22/11/17

Πολιτισμός και αθλητισμός στο επίκεντρο του Συμβούλιου Υπουργών Παιδείας, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού της ΕΕ

Πολιτισμός και αθλητισμός στο επίκεντρο του Συμβούλιου Υπουργών Παιδείας, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού της ΕΕ
Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής συμμετείχε χθες, 21 Νοεμβρίου 2017, στη Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Παιδείας, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Κύρια θέματα της δεύτερης μέρας του Συμβουλίου, ήταν, μεταξύ άλλων, ο ρόλος του πολιτισμού στην οικοδόμηση συνεκτικών κοινωνιών και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αθλητισμός στις μέρες μας.

Σε παρέμβασή του στο Συμβούλιο Πολιτισμού, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού τόνισε ότι ένα από τα βασικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε επίπεδο ΕΕ είναι η υποστήριξη, με ειδική χρηματοδότηση, μελετών για την ανάδειξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, ως μέσου κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, ιδιαίτερα μέσα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Θα μπορούσε επίσης να στηρίξει περισσότερο την ανάπτυξη συνεργειών ανάμεσα στους φορείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, σημείωσε. Τέτοιες συνέργειες μπορούν να οδηγήσουν στην ευαισθητοποίηση των νέων μας στα θέματα πολιτισμού και πολιτιστικής κληρονομιάς και παράλληλα να συμβάλουν στην καλλιέργεια του σεβασμού στη διαφορετικότητα και στην οικοδόμηση ανοικτών, ανεκτικών και συνεκτικών κοινωνιών, τόνισε ο κ. Καδής.

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού τόνισε επίσης την ανάγκη για κοινή αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη «Σύμβαση της Λευκωσίας», η οποία αφορά ειδικά την ποινικοποίηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών. Ενημέρωσε επίσης τους ομολόγους του ότι η Σύμβαση τέθηκε προς υπογραφή τον Μάιο του 2017 και κάλεσε τα κράτη μέλη να την υιοθετήσουν.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στον ρόλο των σύγχρονων τεχνολογιών στη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, ο Υπουργός Παιδείας επεσήμανε ότι στην Κύπρο έχει συσταθεί πρόσφατα «Εθνική Επιτροπή Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» με στόχο τον συντονισμό όλων των αρμόδιων φορέων για προστασία και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στο Συμβούλιο Αθλητισμού, που έγινε με τη συμμετοχή του Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Bach, η συζήτηση επικεντρώθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο χώρος του αθλητισμού και την ανάγκη για ανάληψη κοινής και συντονισμένης δράσης από τα κράτη μέλη για την αντιμετώπισή τους. Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε αναδείχθηκε η ανάγκη για χρηστή διαχείριση των θεμάτων του αθλητισμού και για αντιμετώπιση της χειραγώγησης των αθλητικών αποτελεσμάτων, των παράνομων αθλητικών στοιχημάτων και του ντόπινγκ. Παρουσιάστηκαν επίσης καλές πρακτικές από διάφορες χώρες για την καλύτερη διαχείριση των πιο πάνω προκλήσεων.

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού στη δική του παρέμβαση ανέφερε ότι στην Κύπρο έγιναν σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, όπως η συνεργασία των δημόσιων αθλητικών αρχών και των αθλητικών ομοσπονδιών για τον καταρτισμό του πρώτου Κώδικα Χρηστής Διακυβέρνησης των αθλητικών ομοσπονδιών με βάση τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές αρχές. Επίσης, ο κ. Καδής αναφέρθηκε στην αναθεώρηση της νομοθεσίας για το παράνομο στοίχημα, την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την εκπαίδευση και κατάρτιση των στελεχών των αθλητικών ομοσπονδιών και την επιτυχή υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού.
-----------------------