Δηλώσεις του Υπ. Δικαιοσύνης για τη σημασία των νομοσχεδίων σε σχέση με την πάταξη της διαφθοράς στην Αστυνομία
Η απαίτηση να προχωρήσουν και να ψηφιστούν σε νόμους τα νομοσχέδια για πάταξη της διαφθοράς στην Αστυνομία είναι επιβεβλημένη και πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα όλων μας, υπογράμμισε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου μιλώντας για τα νομοσχέδια για πρόληψη και καταστολή της διαφθοράς στην Αστυνομία, στο πλαίσιο της συζήτησης των σχετικών νομοσχεδίων στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών.
Σε δηλώσεις του μετά από το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής, ο κ. Υπουργός ανέφερε:
«Ολοκληρώθηκε η συζήτηση των νομοσχεδίων για τη σύσταση και λειτουργία της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου και οι τροποιητικοί για τον Νόμο και τους Κανονισμούς, που αφορούν στις προαγωγές και στους Γενικούς Κανονισμούς της Αστυνομίας και παραμένει η εξέταση των Πειθαρχικών Κανονισμών και του Νόμου για τους υπό κάλυψη Αστυνομικούς.
Τα θέματα που αφορούν στην πρόληψη, διερεύνηση και καταστολή της διαφθοράς στην Αστυνομία είναι προτεραιότητα για μας, αποτελούν μέτρα που ρυθμίζονται στην Εθνική Στρατηγική κατά της Διαφθοράς και επιβάλλεται να ληφθούν άμεσα. Η απαίτηση να προχωρήσουν και να ψηφιστούν σε νόμους είναι επιβεβλημένη και πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα όλων μας. Πρόκειται για ρυθμίσεις, οι οποίες θα συμβάλουν ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα που ταλανίζουν την Αστυνομία για πολλά χρόνια, έστω και αν αυτοί που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς είναι περιορισμένου αριθμού. Οφείλουμε να προστατέψουμε τα μέλη της Αστυνομίας που δεν εμπλέκονται σε τέτοιες υποθέσεις και επιτελούν τα καθήκοντα τους άριστα, αλλά δυστυχώς σπιλώνεται η δουλειά τους, επηρεάζεται ο τρόπος με τον οποίο ασκούν τα καθήκοντά τους και η εμπιστοσύνη των πολιτών και της κοινωνίας έναντι της Αστυνομίας.
Η Επιτροπή Νομικών και τα μέλη της αξιολογούν στον ανάλογο βαθμό την απαίτηση προώθησης των σχετικών νομοσχεδίων και θεωρούν ότι η ψήφιση των νομοσχεδίων θα πρέπει να προωθηθεί κατά προτεραιότητα».
Επιπρόσθετα, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι εκτός από το πακέτο των υπό αναφορά νομοσχεδίων έχουν ληφθεί και άλλα μέτρα, όπως είναι η εγκύκλιος του Αρχηγού Αστυνομίας για τα κριτήρια μεταθέσεων και την εναλλαξιμότητα, καθώς και τα κριτήρια πρόσληψης νέων μελών στην Αστυνομία, τα οποία θα συμβάλουν στην περαιτέρω αναβάθμιση και βελτίωση του επιπέδου ανταπόκρισης των μελών της Αστυνομίας και θα αυξήσουν το επίπεδο εμπιστοσύνης της κοινωνίας προς την Αστυνομία.
«Μέλη της Αστυνομίας που εμπλέκονται σε πράξεις διαφθοράς ή πράξεις εν δυνάμει διαφθοράς, δεν έχουν χώρο στην Αστυνομία», τόνισε ο κ. Νικολάου, εξηγώντας ότι για αστυνομικούς που θα διαπράττουν αδίκημα το οποίο συνιστά και πειθαρχικό παράπτωμα, πέραν της ποινικής δίωξης και της ποινής που θα επιβάλει το Δικαστήριο για το ποινικό αδίκημα, θα μπορεί να επιβληθεί και η πειθαρχική ποινή της απόλυσης ή αναγκαστικής αφυπηρέτησης.
