5/5/17

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε ευρείας σύσκεψης με τους φορείς της πόλης και επαρχίας Πάφου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε ευρείας σύσκεψης με τους φορείς της πόλης και επαρχίας Πάφου





Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης επισκέφθηκε σήμερα την Πάφο, όπου παρέστη στην τελετή παράδοσης της Λεωφόρου Τάφοι των Βασιλέων, περιόδευσε στο εμπορικό κέντρο της πόλης, όπου επιθεώρησε εννέα συνολικά έργα, και στη συνέχεια προήδρευσε ευρείας σύσκεψης στο Δημαρχείο Πάφου με τη συμμετοχή των φορέων της πόλης και της επαρχίας.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευαν οι Υπουργοί Οικονομικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Εμπορίου και Τουρισμού, Μεταφορών, Γεωργίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω και ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καλωσόρισε κατά τη σύσκεψη ο Δήμαρχος Πάφου κ. Φαίδωνας Φαίδωνος και, ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παίρνοντας τον λόγο, ανέφερε ότι «νιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση από την περιοδεία μου στα διάφορα έργα, γιατί ενδεχομένως να είναι η μοναδική περίπτωση στην Κύπρο που εκτελέστηκαν με τόση ακρίβεια. Το γεγονός ότι σήμερα, δύο χρόνια μετά, με βάση τα χρονοδιαγράμματα με ελάχιστη απόκλιση εκτελέστηκαν τα έργα είναι γιατί υπήρξε σωστός προγραμματισμός από πλευράς του Δήμου και των Τοπικών Αρχών και έτσι δεν αντιμετωπίσαμε πρόβλημα στην προκήρυξη των προσφορών στον χρόνο που είχαμε υποσχεθεί».

Πρόσθεσε ότι η προσπάθεια ήταν να παρουσιαστεί έργο που να ήταν αντάξιο του πολιτισμού μας και να είναι σημείο αναφοράς.

«Έγινε κατορθωτό να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των κατοίκων της Πάφου, των Τοπικών Αρχών, των Δημοτικών Αρχών.

Αναφορικά με το θέμα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας με υψηλό επίπεδο μόρφωσης. Αυτό είναι ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό πρόβλημα και, δυστυχώς, ένα ειδικότερο πρόβλημα για την πατρίδα μας που έχει ένα από τα ψηλότερα μορφωτικά επίπεδα στους νέους και χρειάζεται ακόμα προσπάθεια, για να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα επιτρέψουν υποδομές απασχόλησης των νέων πτυχιούχων μας. Μέσα από διάφορα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας έχει γίνει κατορθωτό να εξειδικευθούν και να επιμορφωθούν, αλλά χρειάζονται πολύ περισσότερα.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στην Ινδία, το κύριο μέλημά μου ήταν η τεχνολογική πρόοδος που παρατηρείται στην Ινδία και η δυνατότητα, μέσα από νομοθεσίες που έχουμε ψηφίσει, της δημιουργίας των startup επιχειρήσεων, αλλά και της τεχνολογικής αναβάθμισης, ώστε να μπορέσουν να απορροφηθούν οι νέοι επιστήμονές μας.

Δεν ήταν εύκολο εγχείρημα να παρουσιάζεται η σημερινή πρόοδος», είπε ο Πρόεδρος, σημειώνοντας ότι σειρά κινήτρων που είχαν εξαγγελθεί από πλευράς Κυβέρνησης στόχευαν στην επανδραστηριοποίηση του κατασκευαστικού τομέα, όπως, μεταξύ άλλων, η παροχή φορολογικών κινήτρων.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «με την πιθανότητα ανεύρεσης υδρογονανθράκων δημιουργείται ένα άλλο πεδίο, προκειμένου να εργοδοτηθούν οι νέοι επιστήμονες. Έτσι προσπαθούμε με κάθε τρόπο ή και με την προσέλκυση διαφόρων επενδυτικών εταιρειών ή ταμείων και άλλα να βρούμε τρόπους. Χρειάζεται όμως χρόνος».

