21/2/17

Δηλώσεις του Υπουργού Μεταφορών στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ για το θέμα του Λιμανιού Λεμεσού

Δηλώσεις του Υπουργού Μεταφορών στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ για το θέμα του Λιμανιού Λεμεσού




Δηλώσεις στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ έκανε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Μάριος Δημητριάδης.

Ο κ. Δημητρίαδης απάντησε σε ερωτήσεις για το θέμα του Λιμανιού Λεμεσού, ως ακολούθως:

Ερώτηση: Έχετε στοιχεία για την καταγγελία που κάνατε για κακόβουλη ζημιά στο λιμάνι από αχθοφόρους;

Απάντηση: Έχει γίνει μια ανοιχτή και διαφανής διαδικασία και ό,τι μπήκε στο τραπέζι ήταν εις γνώση των όσων υπέβαλαν προσφορά. Ήταν πολύ ανταγωνιστική διαδικασία, αφού για παράδειγμα για τον πολλαπλό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων είχαμε πέντε φορείς που είχαν υποβάλει προσφορά και έλαβαν υπόψη όλα τα γεγονότα που ήταν μπροστά τους. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι όλος ο εξοπλισμός που «δόθηκε» στον προσφοροδότη δεν ήταν δωρεάν, αλλά το πλήρωσε για να το πάρει. Ας είμαστε λοιπόν προσεκτικοί σε αυτά που λέμε. Το δεύτερο που ήθελα να πω είναι ότι δεν τράβηξε κανένας γραμμή για τερματικά και άλλα που ακούγονται. Απλά διαχωρίστηκε το τερματικό σε τρεις βάσεις (δυο για το λιμάνι και μια για τις θαλάσσιες υπηρεσίες). Για να υπάρχει περισσότερος ανταγωνισμός χρειάστηκε να διαχωριστούν οι σταθμοί: Σταθμός εμπορευματοκιβωτίων και σταθμός πολλαπλών χρήσεων, διότι απαιτούνται διαφορετικές ικανότητες/δεξιότητες και είχαμε υπηρεσίες που μπορούσε να τις χειριστεί μόνο το ένα και άλλες που μπορούσαν να τις χειριστούν και τα δύο. Αυτή η απόφαση είχε κάποια λογική.

Το τρίτο που ακούστηκε ήταν ότι δεν δόθηκαν κάποιοι χώροι στον ένα και δόθηκαν στον άλλον. Μα στο τέλος της ημέρας αν ας πούμε ότι βάσει εκείνου του χώρου έκαναν προσφορά έξι τεράστιοι οργανισμοί σημαίνει ότι έκαναν τις εκτιμήσεις τους και έκαναν τις προσφορές τους βάσει του διαθέσιμου χώρου. Αν χρειάζονται επιπρόσθετο χώρο και τους τον ενοικιάζει η Αρχή Λιμένων, αυτό σημαίνει ότι η Αρχή Λιμένων θα πάρει επιπρόσθετα έσοδα.

Όσον αφορά το αγκυροβόλιο: Η χρησιμότητά του είναι εκεί που περιμένουν τα πλοία πριν μπουν στο λιμάνι. Για αυτό η διαχείριση αυτού του θέματος είχε δοθεί στο διαχειριστή θαλάσσιων υπηρεσιών, ο οποίος είχε την ευθύνη να κάνει το λεγόμενο “trenching”.

Ερώτηση: Αν εξαιρέσουμε την Eurogate, με την οποία προέκυψαν κάποια προβλήματα, με τις άλλες δύο εταιρείες υπάρχει κανένα ζήτημα;

Απάντηση: Δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό λειτουργικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Σε ορισμένες περιπτώσεις έχει παραγγελθεί εξοπλισμός, ο οποίος θα έρθει σύντομα για να εκτελούνται οι εργασίες καλύτερα. Η εταιρεία που κάνει τις θαλάσσιες υπηρεσίες ετοιμάζεται να φέρει δυο καινούρια ρυμουλκά διότι τα ρυμουλκά της Αρχής Λιμένων ήταν πολύ παλιά και σε πολύ κακή κατάσταση, πολλοί το γνωρίζουν.

Υπάρχουν στην Κύπρο ακόμα τρία αγκυροβόλια, επομένως και αρκετός ανταγωνισμός. Κάποιο πλοίο που μπαίνει στο αγκυροβόλιο και μες το λιμάνι δεν χρεώνεται οτιδήποτε βάσει της σύμβασης, μπορεί κάποια πλοία να πάνε σε άλλο αγκυροβόλιο στην Κύπρο υπάρχει ανταγωνισμός. Ο ανταγωνισμός καθορίζει και τις τιμές ανεξαρτήτως των ορίων που έχουν τεθεί.

