6/4/17

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού στο 6o Παγκύπριο Μαθητικό Συνέδριο «Πιερ Ντε Κουμπερτέν»

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού στο 6o Παγκύπριο Μαθητικό Συνέδριο «Πιερ Ντε Κουμπερτέν»




Με ξεχωριστή χαρά παρευρίσκομαι και φέτος στην έναρξη των εργασιών του 6ου Παγκύπριου Μαθητικού Συνεδρίου «Πιερ Ντε Κουμπερτέν», με θέμα «Η συμβολή της Ολυμπιακής ιδεολογίας στη διαμόρφωση της υγιούς κοινωνίας». Η συγκεκριμένη διοργάνωση, η οποία έχει καθιερωθεί πλέον ως θεσμός, πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, μέσω της Επιτροπής «Πιέρ Ντε Κουμπερτέν», σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι για άλλη μία χρονιά εισηγητές του Συνεδρίου είναι οι ίδιοι οι μαθητές, οι οποίοι εκπροσωπούν έξι Δημόσια Λύκεια Μέσης Εκπαίδευσης από όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου.

Η συγκεκριμένη διοργάνωση έδωσε το έναυσμα στα παιδιά να ερευνήσουν, να μελετήσουν και να κατανοήσουν καλύτερα τις αξίες και το πνεύμα του Ολυμπισμού. Με τη στήριξη και την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους, συνεργάστηκαν εποικοδομητικά μεταξύ τους, καλλιεργώντας παράλληλα την κριτική τους σκέψη.

Οι μαθητές μας μέσα από την ενεργό και δημιουργική εμπλοκή τους στις εργασίες του Συνεδρίου, αποδεικνύουν ότι είναι νέοι με λόγο και άποψη, νέοι οι οποίοι προβληματίζονται και δεν αδιαφορούν με όλα όσα συμβαίνουν στην κοινωνία που ζουν. Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη όλων των κομβικών δεξιοτήτων που χρειάζονται οι μαθητές του σήμερα, ώστε να αποτελέσουν τους ισχυρούς και ενεργούς πολίτες του αύριο.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αναγνωρίζοντας την παιδαγωγική αξία και τη σημασία του σημερινού Συνεδρίου, στηρίζει με κάθε τρόπο την όλη διοργάνωση. Η ανάγκη να αναβιώσουμε και να υιοθετήσουμε τις διαχρονικές αρχές που πρεσβεύει ο Ολυμπισμός, όπως το ήθος, την εντιμότητα και την αξιοπρέπεια, που απορρέουν από την ευγενική άμιλλα καθώς και την ανοχή, τον σεβασμό και την αμοιβαία κατανόηση, είναι επιτακτική και απαραίτητη. Συλλογικές και στοχευμένες προσπάθειες, όπως η συγκεκριμένη, αποδεικνύουν ότι η εκπαιδευτική κοινότητα δεν περιορίζεται στην απλή εφαρμογή των αναλυτικών προγραμμάτων αλλά επεκτείνει τις δραστηριότητες της γύρω από επίκαιρα εκπαιδευτικά, επιστημονικά, κοινωνικά και ηθικά ζητήματα της εποχής μας, προσφέροντας στα παιδιά πολύτιμες βιωματικές εμπειρίες και εναλλακτικούς τρόπους μάθησης και εκπαίδευσης.

Καταληκτικά θα ήθελα να συγχαρώ θερμά την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή και ειδικότερα την Επιτροπή Πιερ Ντε Κουμπερτέν, καθώς επίσης το τμήμα Φυσικής Αγωγής Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για τη συνεργασία και την άρτια διοργάνωση του Συνεδρίου. Τα συγχαρητήριά μου εκφράζω στους μαθητές και στις μαθήτριες των έξι Λυκείων για τη συμμετοχή τους αλλά κυρίως για την προθυμία και την υπευθυνότητα με την οποία εργάστηκαν, προκειμένου να παρουσιάσουν ολοκληρωμένα και τεκμηριωμένα τις εισηγήσεις τους.