Σε ό,τι αφορά στο θέμα του ΑΞΙΚ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «είναι η Κυβέρνηση που ζήτησε από τις διάφορες πόλεις να υποβάλουν συγκεκριμένη πρόταση, προκειμένου να επιλέξουμε με αντικειμενικά κριτήρια έναν άλλο χώρο από αυτόν που στεγάζεται στην Λευκωσία. Εκείνη που αντέδρασε δεν είναι η Κυβέρνηση, αλλά η Βουλή, η οποία επετέθη στην Κυβέρνηση, γιατί θα πρέπει να μετακινηθεί το ΑΞΙΚ από την Λευκωσία. Το δικό μας επιχείρημα είναι ότι η Λευκωσία δεν στερείται Ανωτάτων Ιδρυμάτων, έχει πέντε. Καλό θα ήταν να γίνει διασπορά και ιδιαίτερα εκεί και όπου μπορούν να έχουν την πρακτική επιμόρφωση, με τον μεγαλύτερο αριθμό τουριστικής παρουσίας.

Από πλευράς Δήμου Πάφου είχε υποβληθεί μια εμπεριστατωμένη πρόταση, αλλά μετά τη στην ουσία απαγορευτική παρέμβαση και αντίδραση της Βουλής είπαμε ότι πρέπει να επανεξεταστεί. Αν γίνουν τα κατάλληλα βήματα και υπάρξει μια διαφοροποίηση θέσης από πλευράς των κομμάτων της Βουλής, εμείς είμαστε έτοιμοι να επανέλθουμε στην επίδειξη ενδιαφέροντος από τις διάφορες πόλεις και μέσα από συγκεκριμένα, αντικειμενικά κριτήρια να δημιουργηθεί η προοπτική, ώστε τουριστικές περιοχές να έχουν τη δυνατότητα επιμόρφωσης των ανθρώπων που μπορούν να υπηρετήσουν τον τουρισμό».

Αναφερόμενος στα έργα στην πόλη και επαρχία Πάφου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε τα ακόλουθα:

«Α. Έργα που εξαγγέλθηκαν το 2015
Κατά τη σύσκεψη του Ιούνη του 2015 είχα εξαγγείλει σειρά έργων, τα οποία υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΦΟΥ:
    1. Ανάπλαση του παραδοσιακού Εμπορικού Κέντρου και της πλατείας Κένεντι, συνολικού κόστους €8.7 εκ. Το έργο έχει ολοκληρωθεί.
    2. Σύνδεση και Ανάδειξη των πλατειών 28ης Οκτωβρίου, Κωστή Παλαμά και Διονύσιου Σολωμού, με συνολικό κόστος €4 εκ. Η ολοκλήρωση του έργου υπολογίζεται στο τέλος του τρέχοντος μήνα.
    3. Επέκταση του δικαστηρίου Πάφου, με ανέγερση πρόσθετου ορόφου, συνολικού κόστους €6.1εκ. Η ολοκλήρωση του έργου υπολογίζεται τον Φεβρουάριο του 2018.
    4. Υλοποιείται η τρίτη φάση ανέγερσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου, συνολικού κόστους €3.8 εκ. Η ολοκλήρωση υπολογίζεται τον Μάρτιο του 2018 και ήδη ετοιμάζεται το κτιριολογικό πρόγραμμα για την 4η φάση.
    5. Βελτίωση παραλιακού μετώπου Πάφου στο βορειοδυτικό μέτωπο (Περιοχή Ξενοδοχείου Venus) με την κατασκευή κυματοθραυστών, συνολικού κόστους €2.2 εκ. Η ολοκλήρωση του έργου υπολογίζεται τον Νοέμβριο του 2018.
    6. Βελτίωση Αρχαιολογικού Μουσείου Πάφου, συνολικού κόστους €2 εκ. Τα έργα ανέγερσης θα ολοκληρωθούν τον Αύγουστο του 2017, ενώ η μουσειολογική ολοκλήρωση του έργου προβλέπεται για τον Φεβρουάριο του 2018.
    7. Ενοποίηση Αρχαιολογικών χώρων Κάτω Πάφου, συνολικού κόστους €3.2 εκ. Η ολοκλήρωση του έργου προβλέπεται για τον ερχόμενο Ιούλιο.
    8. Προγραμματισμένα έργα μείωσης στερεών αποβλήτων παραλιακών ξενοδοχειακών μονάδων και συναφών χώρων, συνολικού κόστους €5 εκ. Για το συγκεκριμένο έργο, από την πλευρά της Κυβέρνησης έγιναν έγκαιρα όλες οι απαιτούμενες ενέργειες. Ωστόσο, παρουσιάζεται καθυστέρηση που οφείλεται σε προσφυγή προσφοροδοτών, στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών.

