6/6/17

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ




Το πλήρες κείμενο των ερωταπαντήσεων ακολουθεί:

Ερώτηση: Είναι δεδομένο ότι θα συνεχιστεί η διάσκεψη στη Γενεύη;

Απάντηση: Οι δύο ηγέτες και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ συμφώνησαν στην ανάγκη να επανασυγκληθεί η διάσκεψη της Γενεύης. Το σημαντικότερο δεδομένο που προέκυψε από το δείπνο της Κυριακής είναι το γεγονός ότι αναγνωρίζεται η προϋπόθεση ότι η πρόοδος στο κεφάλαιο ασφάλειας και εγγυήσεων είναι αυτή που θα κρίνει κατά πόσο η παρούσα διαδικασία θα οδηγήσει σε θετικό αποτέλεσμα. Συμφωνήθηκε να συνταχθεί ένα κοινό έγγραφο που δεν είναι ούτε των Ηνωμένων Εθνών ούτε του κ. Eide, αλλά κοινό έγγραφο αυτών που συμμετέχουν στις συζητήσεις για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις με στόχο να υπάρξει μια κοινή προσέγγιση του τι επιδιώκουμε να πετύχουμε σε σχέση με τον κύριο στόχο, που είναι η ασφάλεια του ενός να μην αποτελεί απειλή για την άλλη πλευρά.

Θα γίνει λοιπόν μια προσπάθεια να συνταχθεί αυτό το έγγραφο και στην ουσία θα αποτελέσει συνέχεια και των όσων οι τεχνοκράτες συζήτησαν στο Μοντ Πελεράν στις 18-19 Ιανουαρίου μετά από τις οδηγίες που τους δόθηκαν από τη διάσκεψη για την Κύπρο στις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη. Αυτό το έγγραφο έχει σκοπό να βοηθήσει τη συζήτηση έτσι ώστε να δούμε πώς πετυχαίνουμε μια κοινή προσέγγιση. Δεν αποτελεί όμως συμφωνία επί της ασφάλειας. Αν υπήρχε συμφωνία επί της ασφάλειας δεν θα υπήρχε λόγος να πηγαίναμε σε διάσκεψη για την Κύπρο. Η διάσκεψη για την Κύπρο συγκαλείται ακριβώς για να συζητηθεί ουσιαστικά αυτό το βασικό κεφάλαιο που θα κρίνει την όλη διαδικασία. Μέσα από την παράθεση των προσεγγίσεων και των θέσεων των δύο πλευρών ή όλων των εμπλεκομένων, μπορούμε να πούμε ότι επιδιώκουμε έναν κοινό στόχο. Ποια είναι η κοινή μας επιδίωξη/προσέγγιση μέσα από αυτό τον στόχο; Τέθηκαν κάποια ερωτήματα στο Μοντ Πελεράν. Πώς μπορούν να προσεγγιστούν αυτά τα ερωτήματα/ανησυχίες; Για να είμαι όμως ειλικρινής, δεν πρόκειται για συμφωνία στην ασφάλεια. Εξάλλου, αν υπήρχε συμφωνία σ’ αυτό το θέμα, δεν θα υπήρχε λόγος να πάμε στη Γενεύη.

Η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας είχε σκοπό να αναδείξει τη σημασία του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Αυτό καταγράφεται ξεκάθαρα μέσα από τη δήλωση που διάβασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Η δήλωση γράφει ότι η πρόοδος σε αυτό το κεφάλαιο θα κρίνει αν η διαδικασία θα οδηγήσει σε θετικό αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα, και για να γίνει και αυτή η προεργασία που έλεγε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προκύπτει η ανάγκη αυτού του κοινού εγγράφου. Δεν είναι έγγραφο που θα βάλει ο καθένας τις θέσεις του και θα γίνει ένα έγγραφο για να πάμε στη Γενεύη και να αρχίσουμε να συζητούμε. Είναι κοινό για όλους όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία. Η πρόταση είχε επίσης και ένα δεύτερο σκέλος που αναφερόταν στο εδαφικό. Στη δήλωση του Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναφερόταν στο ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει από το εδαφικό και ακολούθως το περιουσιακό και το κεφάλαιο της διακυβέρνησης.

Οι συγκλίσεις σε όλα τα κεφάλαια πρέπει να είναι στο ίδιο επίπεδο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν έξι κεφάλαια. Στα τέσσερα υπάρχουν οι περισσότερες συγκλίσεις. Στο εδαφικό υπάρχουν λιγότερες, ενώ στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου συγκλίσεις. Πρέπει λοιπόν αυτά τα έξι κεφάλαια να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο για να είναι εφικτό να γίνει και αυτή η αλληλένδετη διαπραγμάτευση. Για να φτάσουμε εκεί ξεκινάμε με το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων και αφού προηγηθεί το κοινό έγγραφο, και ακολούθως από τα άλλα πέντε κεφάλαια αυτό που καταγράφεται είναι ότι η συζήτηση ξεκινά από το εδαφικό.

Ερώτηση: Και τι γίνεται αν δεν υπάρξει ικανοποίηση από το περιεχόμενο του κοινού έγγραφο;

Απάντηση: Σίγουρα αυτό δεν θα ήταν μια θετική εξέλιξη. Αυτή τη στιγμή όμως εκείνο που καταγράφεται είναι η ανάγκη να γίνει αυτό το κοινό έγγραφο, και εκεί επικεντρώνεται η προσοχή μας.

Ερώτηση: Η Ελληνική Κυβέρνηση συμφωνεί με αυτή τη διαδικασία;

Απάντηση: Μια από τις βασικές θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης ήταν η ανάγκη να προηγηθεί αυτή η προεργασία, η οποία αυτή τη στιγμή πρέπει να γίνει μέσα από τη σύσταση αυτού του κοινού εγγράφου που καταγράφεται στη δήλωση του Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Αναμένεται ότι η Τουρκία θα έχει την πιο ουσιαστική εμπλοκή, και να ανοίξει τα χαρτιά της και να δείξει τις προθέσεις της. Aπό εκεί θα εξαρτηθεί και η όλη προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πάντως δεν είναι ώρα ούτε για πανηγυρισμούς ούτε τυμπανοκρουσίες ούτε απογοητεύσεις και μεμψιμοιρίες. Το Κυπριακό είναι πολύ σοβαρό θέμα και απαιτεί σοβαρότητα και σύνεση και τα αποτελέσματα να αξιολογούνται σ’ αυτό το πλαίσιο. Όσον αφορά την κριτική της αντιπολίτευσης, ήταν κάτι αναμενόμενο. Έγινε και πριν τη Νέα Υόρκη. Υπενθυμίζω ότι έχει ξεκινήσει μια προεκλογική εκστρατεία με κύριο επιχείρημα την ανάγκη για δήθεν αλλαγή στρατηγικής, διότι η υφιστάμενη στρατηγική έχει αποτύχει. Σ’ αυτό το πλαίσιο δεν θα μπορούσε να υπάρχει διαφορετική αντίδραση από την αντιπολίτευση.

Θα σας πρότεινα να διαβάσετε προσεκτικά την τρίτη παράγραφο της δήλωσης, που γράφει συγκεκριμένα ότι η πρόοδος στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι αναγκαίο συστατικό για να επιτευχθεί συνολική λύση του Κυπριακού, κάτι που δεν έχει αναφερθεί ποτέ προηγουμένως, και ακολούθως την τέταρτη παράγραφο που αναφέρεται στην ανάγκη αυτού του κοινού εγγράφου όλων αυτών που θα συζητήσουν τα κεφάλαια και όχι των Ηνωμένων Εθνών.