4/5/17

Ημερίδα για το Έργο Κατασκευής Σταθμού Επεξεργασίας Οικιακών Βοθρολυμάτων και Βιομηχανικών Αποβλήτων στην περιοχή Βατί

Ημερίδα για το Έργο Κατασκευής Σταθμού Επεξεργασίας Οικιακών Βοθρολυμάτων και Βιομηχανικών Αποβλήτων στην περιοχή Βατί





Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκου Κουγιάλη

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στη σημερινή ενημερωτική ημερίδα που αφορά το έργο κατασκευής σταθμού επεξεργασίας οικιακών βοθρολυμάτων, βιομηχανικών αποβλήτων, περίσσειας υγρής λάσπης και στραγγισμάτων στην περιοχή Βατί της επαρχίας Λεμεσού.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας μεταξύ της Ελβετικής Συνομοσπονδίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες και την εκτίμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Ελβετική Συνομοσπονδία για τη συγχρηματοδότηση αυτού του έργου. Η υλοποίησή του αναμένεται να αναβαθμίσει το περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων σε μια περιοχή του νησιού που αντιμετωπίζει σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα.

Οι στόχοι της συνεργασίας αυτής είναι:
• η συνεισφορά στην μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων μεταξύ της Κύπρου και των πιο ανεπτυγμένων χωρών της διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης, και
• η συνεισφορά στην αειφόρο περιβαλλοντική και κοινωνική ανάπτυξη της Κύπρου.

Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει το κράτος στο εν λόγω έργο είναι και το γεγονός ότι έχει περιληφθεί στα έργα που είχε εξαγγείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως έργα που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της διακυβέρνησής του.

Το έργο αναμένεται να οδηγήσει στον τερματισμό της λειτουργίας των υφιστάμενων χωμάτινων δεξαμενών διάθεσης λυμάτων που βρίσκονται στην περιοχή Βατί και την κατασκευή ενός κατάλληλου σταθμού επεξεργασίας οικιακών βορθολυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων καλύπτοντας ένα σημαντικό κενό που παρουσιάζει η επαρχία Λεμεσού στον τομέα της ορθολογικής διαχείρισης των λυμάτων της.

Ο σταθμός αναμένεται να παράγει τριτοβάθμια επεξεργασμένο νερό, το οποίο θα μπορεί μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη μέρους των αρδευτικών αναγκών της περιοχής.

Το έργο έχει προϋπολογισμό περίπου 4,8 εκατομμύρια ευρώ και η Ελβετική Συνομοσπονδία συγχρηματοδοτεί το έργο σε ποσοστό 85% των συνολικών επιλέξιμων δαπανών με το Κυπριακό Κράτος να συνεισφέρει το υπόλοιπο 15%. Το έργο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και να παραλαμβάνει απόβλητα από βυτιοφόρα τον Σεπτέμβριο του 2017, τερματίζοντας ταυτόχρονα τη λειτουργία των χωμάτινων δεξαμενών της περιοχής.

Λαμβάνοντας υπόψη τη σπουδαιότητα του εν λόγω έργου, καθώς επίσης και τη σημασίας της συμμετοχής σας στη σημερινή ενημερωτική ημερίδα κηρύσσω την έναρξη της ημερίδας και εύχομαι σε όλους μια εποικοδομητική συμμετοχή.