Ερωτηθείς κατά πόσο ο αστυνομικός που θα αναγκάζεται σε αφυπηρέτηση από το Σώμα γιατί διέπραξε αδίκημα διαφθοράς, θα χάνει και τα συνταξιοδοτικά ωφελήματά του, ο κ. Υπουργός είπε: «στον περί Αστυνομίας Νόμο και Κανονισμούς προνοείται ότι μέλος του αναγκάζεται σε αφυπηρέτηση δεν χάνει τα συνταξιοδοτικά του ωφελήματα. Πρόκειται για θέμα που συζητήθηκε σήμερα και παρέμεινε να εξεταστεί στη συνέχεια. Το θέμα αυτό υπάρχει στους σχετικούς Κανονισμούς, θα δούμε πότε έχει προστεθεί και στη βάση των γενικότερων ρυθμίσεων που εφαρμόζονται σε άλλες Υπηρεσίες, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο αναθεώρησής του».
Σε ερώτηση αναφορικά με το πότε αναμένεται να ψηφιστούν τα νομοσχέδια, ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι σε επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών όπου θα συζητηθεί το θέμα, εάν υπάρχει ο αντίστοιχος χρόνος που υπήρχε σήμερα, θα ολοκληρωθεί η εξέταση τόσο των Πειθαρχικών Κανονισμών όσο και του νόμου που ρυθμίζει τους υπό κάλυψη Αστυνομικούς. «Το πακέτο θα συμπληρωθεί και από εκεί και πέρα τα κόμματα θα αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουμε», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς σε σχέση με τα σχόλια της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τα νομοσχέδια, ο κ. Υπουργός ανέφερε: «Έλαβα σήμερα το σημείωμα της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, το οποίο αναφέρεται κυρίως σε πρόνοιες του Νόμου που αφορά στην Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου. Εκ πρώτης όψεως, χωρίς να έχω προβεί σε ειδική μελέτη όλου του σημειώματος, κάποια θέματα έχουν ήδη ρυθμιστεί κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή Νομικών. Τα άλλα θέματα που αναφέρονται, θα μελετηθούν και θα ενημερώσουμε την Επιτροπή για τις θέσεις μας».
Κληθείς να αναφέρει ποιος είναι ο ορισμός του όρου «διαφθορά» στο Αστυνομικό Σώμα, ο κ. Νικολάου είπε ότι στη σχετική νομοθεσία υπάρχει ερμηνεία του όρου «πράξεις διαφθοράς», η οποία παραπέμπει σε αδικήματα που ρυθμίζονται ως αδικήματα διαφθοράς σε ειδικούς νόμους και επεσήμανε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ένας συγκεκριμένος ορισμός των πράξεων διαφθοράς, καθότι το θέμα συζητείται σε διεθνές επίπεδο. Πρόκειται για θέμα, για το οποίο αναζητείται κοινά αποδεχτός ορισμός, ανέφερε, προσθέτοντας ότι αντί να καταφύγουμε σε ορισμό που δυνατόν να μην αποδίδει πλήρως την έννοια του ορισμού, επιλέξαμε να παραπέμψουμε στους νόμους που ρυθμίζουν τα αδικήματα διαφθοράς. «Υπάρχουν, επίσης, και οι εν δυνάμει πράξεις διαφθοράς, οι οποίες διασυνδέονται με τα αδικήματα και είναι οι πράξεις οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη και πιθανόν να οδηγούν στη διάπραξη αδικήματος διαφθοράς. Έτσι, ο ορισμός του όρου καθορίζεται μέσα από τα αδικήματα που προβλέπονται στην εθνική νομοθεσία», υπογράμμισε.
Σε ερώτηση εάν θα ποινικοποιείται και η συγκάλυψη, ο κ. Υπουργός είπε ότι αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα που ρυθμίζονται στις σχετικές νομοθεσίες, εξηγώντας ότι: «Όταν κάποιοι γνωρίζουν – μέλη της Αστυνομίας– και ιδιαίτερα οι προϊστάμενοι τους ή έχουν πληροφόρηση για εμπλοκή μελών σε θέματα διαφθοράς ή για διάπραξη αδικήματος διαφθοράς και παραλείπουν ή αμελούν ή αποκρύπτουν για οποιοδήποτε λόγο να ενημερώσουν την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, αυτό συνιστά συγκάλυψη και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης». Ο κ. Νικολάου διευκρίνισε ότι τιμωρούνται και οι περιπτώσεις όπου κάποιοι παρεμβαίνουν, είτε στην Υπηρεσία, είτε κατά την έρευνα, με σκοπό να μη διερευνηθεί μια τέτοια πράξεις.
Ερωτηθείς σε σχέση με την ποινή για το αδίκημα της συγκάλυψης, ο κ. Νικολάου είπε ότι τιμωρείται με μέχρι πέντε έτη φυλάκισης και 100.000 ευρώ πρόστιμο.