4/9/17

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό κατά την εκδήλωση για το Νέο Κυπριακό Μουσείο

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό κατά την εκδήλωση για το Νέο Κυπριακό Μουσείο

Σε δηλώσεις σε σχέση με το Κυπριακό προέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, στο περιθώριο εκδήλωσης για την απονομή των βραβείων στους νικητές του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το Νέο Κυπριακό Μουσείο, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία, στην Λευκωσία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ερωτηθείς εάν είναι υπόψη της Κυβέρνησης κινήσεις που γίνονται στις Βρυξέλλες για δραστηριοποίηση ad hoc επιτροπής για τα κατεχόμενα, παρέπεμψε σε σχετική δήλωση από πλευράς Κυβερνητικού Εκπροσώπου, στην οποία τονίζεται πως από την ώρα που δεν υπάρχουν εν εξελίξει συνομιλίες, δεν δικαιολογείται και ανάλογη λειτουργία της επιτροπής.

Υπέδειξε, δε, πως ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας «κινούμουν πάντοτε μέσα στα διπλωματικά πλαίσια, τηρώντας στάση αρχών όσον αφορά θέματα που ήταν ζωτικής σημασίας για τον κυπριακό λαό και ιδιαίτερα τον κυπριακό ελληνισμό», απορρίπτοντας χθεσινούς [σ.σ. 3 Σεπτεμβρίου 2017] ισχυρισμούς δημοσιεύματος εφημερίδας για δήθεν εκνευρισμό του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υποδεικνύοντας πως «εις ουδεμία στιγμή εκνευρίστηκε ο Γενικός Γραμματέας με τον υποφαινόμενο.»

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν ισχύει ο ισχυρισμός του συγκεκριμένου ρεπορτάζ ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στην κατ’ ιδία συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο, του είχε μεταφέρει τα περιθώρια ευελιξίας της Τουρκίας, αλλά ότι αυτά δεν θα μπορούσαν να λεχθούν δημόσια από την ίδια Τουρκία αλλά από τον Γενικό Γραμματέα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: «Όχι, διότι η συμφωνία δεν θα γινόταν μεταξύ εμού και του Γενικού Γραμματέα, αλλά μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, των Εγγυητριών Δυνάμεων και της Τουρκίας κατά κύριο λόγο.

Συνεπώς, δεν είναι το θέμα τί εισηγείτο ο Γενικός Γραμματέας ως πρόταση προς την τουρκική πλευρά. Η Τουρκία έχει σημασία ποια στάση τήρησε. Για παράδειγμα, ο Γενικός Γραμματέας είπε ότι ένας αριθμός που θα μπορούσε να συμφωνηθεί ήταν ο αριθμός 650, με βάση, όπως λέει στις παραμέτρους του, τη Συμφωνία Συμμαχίας του 1960. Παρά ταύτα, η Τουρκία αξιούσε την παραμονή 1800. Ένα είναι οι καλές προθέσεις του Γενικού Γραμματέα και άλλο είναι οι πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας».

Ερωτηθείς εάν το ζητούμενο ήταν να αντικατασταθεί η Συνθήκη Εγγυήσεως και Συμμαχίας με μια νέα συνθήκη εφαρμογής της λύσης από τα Ηνωμένα Έθνη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε αρνητικά, εξηγώντας ότι θα αντικαθίστατο με ένα άλλο αξιόπιστο σύστημα, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιότητα της Κύπρου ως μέλους του διεθνούς οργανισμού της ΕΕ.

Τέλος, σε παρατήρηση ότι αφήνονται υπονοούμενα ότι υπήρξε πρόταση από τα Ηνωμένα Έθνη γι’ αυτόν τον μηχανισμό, η οποία απορρίφθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι «εκείνο που επιδίωκε η Τουρκία ήταν να μετονομάσει τις Συνθήκες Εγγυήσεως σε Συνθήκες Εφαρμογής, με μονομερές δικαίωμα επέμβασης. Άλλο τι ο Γενικός Γραμματέας πρέσβευε και πρότεινε και άλλο τι ήταν έτοιμη να αποδεχτεί η Τουρκία. Τελεία και παύλα. Και ας μην συγχύζουμε τις εποικοδομητικές προτάσεις του Γενικού Γραμματέα με τις ακριβώς αντίθετες από πλευράς Τουρκίας.»