15/2/17

Δηλώσεις του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω για το σχέδιο «start-up visa»

Δηλώσεις του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω για το σχέδιο «start-up visa»





Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα 15 Φεβρουαρίου 2017 το σχέδιο «start-up visa», ανακοίνωσε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «η καινοτομία και η έρευνα αποτελούν σημαντικό στόχο αυτής της Κυβέρνησης.

Δεν είναι μυστικό ότι στους διεθνείς δείκτες η Κύπρος υστερεί σε θέματα καινοτομίας και δεν έχει προσελκύσει καινοτόμες επιχειρήσεις. Η απουσία οφείλεται στην έλλειψη ενός οικοσυστήματος που να ευνοεί τις νεοφυείς επιχειρήσεις από το εξωτερικό όσον αφορά στην καινοτομία, την έρευνα και την ανάπτυξη.

Προσπαθούμε εδώ και πολύ καιρό να κτίσουμε ένα οικοσύστημα. Είχε προηγηθεί ένα πολύ ανταγωνιστικό φορολογικό πακέτο για επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις στους τομείς της έρευνας και ανάπτυξης. Ανοίξαμε επίσης τα δημόσια δεδομένα, κάτι που είναι ένας δεύτερος πυλώνας που θα αποτελούσε πρώτη ύλη για τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Σήμερα περάσαμε ένα πολύ ανταγωνιστικό μέτρο που εφαρμόζεται στις πλείστες ανεπτυγμένες χώρες, το «start-up visa». Αυτό το σχέδιο απευθύνεται σε επενδυτές, είτε σε ατομικό είτε σε ομαδικό επίπεδο, οι οποίοι θα μπορούν να ιδρύσουν μια καινοτόμο επιχείρηση στην Κύπρο.

Αφορά σε υπηκόους τρίτων χωρών, οι οποίοι πρέπει να έχουν κεφάλαιο ύψους 50 χιλιάδων ευρώ, να ιδρύσουν τα κεντρικά τους Γραφεία και τη φορολογική τους κατοικία στην Κύπρο, να είναι πτυχιακού επιπέδου, να έχουν καλή γνώση είτε της ελληνικής είτε της αγγλικής γλώσσας, και οι επιχειρήσεις τους να είναι πιστοποιημένες ως καινοτόμες επιχειρήσεις.

Θα δίδονται 150 άδειες διάρκειας δύο ετών. Οι καινοτόμες επιχειρήσεις έχουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αποτυχίας, όμως αυτές που επιβιώνουν μπορούν να δημιουργήσουν πολλές θέσεις εργασίας, πολλά εισοδήματα και να προωθήσουν μια χώρα να γίνει καινοτόμος. Οι ιδρυτές αυτών των επιχειρήσεων που θα επιτύχουν, θα μπορούν να έχουν μόνιμη διαμονή και απασχόληση στην Κύπρο, να προσλάβουν συγκεκριμένο αριθμό προσωπικού, και ξένου προσωπικού, να έχουν διαμονή χωρίς περιορισμό και απόλαυση οικογενειακής επανένωσης και κάποια άλλα ωφελήματα.

Το κατά πόσον μια επιχείρηση θα είναι επιτυχής, θα κρίνεται από τον αριθμό δημιουργίας θέσεων εργασίας, το ύψος των φόρων που συλλέγονται στην Κύπρο, από τις εξαγωγές των επιχειρήσεων, τη συνδρομή τους στην οικονομική ανάπτυξη και στην προώθηση της καινοτομίας και έρευνας. Και σε αυτές θα παρέχονται αυτά τα ωφελήματα.

Το οικοσύστημα αυτό δεν κτίζεται με λόγια ή διακηρύξεις κενού περιεχομένου, αλλά με σύγχρονα εργαλεία τα οποία προσπαθούμε να παρέχουμε. Θα προχωρήσουμε να δημιουργήσουμε μια καινοτόμο Κύπρο, διότι υπάρχουν και τα ταλέντα, υπάρχουν και άλλ