5/5/17

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη κατά την τελετή εγκαινίων της Έκθεσης Γλυπτικής “Risky Travels”

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη κατά την τελετή εγκαινίων της Έκθεσης Γλυπτικής “Risky Travels”



Είναι πραγματικά με ιδιαίτερα αισθήματα που βρίσκομαι σήμερα εδώ για να τελέσω τα εγκαίνια της έκθεσης γλυπτικής “Risky Travels” του Άντη Χατζηαδάμου και του Μπακί Μποκάτς.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, Πάφος 2017, και περιλαμβάνεται σε μια σειρά εκδηλώσεων που πραγματικά αναδεικνύει τη χώρα μας και τον πολιτισμό μας.

Και πιστεύω πως η σημερινή εκδήλωση που περιλαμβάνει τους Κύπριους καλλιτέχνες, ανεξάρτητα αν είναι Ελληνοκύπριοι ή Τουρκοκύπριοι, αναδεικνύει και στέλνει ένα μήνυμα, πως μαζί μπορεί να συνδημιουργήσουμε όπως συνδημιουργήσαμε και στο παρελθόν κατά τον ίδιο τρόπο και στο μέλλον αρκεί να δουλέψουμε όλοι μαζί, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, με αλληλοκατανόηση στις ανησυχίες ο ένας του άλλου για να μπορέσουμε επιτέλους να δημιουργήσουμε συνθήκες πραγματικά ειρηνικής συμβίωσης και ένα παράδειγμα είναι αυτό των Χατζηαδάμου και Μποκάτς, ανθρώπων του πνεύματος που κατόρθωσαν να ξεπεράσουν τις όποιες διαφορές, τα όποια αισθήματα που μπορεί να έτρεφε κανείς λόγω της καχυποψίας και της ιστορίας του παρελθόντος για να διασώσει έργα έστω και αν ανήκαν σε Ελληνοκύπριο δημιουργό. Αυτό είναι ένα παράδειγμα για όλους τους Κύπριους και θέλω να ελπίζω πως οι προσπάθειες που καταβάλλουμε θα μας οδηγήσουν σε μια επιθυμητή και από τις δύο κοινότητες λύση, ώστε σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος που να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα μπορέσουμε να δώσουμε ελπίδες στους νέους και τις νέες μας.

Για τον Άντη Χατζηαδάμου, η γλυπτική αποτέλεσε αίσθημα και υπόθεση ζωής. Στη μακρά δημιουργική του πορεία, αφομοιώνοντας στοιχεία από τον τόπο και τους ανθρώπους του, αλλά και δεχόμενος τις επιρροές από τον έξω κόσμο κατάφερε να αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στο καλλιτεχνικό στερέωμα.

Οι πλούσιες σπουδές του στον τομέα της γλυπτικής, η πλουσιότερη καλλιτεχνική του δημιουργία, η ιδιότητά του ως καθηγητής γλυπτικής σε διάφορα Πανεπιστήμια του εξωτερικού, οι προσωπικές αλλά και κοινές μαζί με άλλους καλλιτέχνες εκθέσεις έργων, καθώς και οι υψηλές διακρίσεις που κέρδισε στο εξωτερικό, τον καθιστούν πρεσβευτή της πατρίδας μας και του πολιτισμού της στο εξωτερικό.

Είναι προφανές ότι ως καλλιτέχνης ορίστηκε από μια διαρκή μετακίνηση, εφόσον η ζωή του υπήρξε μοιρασμένη επί της ουσίας σε δυο πατρίδες, την Κύπρο και την Νότιο Αφρική.

Ορίστηκε, επίσης, και από την ευαισθησία, με την οποία δεχόταν τα γεγονότα της εποχής του, καθώς η αγωνία του δεν είχε να κάνει μόνο με το ζήτημα της Κύπρου, αλλά με ολόκληρη την ανθρωπότητα, με ανθρώπινες αξίες και ιδανικά.

Το όραμά του για έναν κόσμο δίκαιο και φωτεινό δεν τον εγκατέλειψε ποτέ, σημαδεύει τα έργα του και διαρκώς αποτυπώνεται σε αυτά.

