ασφάλειας, σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό επιβεβαιώσαμε και σήμερα τη βούλησή μας όπως συνεχίσουμε να παρέχουμε κάθε στήριξη στην Ιορδανία στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία και εντός του πλαισίου της διεθνούς πρωτοβουλίας γνωστής ως «Aqaba Process», όπου έχουμε ήδη συνδράμει με στρατιωτικό υλικό που αποστείλαμε πέρυσι στη φίλη χώρα.

Συνεχής θα παραμείνει επίσης η έμπρακτη υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στον αγώνα που καταβάλλει η Ιορδανία για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Είναι καλά γνωστό ότι η Κύπρος έχει συνεισφέρει μέσω της ΕΕ το συνολικό ποσό των 2,3 εκ. ευρώ, που της αναλογούσε στο πλαίσιο της χορήγησης οικονομικής συνδρομής της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία για το προσφυγικό. Το ποσό που αναλογούσε στην Κύπρο διατέθηκε αντί στην Τουρκία, στην Ιορδανία και στον Λίβανο.

Για εμάς, η Ιορδανία είναι μια χώρα κλειδί για την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής αλλά και κατέχει κομβικό ρόλο σε σχέση με τον αραβικό κόσμο και ιδιαίτερα σε σχέση με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.
Γι’ αυτό και θεωρούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει με ακόμη πιο ενεργό τρόπο να συνδράμει και να ενισχύσει την Ιορδανία, η οποία έχει αναλάβει ένα τεράστιο βάρος, και σε σχέση με το μεταναστευτικό αλλά και για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό, γι’ αυτό και εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της δημιουργίας προϋποθέσεων συνεργασίας ανάμεσα σε όλες τις μετριοπαθείς κυβερνήσεις της περιοχής, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι κοινές προκλήσεις, οι νέες απειλές και να διαμορφωθούν συνθήκες που θα επιτρέψουν τη σταδιακή μετατροπή της ευρύτερης γειτονιάς μας από μια ασταθή ζώνη συγκρούσεων και διαιρέσεων, σε μια περιοχή ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης.

Η Κύπρος ως το νοτιοανατολικότερο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει πλήρη επίγνωση του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει για να διευκολύνει και να προωθήσει εκείνες τις πολιτικές που θα συμβάλλουν στην καλλιέργεια τέτοιων συνθηκών.

Θα ήθελα και πάλι, θερμά να σας καλωσορίσω και να εκφράσω τη βεβαιότητα ότι η επίσκεψή σας αυτή θα ανοίξει νέους δρόμους στη μεταξύ μας συνεργασία».

O κ. Fraihat, σε δήλωσή του, ευχαρίστησε για τη φιλοξενία και τόνισε ότι η Ιορδανία και η Κύπρος μοιράζονται ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς. Η σχέση αυτή, είπε, θα πρέπει να ισχυροποιηθεί περαιτέρω, τόσο προς όφελος των δύο χωρών όσο και των υπολοίπων χώρων της περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό, υπεγράφη σήμερα πρόγραμμα διμερούς συνεργασίας στα θέματα άμυνας, που σκοπό έχει την ισχυροποίηση της αμυντικής συνεργασίας σε θέματα εκπαίδευσης, κοινών ασκήσεων και αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Τόνισε επίσης ότι η Ιορδανία βλέπει την Κύπρο ως μια φίλη χώρα με την οποία μοιράζεται στρατηγικές προκλήσεις και επιδιώξεις, και σημείωσε ότι θα συνεχίσουμε να αναζητούμε τρόπους για περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών μας σχέσεων.

Ακολούθως, ο κ. Fraihat έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, στον οποίο μετέφερε το προσωπικό μήνυμα και τις ευχές του Βασιλιά της Ιορδανίας Abdullah.

Αργότερα το απόγευμα, θα επισκεφθεί το Συντονιστικό Κέντρο «Ζήνων», στην Λάρνακα.