Ερώτηση: Μπορείτε να μας δώσετε περισσότερα στοιχεία για τις καταγγελίες;

Απάντηση: Κατ’ αρχάς δεν δικαιολογώ την εταιρία για τις οποιεσδήποτε καθυστερήσεις. Σχετικά με αυτό το θέμα, είχαμε στείλει τις επιστολές μας στην εταιρία. Περιμέναμε πιο γρήγορα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, αλλά έκανα ένα γενικό σχόλιο για αυτό το θέμα για να δείξω διάφορα πράγματα που είχαν γίνει. Ένα από αυτά ήταν και το θέμα υπαλλήλων/αχθοφόρων που όντως είχαν κάνει κάποιους βανδαλισμούς σε κάποια μηχανήματα και ζήτησα από τον οικονομικό διευθυντή να γίνει μια διερεύνηση. Αυτό έγινε μια εβδομάδα πριν αναλάβει η εταιρεία και κάποιοι οι οποίοι δεν θα εργοδοτούνταν στη νέα εταιρεία έκαναν κάποιες στάσεις εργασίας, γεγονός που προκάλεσε κάποιες καθυστερήσεις.

Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να εξυπηρετούνται τα πλοία και γενικά το εμπόριο. Πιστεύω ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί τώρα αν είχαν εφαρμοστεί από τότε δεν θα δημιουργούνταν όλα αυτά τα προβλήματα. Δεν έχει όμως σημασία τώρα. Σημασία έχει ότι το σύστημα έχει ξαναρχίσει να δουλεύει και επίσης μέχρι να έρθουν τα νέα μηχανήματα που έχει παραγγείλει η εταιρία και να επιδιορθωθούν κάποια από τα υφιστάμενα περιμένω ότι θα ληφθούν και άλλα μέτρα, ούτως ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται αποτελεσματικά και τα πλοία. Περιμένουμε και από την Αρχή Λιμένων να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ενώ η εταιρία ετοιμάζεται να φέρει και άλλο προσωπικό από την Γερμανία για να δουλεύουν και οι νυχτερινές βάρδιες αν χρειαστεί ούτως ώστε να εξυπηρετούνται τα πλοία.

Η εταιρεία έχει υποσχεθεί ότι εντός 30 ημερών η παραγωγικότητα θα πάει στα 1000 εμπορευματοκιβώτια την ημέρα όσον αφορά το εσωτερικό εμπόριο και να υπάρχει δυνατότητα 1000 κινήσεων την ημέρα. Αν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, θα είναι πολύ ικανοποιητικός, διότι είναι αρκετά πιο πάνω από τον προηγούμενο που έκανε η Αρχή Λιμένων και αυτό μας ικανοποιεί. Τονίζω ότι περιμένουμε να δούμε πράξεις και όχι λόγια.

Ερώτηση: Πώς ακριβώς βοήθησε η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας;

Απάντηση: Σίγουρα η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας είχε διαφορετική βαρύτητα. Είχαμε φτάσει σε κάποιο είδος αδιεξόδου. Το ότι το θέμα λύθηκε είναι κάτι θετικό για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εκείνο όμως που έχει σημασία για μένα αυτή τη στιγμή είναι να επανέλθει ομαλότητα στο λιμάνι και να υλοποιηθούν οι στόχοι που έχουν θέσει οι διαχειριστές. Θα ήθελα όμως να πω και το εξής: Όταν έγινε αυτή η προσπάθεια είχε ειπωθεί ότι τον εποπτικό ρόλο θα τον αναλάμβανε η Αρχή Λιμένων Κύπρου. Είχαν προσληφθεί και ειδικοί σύμβουλοι που είχαν κάνει και νέα οργανική δομή για την Αρχή Λιμένων που περιλάμβανε και την εποπτεία των λιμένων. Αυτός είναι και ο ρόλος της Αρχής Λιμένων. Αυτόν τον ρόλο αναμένω ότι θα τον διαδραματίσει αποτελεσματικά και να λαμβάνονται και πιο γρήγορα οι αποφάσεις.

Για να μπορεί όμως να γίνει αυτό (επειδή έχει φύγει και αρκετός κόσμος) έχουν αλλάξει οι δεξιότητες που απαιτούνταν, καθώς τώρα χρειάζεται άτομα με διαφορετικά καθήκοντα. Θα πρέπει να αποπαγοποιηθούν οι θέσεις. Υπάρχει μια στασιμότητα στη διαδικασία αποπαγοποίησης των θέσεων στην Αρχή Λιμένων. Θέλω να απευθύνω μια έκκληση να αποπαγοποιηθούν οι θέσεις. Ζήτησα από την Αρχή Λιμένων να προχωρήσουμε σε μίσθωση υπηρεσιών όσον αφορά αυτή την εποπτεία και νομίζω είναι κάτι που πρέπει να θέλουμε όλοι. Ακούγεται αυτή η κριτική προς το Υπουργείο Μεταφορών ότι τάχα σε κάποια θέματα έπρεπε να είμαστε πιο αυστηροί κλπ. Σίγουρα όλοι θέλουμε η Αρχή Λιμένων να ασκεί τον ρόλο της αποτελεσματικά, ούτως ώστε να μπορούμε να αποφεύγουμε αυτά τα θέματα.