20/11/17

Μεσογειακή Σύνοδος για τη Μεσογειακή Στρατηγική για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, 22-24 Νοεμβρίου 2017

Μεσογειακή Σύνοδος για τη Μεσογειακή Στρατηγική για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, 22-24 Νοεμβρίου 2017



Στις 22-24 Νοεμβρίου 2017 θα διεξαχθεί στην Κύπρο η 1η Μεσογειακή Συνάντηση για την Εφαρμογή της Στρατηγικής για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη στη Μεσόγειο, την Προεδρία της οποίας έχει η Κύπρος για την περίοδο 2017-2020.

Στη Σύνοδο πρόκειται να συμμετέχουν πέραν των 100 αξιωματούχων από 23 χώρες, διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς μεταξύ των οποίων και 30 Βουλευτές από διάφορες χώρες της Μεσογείου και δημοσιογράφων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι θα καλύψουν το γεγονός, ως σημαντικού πολιτικού γεγονότος για τη Μεσόγειο, αλλά και σημαντικού φόρουμ για την προώθηση των στόχων της Αειφορίας στη Μεσόγειο.

Η πανηγυρική συνεδρία της Συνόδου θα διεξαχθεί στη Βουλή των αντιπροσώπων στις 22 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 15:30-17:30 Προεδρεύοντος του Αν. Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αδάμου Αδάμου, όπου θα συζητηθούν οι κοινοί στόχοι που είναι σημαντικό να τεθούν, αλλά και οι προκλήσεις που οι χώρες της Μεσογείου καλούνται να αντιμετωπίσουν προκειμένου να αντιμετωπισθούν από κοινού, σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και να αναπτυχθούν συνέργιες ανάμεσα στα Κοινοβούλια των χωρών για την προώθηση των στόχων της αειφορίας.

Οι εργασίες της Συνόδου, οι οποίες θα διεξαχθούν στο Hilton Park θα ξεκινήσουν επίσημα στις 23 Νοεμβρίου στις 9:00 π.μ. (επισυνάπτεται το πρόγραμμα) υπό την Προεδρία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή. Στα πλαίσια της Συνόδου θα συζητηθούν σε επίπεδο χωρών ο τρόπος εφαρμογής της Μεσογειακής Στρατηγικής για την ΕΕΑ στα εθνικά τους πλαίσια, ο ρόλος των διεθνών και περιφερειακών οργανισμών στη στήριξη των χωρών προς την κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης, όπως επίσης οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπισθούν και οι κοινές δράσεις που πρέπει να αναληφθούν σε επίπεδο χωρών. Θέματα που πρόκειται να απασχολήσουν τη Σύνοδο είναι οι κλιματικές αλλαγές, έλλειψη πόσιμου νερού, η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή, τα ανθρώπινα έχοντας ως σημείο αιχμής το ρόλο της Εκπαίδευσης για την προώθησή τους.

Η Σύνοδος χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020 και οργανώνεται από την Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού με τη στήριξη του Μεσογειακού Γραφείου Περιβάλλοντος.