Η σχέση του Άντη Χατζηαδάμου με τον Τουρκοκύπριο αρχιτέκτονα και καλλιτέχνη Μπακί Μποκάτς, σημάδεψε –από ένα σημείο και μετά- τη ζωή και των δύο Κυπρίων καλλιτεχνών, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά πτυχές της κυπριακής ιδιάζουσας πραγματικότητας.

Ο Μποκάτς ανέλαβε την καταγραφή των ελληνοκυπριακών περιουσιών στην περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων. Με την ιδιότητά του αυτή εντόπισε και κατέγραψε έργα του Χατζηαδάμου.

Ο Μποκάτς, όντας και ο ίδιος καλλιτέχνης διαπίστωσε την αξία των έργων του και ύστερα από προσωπικές του ενέργειες και περιπέτειες πολλών χρόνων, κατάφερε να τα διασώσει και να τα παραδώσει στην οικογένεια του Χατζηαδάμου το 1993.

Έτσι, τόσο εμείς όσο και οι κατοπινές γενιές έχουμε σήμερα στα χέρια μας μια γερή παρακαταθήκη και κληρονομιά.

Τέτοια παραδείγματα στέλνουν ελπιδοφόρα μηνύματα και αναδεικνύουν τις υψηλές ιδέες που η τέχνη και ο πολιτισμός προάγουν.

Ενισχύουν και ενδυναμώνουν ταυτόχρονα τις προσπάθειες της επίτευξης της ειρήνης και της επανένωσης, την οποία επιδιώκουμε για την πατρίδα μας, μέσα από την διαδικασία των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Θα ήταν παράλειψή μου να μην συγχαρώ θερμά όλους τους διοργανωτές και τους συντελεστές των εγκαινίων. Κυρίως όμως τον υιό του, κ. Σέργη Χατζηαδάμο, ο οποίος είναι και ο εμπνευστής της εκδήλωσης, καθώς επίσης την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, που με τις υπηρεσίες τους και την καταλυτική συμβολή τους βοηθούν στην υλοποίηση τέτοιων εκδηλώσεων.

Θα ήταν παράλειψή μου επίσης να μην πω πόσο περήφανος νιώθω τούτες τις μέρες που η μια εκδήλωση διαδέχεται την άλλη στην πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Θέλω να συγχαρώ τον Χρίστο Πατσαλίδη, Πρόεδρο του Οργανισμού, και τα μέλη που, σε αγαστή συνεργασία με τον Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, έχουν δώσει μια άλλη διάσταση, αυτή που δεν ανέμενε κανείς, αυτή που είναι μέσα μας ενυπάρχουσα, αυτή τη δημιουργική παρουσία.

Δεν ήμουν σε θέση να είμαι παρών λόγω απουσίας μου το εξωτερικό σε μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις, της Συμφωνικής Ορχήστρας Βερολίνου, από τις αξιολογότερες συμφωνικές ορχήστρες που έδωσε μια άλλη διάσταση και δείχνει πόσο μέσα από τη σκληρή δουλειά μπορούμε να αναδείξουμε την πατρίδα μας.

Σας συγχαίρω και για αυτή την εκδήλωση που εντάσσεται στις εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και για το όλο έργο που έχετε επιτελέσει.

Εκδηλώσεις, όπως η σημερινή, διευρύνουν τους πολιτιστικούς ορίζοντες μας και αγκαλιάζουν απλόχερα την πολιτιστική επικοινωνία ανάμεσα σε πολίτες και καλλιτεχνικούς δημιουργούς της Κύπρου, της Ευρώπης και του κόσμου.

Η Κυβέρνηση, όπως από την αρχή στήριξε έμπρακτα την υλοποίηση των δράσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, θα συνεχίσει να ενισχύει ποικιλότροπα το έργο των ανθρώπων του Οργανισμού Πάφος 2017, οι οποίοι ειρήσθω εν παρόδω, επιτελούν ένα εξαιρετικό έργο, το οποίο οφείλουμε να τιμήσουμε, καθώς η Πάφος ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης αναδεικνύει τις σημαντικές δυνατότητες που έχει η χώρα μας και στον πολιτιστικό τομέα.
______________