Έργα Δήμου Πάφου, που εξαγγέλθηκαν και εμπίπτουν στη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης

Η Κυβέρνηση προκειμένου να στηρίξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την προσπάθεια της Πάφου που αφορά την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, προώθησε τα ακόλουθα έργα που εμπίπτουν στην Στρατηγική για την Βιώσιμη ανάπτυξη:
    1. Αποκατάσταση, εξωραϊσμός και αναβάθμιση της Δημοτικής Αγοράς, συνολικού κόστους €2.6 εκ. Η παράδοση του έργου υπολογίζεται για το τρίτο τρίμηνο του 2018.
    2. Αποκατάσταση του κτιρίου του πρώην κινηματοθεάτρου «Αττικόν» και μετατροπή του σε πολυχώρο πολιτισμού και συνεδριακού τουρισμού. Συνολικού κόστους €2.2 εκ. με προγραμματισμένη ολοκλήρωση του έργου το τέλος του τρέχοντος μήνα.
    3. Αναβάθμιση και ανάδειξη του Μαρκίδειου Θεάτρου, συνολικού κόστους €3.9 εκ. Η παράδοση του έργου υπολογίζεται τον ερχόμενο Ιούλιο.
    4. Αναδιαμόρφωση και ανάδειξη χώρων στη συνοικία Μουτάλλου, συνολικού κόστους €3.9 εκ. με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου τον Ιούνιο του 2017.
    5. Αποκατάσταση του Χανιού του Ιμπραήμ. Συνολικού κόστους €3.3 εκ., το οποίο παραδόθηκε σε χρήση χθες και κάποιες υπολειπόμενες εργασίες θα γίνουν εντός Ιουνίου 2017.


ΔΗΜΟΣ ΓΕΡΟΣΚΗΠΟΥ
    · Κατασκευή έξι πρόσθετων κυματοθραυστών για προστασία της παραλίας με συνολικό κόστος €3 εκ. Το έργο θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2018.
    · Κατασκευή δρόμου που συνδέει το κέντρο της Γεροσκήπου με την τουριστική περιοχή του Δήμου, συνολικού κόστους €4.6 εκ.
    · Η κατασκευή του έργου καθυστέρησε λόγω της υποβολής προσφυγής στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών. Ωστόσο, η προσφυγή αποσύρθηκε πριν λίγες μέρες και πλέον το έργο μπορεί να υλοποιηθεί κανονικά. Η ολοκλήρωση του μετατέθηκε για τα τέλη του 2018.
    · Κατασκευή Κέντρου Υγείας Γεροσκήπου, συνολικού κόστους €1.3 εκ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας και την προεργασία από την πλευρά της Κυβέρνησης, το έργο θα μπορούσε να παραδοθεί πολύ νωρίτερα, αλλά η τελική εκτίμηση είναι πως η ολοκλήρωσή του θα γίνει τον Δεκέμβριο του 2018.

