7/2/17

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας σε τελετή βράβευσης θεατρικών συνόλων του Παγκύπριου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας σε τελετή βράβευσης θεατρικών συνόλων του Παγκύπριου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου




Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω την αποψινή τελετή βράβευσης των θεατρικών συνόλων και των ατόμων που διακρίθηκαν στο 29ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου 2016. Το Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου είναι ένας καταξιωμένος θεσμός, ο οποίος διεξάγεται κάθε χρόνο από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, προσελκύοντας μεγάλο αριθμό συμμετοχών από όλες τις επαρχίες.

Πρόκειται για μια αξιόλογη πρωτοβουλία του ΘΟΚ που έχει ως στόχο να ενθαρρύνει την ερασιτεχνική καλλιτεχνική δημιουργία και έκφραση και να αναδείξει τη συνεχή βελτίωση του καλλιτεχνικού αποτελέσματος όλων αυτών των ανθρώπων που, με κατάθεση ψυχής, αφιερώνουν μεγάλο μέρος του ελεύθερού τους χρόνου στο Θέατρο.

Το θέατρο είναι μια σύνθετη τέχνη που εναρμονίζει λόγο, μουσική, κίνηση, χορό και εικόνα. Η δημιουργία μιας παράστασης αποτελεί μια απαιτητική διαδικασία και η επιτυχία της κρίνεται από την προσπάθεια που θα καταβάλουν όλα τα μέλη της θεατρικής ομάδας ατομικά και συλλογικά. Η μετάβαση από την απλή δραματοποίηση των κειμένων μέχρι και το ανέβασμα της ολοκληρωμένης παράστασης είναι ένα ταξίδι μέσα από το οποίο οι ηθοποιοί αλλά και όλοι οι καλλιτεχνικοί συντελεστές θα εξελιχθούν, θα αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, θα γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους αλλά και ο ένας τον άλλο, θα κάνουν την αυτοκριτική τους και θα αυτοβελτιωθούν.

Η ιδιαίτερη ανάπτυξη που έχει γνωρίσει το Ερασιτεχνικό Θέατρο στην Κύπρο μέσω του θεσμού αυτού, δίνει νέα πνοή στην πολιτιστική όψη του τόπου μας. Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες που βοηθούν τον άνθρωπο να φτάσει στην ψυχική και πνευματική του ανάταση και παράλληλα προωθούν την τέχνη και τον πολιτισμό μας, αναβαθμίζουν ευρύτερα την ποιότητα της ζωής μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλα τα ερασιτεχνικά θεατρικά σχήματα και τα άτομα που διακρίθηκαν και ξεχώρισαν για τη σκηνική τους παρουσία και τις ερμηνευτικές τους ικανότητες. Θερμά συγχαρητήρια θα ήθελα επίσης να απευθύνω και στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου τόσο για την αξιέπαινη αυτή πρωτοβουλία του όσο και για τη γενικότερη προσφορά του στα πολιτιστικά μας δρώμενα. Τέλος, συγχαίρω θερμά την κριτική επιτροπή για το πολύτιμο έργο της, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν στην άρτια διεξαγωγή της αποψινής εκδήλωσης.