27/4/17

Χαιρετισμός Υπουργού Εσωτερικών κατά την παραχώρηση οικοπέδων σε δικαιούχους εκτοπισθέντες στις περιοχές Μάμμαρι και Εργάτες

Χαιρετισμός Υπουργού Εσωτερικών κατά την παραχώρηση οικοπέδων σε δικαιούχους εκτοπισθέντες στις περιοχές Μάμμαρι και Εργάτες





Το Υπουργικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη την υποχρέωση του κράτους προς τους εγκριμένους δικαιούχους οικοπέδων αυτοστέγασης, με απόφασή του ημερομηνίας 24/11/2015, ενέκρινε τον διαχωρισμό, την κατασκευή και την αναδιανομή των οικοπέδων αυτοστέγασης που είχαν παραχωρηθεί στους δικαιούχους εκτοπισθέντες και δεν είχαν διαχωριστεί.

Η παραχώρηση του συνολικού αριθμού 43 οικοπέδων αυτοστέγασης είναι μια έμπρακτη απόδειξη της βούλησης της Κυβέρνησης για αποτελεσματική στήριξη του προσφυγικού κόσμου, κατανοώντας τις δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Σήμερα, αποδεικνύεται έναντι όλων σας η ειλικρίνεια των προθέσεων και δεσμεύσεών μας.

Αυτή η Κυβέρνηση είχε θέσει ως στόχο, από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της, τον εκσυγχρονισμό και την υλοποίηση μιας αναθεωρημένης στεγαστικής πολιτικής, μιας στεγαστικής πολιτικής, η οποία θα αντιμετωπίζει όσο γίνεται πιο συγκεκριμένα και αποτελεσματικά τα προβλήματα που επέφερε η τουρκική εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή στον προσφυγικό κόσμο.

Εκπληρώνουμε τις δεσμεύσεις μας, αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα του προσφυγικού κόσμου με ρεαλισμό και ευαισθησία. Να υπενθυμίσω, επίσης, ότι αυτή η πολιτική εξελίχθηκε και προσαρμόστηκε, υποχρεωτικά ως ένα βαθμό, στις παραμέτρους μιας αδυσώπητης οικονομικής κρίσης που κληρονομήσαμε και οφείλαμε να διαχειριστούμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, χωρίς να ξεχνούμε ή να παραμελούμε την υποχρέωσή μας απέναντι στους πρόσφυγες για κοινωνική δικαιοσύνη.

Σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στον προσφυγικό κόσμο, υλοποιώντας ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πολυεπίπεδων στρατηγικών δράσεων. Η σημερινή τελετή αποτελεί απόδειξη του γεγονότος ότι η Κυβέρνηση στέκεται δίπλα στους πρόσφυγες και έμπρακτα τους στηρίζει. Και εφόσον μου δίδεται η ευκαιρία, να προσθέσω ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, λαμβάνοντας υπόψη την υποχρέωσή του κράτους προς τους εγκριμένους δικαιούχους, αποφάσισε τον διαχωρισμό, την κατασκευή και την αναδιανομή 600 περίπου οικοπέδων αυτοστέγασης, που έχουν παραχωρηθεί την περίοδο 2010-2012 και δεν έχουν διαχωριστεί. Για τον σκοπό αυτό, έχουν περιληφθεί πρόνοιες στους προϋπολογισμούς του 2016-2018, ύψους €13,4 εκ. Η κατασκευή των εν λόγω οικοπέδων αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2018.

Να πω, επίσης, ότι στο πλαίσιο της στεγαστικής πολιτικής ειδικά για τη στήριξη των εκτοπισθέντων, συνεχίζεται η παροχή οικονομικής βοήθειας μέσω των ακόλουθων τριών Σχεδίων: Αυτοστέγαση σε Ιδιόκτητο Οικόπεδο, Αγορά Διαμερίσματος/Κατοικίας και Επιδότηση Ενοικίου. Για τα τρία αυτά Σχέδια, είχε συμπεριληφθεί στον Προϋπολογισμό του 2016 το συνολικό ποσό των €41,7 εκ. Έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο Σχέδιο Επιδότησης Ενοικίου σε Εκτοπισθέντες και η δαπάνη αυξήθηκε από €4,5 εκ. το 2014 και 2015, στα €7,0 εκ. το 2016 και στα €8,0 εκ. το 2017. Πρόθεση του Υπουργείου Εσωτερικών είναι να ενισχύσει αυτό το Σχέδιο επιδότησης ενοικίου.

Επιτρέψτε μου, εφόσον απευθύνομαι σε πρόσφυγες, να μοιραστώ μαζί σας τον προβληματισμό μου για την παρούσα φάση, στην οποία έχει εισέλθει το εθνικό μας θέμα. Εξακολουθούμε να είμαστε πρόσφυγες στην ίδια μας την πατρίδα, 42 ολόκληρα χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974, που σημάδεψαν τη ζωή όλων μας. Μέχρι πότε θα εξακολουθήσει αυτή η κατάσταση είναι το ερώτημα.

Όπως γνωρίζετε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης βρίσκεται σε κρίσιμες και εντατικές διαπραγματεύσεις με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Mustafa Akinci, με στόχο τη συνολική επίλυση του Κυπριακού. Απομένουν ακόμα τρεις κρίσιμες συναντήσεις. Η δική μας πλευρά προσέρχεται με την αναγκαία πολιτική βούληση για την τελική διευθέτηση.

Είναι γνωστό ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει υπαναχωρήσει σε συγκλίσεις που είχαν ήδη επιτευχθεί. Είναι, επίσης, γνωστές, οι ‘προφάσεις εν αμαρτίαις’ που επικαλέστηκε ο κ. Akinci για να διακόψει τις διαπραγματεύσεις, επ’ αφορμή τη Νομοθεσία για το ενωτικό δημοψήφισμα που είχε εγκρίνει η Βουλή. Να προσθέσω ότι αυτή η νομοθεσία που είχε εγκρίνει η Βουλή, ήταν αχρείαστη και αψυχολόγητη και μόνο ζημιά θα μπορούσε να προκαλέσει. Διότι, ουδείς μπορεί σήμερα, στα σοβαρά, να συζητά για την Ένωση. Αλλά, είπαμε, ‘προφάσεις εν αμαρτίαις’ της τουρκικής πλευράς. Ακόμα, βιώνουμε καθημερινά τις τουρκικές προκλήσεις σε σχέση με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Παρόλα αυτά, επαναλαμβάνω, η δική μας πλευρά, με υπομονή και επιμονή, θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο για κατάληξη των διαπραγματεύσεων. Όμως, για να έχουμε κατάληξη, θα πρέπει και η άλλη πλευρά να καταθέσει λογικές προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, που να αντικατοπτρίζουν τις προσδοκίες των νομίμων κατοίκων της νήσου και θα στοχεύουν, πρώτα και κύρια, στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του συνόλου του κυπριακού λαού και όχι στην ικανοποίηση κάποιων υπερβολικών ή και παράλογων απαιτήσεων της Τουρκίας που προκαλούν φόβο για το μέλλον.

Κλείνοντας, να μου επιτρέψετε να ευχηθώ κάθε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία σε όσους σήμερα παραλαμβάνετε και επίσημα τα οικόπεδά σας.

Σας ευχαριστώ.