ΠΟΛΗ ΧΡΥΣΟΧΟΥΣ
    · Κατασκευή 10 κυματοθραυστών για προστασία και βελτίωση της ακτής στο Λατσί, συνολικού κόστους €4.6 εκ. Η ολοκλήρωση του έργου προβλέπεται τον Ιούλιο του 2018.
    · Κατασκευή Πολυδύναμου Κέντρου Τρίτης Ηλικίας, συνολικού κόστους € 2.3 εκ. Η ολοκλήρωση προβλέπεται στο τέλος Ιουνίου.
    · Έργα επέκτασης αλιευτικού καταφυγίου στο Λατσί με αύξηση των θέσεων ελλιμενισμού. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του τρέχοντος μήνα. Για άλλα βελτιωτικά έργα ελλιμενισμού σκαφών βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής προσφορών.
    · Αναφορικά με τις αποθήκες της Αρχής Λιμένων στο Λατσί, και δεδομένου ότι στο παρελθόν έγινε προσπάθεια αξιοποίησής τους, η οποία δεν τελεσφόρησε λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος, η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να παραχωρήσει τις αποθήκες της Αρχής Λιμένων στις Δημοτικές Αρχές, εάν αυτές το επιθυμούν.

ΔΗΜΟΣ ΠΕΓΕΙΑΣ
      · Από τον Γενάρη του 2017 λειτουργεί στην Πέγεια, σταθμός ασθενοφόρων.
      · Κατασκευή αίθουσας πολλαπλής χρήσεως και βιβλιοθήκης στον Δήμο Πέγειας, κόστους €1.9 εκ. Η ολοκλήρωση των έργων προβλέπεται για το τέλος Ιουνίου 2017.

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΠΑΦΟΥ
      · Κατασκευή δρόμου Τίμης-Νατάς-Αξύλου-Πενταλιάς (Παρακαμπτήριος Αναρίτας προς ΚΕΝ), συνολικού κόστους €1.8 εκ. Το έργο έχει ολοκληρωθεί.
      · Αντικατάσταση-αναβάθμιση του κεντρικού αγωγού μεταφοράς νερού χαμηλών χωριών Πάφου, συνολικού κόστους €2.1 εκ. Το έργο υπολογίζεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο 2020.

Β. Επιπρόσθετα έργα που έχουν περιληφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2016-17
Πέραν των εξαγγελιών του 2015, υλοποιούνται και άλλα σημαντικά έργα, τα οποία αποτελούσαν αιτήματα των τοπικών Αρχών.

Ενδεικτικά αναφέρω τα πιο κάτω:
ΔΗΜΟΣ ΠΑΦΟΥ
      · Έργο ανάπλασης της Πλατείας Διοικητηρίου, του περιβάλλοντος χώρου και των κτιρίων της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου, συνολικού κόστους €1.7 εκ. Το έργο θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2017.
      · Αναδιαμόρφωση δρόμων στην περιοχή του Μαρκιδείου Θεάτρου, συνολικού κόστους €1.2 εκ. Το έργο θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2017.

ΠΟΛΗ ΧΡΥΣΟΧΟΥΣ
      · Έργα ύψους €2 εκ. για προστασία και ανάδειξη της περιοχής του Ακάμα. Τα έργα άρχισαν στις αρχές του 2017 και θα ολοκληρωθούν το 2019.

ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΠΑΦΟΥ
    1. Έργα ύψους €2.3 εκ. για τη βελτίωση και δημιουργία της αναγκαίας υποδομής προώθησης του αγροτουρισμού και καλύπτει τα χωριά Κάθηκας, Πάνω και Κάτω Αρόδες, Δρούσια, Ίνια, Πιττοκόπου, Ανδρολύκου, Φασλί, Νέο Χωριό, Κρήτου Τέρρα και Πάνω και Κάτω Ακουρδάλια.
    2. Υλοποιείται η κατασκευή του παρακαμπτήριου δρόμου Νέου Χωρίου Πάφου, με συνολικό κόστος 900 χιλιάδων ευρώ και αναμένεται η ολοκλήρωση του αρχές του 2018.
    3. Προχωρεί η ανάπλαση του πυρήνα της Ίνιας με κόστος €1.7εκ. Αναμένεται η ολοκλήρωσή του αρχές του 2018.
    4. Ολοκληρώνεται φέτος η τρίτη φάση της λιθόστρωσης δρόμων στον Κάθηκα έναντι 400 χιλιάδες ευρώ.
    5. Έργα ύψους 700 χιλιάδων ευρώ αφορούν στην αναβάθμιση των υδρευτικών δικτύων των Κοινοτήτων Μεσόγης, Έμπας, Χολετριών, Περιστερώνας.
    6. Η ανέγερση Νέου Περιφερειακού Αστυνομικού Σταθμού στα Κούκλια, ύψους 350 χιλιάδων ευρώ, ολοκληρώνεται στο τέλος του 2017.
    7. Ανέγερση Νέου Αστυνομικού Σταθμού Στρουμπίου, ύψους 350 χιλιάδων ευρώ που επίσης ολοκληρώνεται το τέλος του 2017.
    8. Διαχωρισμός 53 οικοπέδων στην Κοινότητα Αχέλειας, κόστους 896 χιλιάδων ευρώ. Ολοκληρώνεται τέλος του 2017.
    9. Βελτίωση αγροτικών και αμπελουργικών δρόμων με κόστος €1.5 εκ.
    10. Ανέγερση Πολιτιστικού Κέντρου στο Πολέμι με κόστος €500.000 που έχει ήδη ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο 2017.

Γ. Νέα προγραμματιζόμενα έργα και προγράμματα/μέτρα.
Πέραν των πιο πάνω, είμαι στην ευχάριστη θέση να εξαγγείλω σήμερα την υλοποίηση πρόσθετων έργων, προγραμμάτων και μέτρων.

Ενδεικτικά μόνον αναφέρω τα ακόλουθα:
Έργα που αφορούν την ευρύτερη επαρχία Πάφου:
    1. Δρόμος Πάφου – Πόλεως Χρυσοχούς: Σε πρώτο στάδιο θα γίνουν εργασίες που θα συμβάλουν στην βελτίωση της ασφάλειας και της λειτουργικότητας του δρόμου. Το κόστος για τα βελτιωτικά έργα υπολογίζεται, προκαταρκτικά, σε €3.2 εκ. περίπου. Σε επόμενο στάδιο, θα αξιολογηθεί η δυνατότητα κατασκευής του έργου ή τμήματος αυτού.
    2. Μονάδα Αφαλάτωσης στην Πάφο – Αντιμετώπιση ενδεχόμενης λειψυδρίας: Με στόχο την απεξάρτηση και της υδατοπρομήθειας της Πάφου από τις καιρικές συνθήκες προωθείται η ανέγερση μόνιμης μονάδας αφαλάτωσης στην Πάφο, σταθερής ή κινητής, δυναμικότητας 15.000 κυβικών μέτρων την ημέρα, με δυνατότητα παραγωγής νερού για περίοδο 25 ετών.
    3. Έγκριση του Προγράμματος της «Αναπτυξιακής Εταιρείας Επαρχίας Πάφου - Αφροδίτη», για την υλοποίηση της στρατηγικής ανάπτυξης των αλιευτικών περιοχών της Επαρχίας Πάφου. Το έργο είναι προϋπολογισμού ύψους €2.3 εκ., και εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Θάλασσα». Οι εγκεκριμένες περιοχές περιλαμβάνουν 3 Δήμους: Δήμος Πάφου, Δήμος Πέγειας, Δήμος Πόλεως Χρυσοχούς και 2 κοινότητες: Πωμός και Κούκλια. Αυτό που παρακαλώ τους επηρεαζόμενους δήμους και κοινότητες είναι να υποβάλουν το ταχύτερο συγκεκριμένες εισηγήσεις προς το αρμόδιο Υπουργείο.
    4. Έγκριση του Προγράμματος της «Αναπτυξιακής Εταιρείας Επαρχίας Πάφου - Αφροδίτη», για την υλοποίηση της στρατηγικής ανάπτυξης των αγροτικών περιοχών της Επαρχίας Πάφου. Το έργο είναι ύψους €2.8 εκ. και εντάσσεται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας LEADER, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
    5. Βελτίωση οδικού δικτύου Πάφου: Πέραν των έργων συντήρησης/επίστρωσης που πραγματοποιήθηκαν το 2016 σε τμήματα του οδικού δικτύου στις περιοχές των Δήμων Πάφου - Χλώρακας - Κισσόνεργας - ΄Εμπας - Λέμπας - Κονιών και για το 2017 έχει περιληφθεί τμήμα του δρόμου Πάφου - Χλώρακας- Κισσόνεργας, μήκους 500μ. Τα εναπομείναντα τμήματα που επηρεάστηκαν από το ΣΑΠΑ (3 χλμ. περίπου) θα προχωρήσουν στο πλαίσιο του επόμενου προγράμματος συντήρησης του 2018.
    6. Στεγαστικά προγράμματα: Υπάρχει η πολιτική βούληση και μελετάται η επαναφορά στεγαστικών προγραμμάτων, στο πλαίσιο των οικονομικών και δημοσιονομικών συνθηκών του κράτους.

