29/8/17

Το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας για τη Διεθνή Ημέρα Εξαφανισθέντων, στις 30 Αυγούστου

Το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας για τη Διεθνή Ημέρα Εξαφανισθέντων, στις 30 Αυγούστου




Η εξαναγκαστική εξαφάνιση προσώπων αποτελεί έγκλημα βάσει του διεθνούς δικαίου, ένα έγκλημα που δυστυχώς εξακολουθεί να συντελείται στις μέρες μας. Είναι γεγονός ότι ακόμη και σήμερα άνθρωποι εξαφανίζονται διά της βίας, τις πλείστες φορές με την κρατική συγκατάθεση/ανοχή, φυλακίζονται, βασανίζονται και στερούνται τους αγαπημένους τους, οι οποίοι αγωνιούν για την τύχη τους.

Η εξαφάνιση προσώπου αποτελεί πολλαπλή παραβίαση των βασικών και θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι παραβιάσεις αυτές δεν περιορίζονται στα δικαιώματα των αγνοουμένων προσώπων αλλά επεκτείνονται και στα δικαιώματα των οικογενειών τους. Εκείνοι που διαπράττουν αυτό το έγκλημα δεν είναι ένοχοι μόνο για την εξαφάνιση των αγνοουμένων προσώπων αλλά και για τη διαιώνιση της δυστυχίας των οικογενειών, με το να μην αποκαλύπτουν πληροφορίες για την τύχη των αγαπημένων τους.

Η Διεθνής Αμνηστία τονίζει πως η εξαναγκαστική εξαφάνιση ατόμων αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα, αφού χρησιμοποιείται ως στρατηγική από στρατιωτικές δικτατορίες, σε πολλές εσωτερικές συγκρούσεις, κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων αλλά και για τη διάδοση της τρομοκρατίας στην κοινωνία. Δεδομένου ότι κάθε εξαφάνιση παραβιάζει μια σειρά ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο ΟΗΕ, με σκοπό την προάσπισή τους, ενέκρινε το 2010 και έθεσε σε ισχύ μία από τις ισχυρότερες συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη Διεθνή Σύμβαση για την προστασία όλων των προσώπων από την εξαναγκαστική εξαφάνιση. Μέσα από αυτή τη Σύμβαση καλούνται τα κράτη, μεταξύ άλλων, να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να θεωρείται ποινικά υπεύθυνο κάθε πρόσωπο που τελεί, διατάζει, παραγγέλλει ή υποκινεί την τέλεση, ή αποπειράται να τελέσει, ή συμμετέχει, ή είναι συνεργός σε μία αναγκαστική εξαφάνιση.

Με σκοπό να αποδοθούν οι οφειλόμενες τιμές στους διεθνείς οργανισμούς που προασπίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και ασχολούνται και με το θέμα των εξαφανισμένων κρατουμένων, αλλά και να επισύρει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας αναφορικά με τη μοίρα αυτών των ανθρώπων, ο ΟΗΕ καθιέρωσε την 30η Αυγούστου ως τη Διεθνή Ημέρα Εξαφανισθέντων. Αναπόφευκτα, μια τέτοια μέρα, ξυπνούν σε όλους τους Κύπριους αναμνήσεις και συναισθήματα πόνου και πικρίας σχετικά με τους αγνοούμενους μας. Για πολλούς συνανθρώπους μας, τα ερωτηματικά ως προς την τύχη των αγνοουμένων μας εξακολουθούν να μένουν αναπάντητα.
Η Κυπριακή Κυβέρνηση όλα αυτά τα 43 χρόνια, έχει δείξει την υποστήριξή της στις προσπάθειες για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, με σκοπό να τερματιστεί και να καταλαγιάσει ο αβάσταχτος πόνος της αναμονής και αβεβαιότητας που υπομένουν οι Κύπριες μάνες, σύζυγοι και παιδιά.

Η Κυβέρνηση καλεί την Τουρκία να σταματήσει να θέτει προσκόμματα και δυσκολίες για έρευνες σε στρατιωτικές ζώνες και να συνεργαστεί για ευόδωση των προσπαθειών που τόσα χρόνια καταβάλλονται καταθέτοντας στοιχεία και πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της, τόσο για τους ομαδικούς τάφους όσο και για τις μετακινήσεις οστών. Παράλληλα, καλεί οποιονδήποτε έχει σχετικές πληροφορίες ή είναι σε θέση να τις εξασφαλίσει αναφορικά με πιθανούς χώρους ταφής ή γενικά με την τύχη ή τα λείψανα αγνοουμένων, να τις καταθέσει στη Διερευνητική Επιτροπή.

Με την ευκαιρία της σημερινής ημέρας, το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας εκφράζει την συμπόρευσή του στον ιερό αγώνα των οικογενειών των αγνοουμένων του τόπου μας και διαβεβαιώνει ότι θα εντατικοποιήσει τις ενέργειές του για διακρίβωση της τύχης των Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών αγνοουμένων μας. Ευχαριστίες εκφράζονται προς όλους όσοι συνέβαλαν στον εντοπισμό λειψάνων όπου με την ταυτοποίησή τους επιστράφηκαν στις οικογένειες για ταφή.

Η σκέψη μας σήμερα είναι στους αγνοούμενους μας και τις οικογένειές τους.