21/12/17

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το στρατόπεδο «Τάσος Μάρκου» στην Κλήρου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το στρατόπεδο «Τάσος Μάρκου» στην Κλήρου

Περήφανος για την Εθνική Φρουρά δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να επιτευχθεί μια ειρηνική λύση του κυπριακού προβλήματος. Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση που να διασφαλίζει τον κυπριακό Ελληνισμό και την ανεξαρτησία του κράτους χωρίς τον τερματισμό του αναχρονιστικού συστήματος που υπήρξε και αποτελεί τη βασική αιτία των όσων βιώνουμε σήμερα: των συνθηκών εγγύησης, των επεμβατικών δικαιωμάτων, της παρουσίας ξένων στρατευμάτων.

Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Άμυνας κ. Χριστόφορο Φωκαΐδη και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη, στο στρατόπεδο «Τάσος Μάρκου» στην Κλήρου, με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Ταξίαρχος Μάριος Μακρυγιάννης εξέφρασε την προσήλωση του στρατεύματος στον στόχο «της διατήρησης της ελευθερίας της ημικατεχόμενης πατρίδας μας και την εξύψωση του αισθήματος ασφάλειας και ηθικού του κυπριακού λαού» και τον διαβεβαίωσε ότι όλο το προσωπικό είναι απόλυτα προσηλωμένο στο καθήκον που τους έχει αναθέσει η πατρίδα, πανέτοιμο να εκτελέσει οποιοδήποτε πρόσταγμά της, εάν και όποτε απαιτηθεί.

Τέλος, ευχήθηκε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη όπως το 2018 φέρει προσωπική ευτυχία και υγεία, και ευοδωθούν οι επίπονες και επίμονες προσπάθειές του να φέρει στην Κύπρο την πραγματική ελευθερία.

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε, μεταξύ άλλων, τη χαρά του για το γεγονός ότι το γυναικείο φύλο έχει ενσωματωθεί στο στράτευμα στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού που, όπως είπε, «επιδιώξαμε και –θέλω να πιστεύω- έχουμε πετύχει σε σημαντικό βαθμό». Πρόσθεσε ότι νιώθει πραγματικά περήφανος για όλους, καθώς η μαχητική και αποτρεπτική δύναμη έχει ενισχυθεί όχι μόνο με τους κληρωτούς στρατιώτες, αλλά και τους συμβασιούχους.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε ειδική αναφορά στο αίσθημα της ευθύνης που φέρει βρισκόμενος σε ένα στρατόπεδο με ένα βαρύ όνομα, αυτό του Αντιστράτηγου Τάσου Μάρκου, τον οποίο χαρακτήρισε έναν «από τους σημαντικότερους ήρωες αυτής της πατρίδας». «Είμαι βέβαιος ότι όλοι νιώθουμε την ανάγκη να τιμήσουμε τη θυσία του κάθε ήρωα αυτής της χώρας, του καθενός που έδωσε τη ζωή του, προκειμένου να ζούμε ελεύθεροι», τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Ξέρετε καλά ότι καταβάλαμε και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να επιτύχουμε μέσα από τον διάλογο μια ειρηνική λύση του κυπριακού προβλήματος, να δούμε να απαλλάσσεται η πατρίδα μας από την κατοχή από τις εγγυήσεις, από τον αναχρονισμό που έδιδε δικαιώματα επέμβασης σε μια τρίτη χώρα. Αυτό που έχω καταστήσει σαφές είναι πως δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι υπάρχει λύση που να διασφαλίζει τον κυπριακό Ελληνισμό, αλλά και γενικότερα την ανεξαρτησία του κράτους χωρίς τον τερματισμό του αναχρονιστικού συστήματος που υπήρξε και αποτελεί τη βασική αιτία των όσων βιώνουμε σήμερα: των συνθηκών εγγύησης, των επεμβατικών δικαιωμάτων, της παρουσίας ξένων στρατευμάτων.

Η προσπάθεια δεν θα σταματήσει, αλλά τα όρια είναι καθορισμένα –όρια που επιβάλλουν να μην αγνοήσει κανένας την ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα κράτος που να είναι απόλυτα εναρμονισμένο με τις αρχές της ΕΕ, ένα κράτος που να διασφαλίζει πραγματική ειρήνη βιωσιμότητα, διάρκεια, αλλά –πριν και πάνω από όλα- ένα ανεξάρτητο κράτος που να ανήκει στους πολίτες του που εκείνοι να αποφασίζουν για την τύχη της χώρας τους, για τη διοίκηση της χώρας τους, χωρίς ξένες παρεμβάσεις, χωρίς ξένες επιρροές, χωρίς να επιτρέπουν στον οποιονδήποτε να παρεμβαίνει ή να επεμβαίνει στα εσωτερικά ή στις αποφάσεις της χώρας».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε σε όλους ό,τι καλύτερο, Καλά Χριστούγεννα, ατομική και οικογενειακή ευτυχία γεμάτη υγεία για το 2018. Και για την πατρίδα μας, πρόσθεσε, είθε να είναι ύστερα από 43 χρόνια μια χρονιά λύτρωσης. «Θέλω να ξέρετε ότι η Πολιτεία σάς εμπιστεύεται και –επαναλαμβάνω- νιώθω περήφανος για τη σημερινή Εθνική Φρουρά», σημείωσε.