Έργα που αφορούν τους Δήμους Πάφου
Δήμος Πάφου
    1. Νέο Γυμνάσιο στο κέντρο της Πάφου: Είμαστε έτοιμοι να ικανοποιήσουμε το αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Πάφου για ανέγερση νέου Γυμνασίου στο κέντρο της Πάφου, εφόσον υπάρξει συναίνεση από τους τοπικούς φορείς για το χώρο ανέγερσης του νέου αυτού Γυμνασίου.
    2. Τερματικός κυκλικός κυκλοφοριακός κόμβος του Αυτοκινητοδρόμου Λεμεσού – Πάφου: Για ολοκλήρωση του έργου που αφορά τον κυκλικό κυκλοφοριακό κόμβο του Αυτοκινητόδρομου Λεμεσού-Πάφου, θα διατεθούν €600.000 στον Προϋπολογισμό του 2018.
    3. Προώθηση Β΄ Φάσης του δρόμου που οδηγεί στο Αεροδρόμιο Πάφου: Προκύπτουν ζητήματα περιβαλλοντικά και υψηλού κόστους. Τα περιβαλλοντικά θέματα μέχρι στιγμής δεν έχουν επιλυθεί και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε παραβλέποντάς τα. Εάν και εφόσον επιλυθούν, υπάρχει βούληση για να προχωρήσει και το έργο αυτό.
    4. Παραχώρηση Δημόσιου Κήπου προς τον Δήμο Πάφου: Είμαστε έτοιμοι να παραχωρήσουμε τεμάχιο χαλίτικης γης προς την Ιερά Μητρόπολη Πάφου για να γίνει η ανταλλαγή, μόλις ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις από τον Δήμο Πάφου και την Ιερά Μητρόπολη Πάφου.

Δήμος Γεροσκήπου:
    1. Εμπλουτισμός τεχνητού υφάλου Γεροσκήπου, κόστους 300 χιλιάδων ευρώ, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Θάλασσα». Πρόσθετες κατασκευές θα τοποθετηθούν για εμπλουτισμό του υφιστάμενου υφάλου και τα κατασκευαστικά έργα θα ολοκληρωθούν το 2018.
    2. Διαμόρφωση και αναβάθμιση του παραδοσιακού πυρήνα του Δήμου. Εκτίμηση κόστους €2.2 εκ. Απόφαση είναι όπως συμπεριληφθεί ποσό της τάξης των 400 χιλιάδων ευρώ στον Προϋπολογισμό του 2018 για να μπορέσει να αρχίσει το έργο, νοουμένου ότι θα εγκριθεί η βιωσιμότητά του από τους αρμόδιους φορείς –προς τούτο αποφασιστική θα είναι η δική μας παρέμβαση.
    3. Βελτίωση της Λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, έργο αξίας €4.5 εκ ευρώ. Δόθηκαν οδηγίες όπως, στην παρούσα φάση, γίνει επικαιροποίηση των Σχεδίων για να καταστεί δυνατή η προώθηση της κατασκευής της Β’ φάσης του έργου.

Πόλη Χρυσοχούς:
    1. Δημιουργία τεχνητού υφάλου Κόλπου Χρυσοχούς (Λατσί), κόστους 300 χιλιάδων ευρώ, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Θάλασσα». Οριστικοποιήθηκε η χωροθέτηση και προχωρεί ο σχεδιασμός των σχετικών κατασκευών. Τα κατασκευαστικά έργα θα ολοκληρωθούν το 2018.
    2. Ανάδειξη και προστασία αρχαιολογικών χώρων στο Δήμο Πόλης Χρυσοχούς με εκτίμηση κόστους €800.000. Θα συμπεριληφθεί κονδύλι €200.000 το 2018 για ετοιμασία των σχετικών μελετών και έναρξη υλοποίησης του έργου.

Ακάμας:
    1. Τοπικό Σχέδιο για ανάπτυξη του Ακάμα. Εκκρεμεί ο σχεδιασμός Πολεοδομικών Ζωνών. Δέσμευση του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως είναι να δοθεί στη δημοσιότητα το σχέδιο μέχρι το τέλος του έτους.

Είναι στις προθέσεις μου να πραγματοποιήσω ανάλογες με τη σημερινή συσκέψεις σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου.

Και αυτό γιατί έχω διαπιστώσει πως εκεί και όπου υπήρξε συνεργασία Κράτους- Δήμων και τοπικών φορέων, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά.

Θέλω με την παρουσία μου να ενθαρρύνω αυτή την προσπάθεια, καθότι πρόκειται για έργα που αφορούν τον κάθε πολίτη της χώρας μας και θεωρώ σημαντικό να υπάρξει η αίσθηση πως δεν υπάρχουν ξεχασμένες περιοχές.

Η ανάπτυξη και η ποιότητα ζωής είναι δικαίωμα όλων.

Για αυτό άλλωστε από την 1/3/2013 μέχρι 31/12/2016, δαπανήθηκαν ποσά ύψους €480 εκ. για υλοποίηση αναπτυξιακών έργων και έργων υποδομής σε όλες τις επαρχίες, από τα οποία €132 εκ. στην Πάφο.

Στα επόμενα χρόνια θα συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση την αναπτυξιακή αυτή προσπάθεια.

Στον Προϋπολογισμό 2017 η προβλεπόμενη συνολική δαπάνη για αναπτυξιακά έργα ανέρχεται σε περίπου €270 εκ., από τα οποία €40 εκ. αφορούν στην επαρχία Πάφου.

Πέραν όσων υλοποιούνται στους δήμους, δώσαμε έμφαση και σε έργα αναζωογόνησης της υπαίθρου. Ο Υπουργός Εσωτερικών και άλλοι αρμόδιοι Υπουργοί βρίσκονταν σε διαρκή επαφή με τις κοινότητες της επαρχίας Πάφου, ικανοποιώντας στο βαθμό που οι δυνατότητες του κράτους το επέτρεπαν τις ανάγκες που προκύπτουν.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα επισημάνω πως δεν αναμένω επίλυση όλων των προβλημάτων. Προσβλέπω, όμως, μέσα από παραγωγική συνεργασία, κατανόηση και ιεράρχηση των προβλημάτων να καταφέρουμε και σήμερα όπως και στο παρελθόν να βάλουμε τις βάσεις για ακόμη πιο μεγάλες επιτυχίες για την δημιουργία ακόμη πιο χρήσιμων έργων που θα ικανοποιούν αιτήματα των πολιτών και θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής όλων.

Σας ευχαριστώ και είμαι στη διάθεσή σας για να συζητήσουμε, μεταξύ άλλων, και τα αιτήματα, τα οποία μου έχουν υποβληθεί και για τα οποία δεν έχω κάνει καμία αναφορά στην ομιλία μου. Οι αρμόδιοι Υπουργοί είναι επίσης στη διάθεσή σας».