16/2/17

Απαντήσεις Γ.Γ. ΑΚΕΛ σε ερωτήσεις δημοσιογράφων

Απαντήσεις Γ.Γ. ΑΚΕΛ σε ερωτήσεις δημοσιογράφων


Ποια είναι η επιλογή από εδώ και πέρα μετά τα σημερινά γεγονότα;
Κατά την άποψη μας οι δύο ηγέτες δεν έχουν επιλογή. Πρέπει μα καταβάλουν προσπάθειες για να βρουν τρόπο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Το να επιχειρεί ο ένας να κερδίσει πόντους απέναντι στον άλλο θεωρώ ότι είναι λανθασμένο. Και αυτό που θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στο μυαλό των Τουρκοκυπρίων είναι ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά συζητά για λύση βασισμένη στη δικοινοτική, Διζωνική Ομοσπονδία. Και αυτό πρέπει να το επιβεβαιώνουμε καθημερινά για να καθησυχαστούν οι ανησυχίες τους. Από την άλλη, επαναλαμβάνω ότι η αντίδραση των Τουρκοκυπρίων ήταν υπερβολική. Αχρείαστη. Θα μπορούσαμε, και σε αυτό έχει δίκαιο ο κύριος Αναστασιάδης, να βρούμε και εμείς πάρα πολλές δικαιολογίες για να προκαλέσουμε προβλήματα στη διαδικασία. Δεν πρέπει να είναι αυτός ο στόχος κανενός. Ούτε του κύριου Ακκιντζί, ούτε του κύριου Αναστασιάδη. Και οι δυο δηλώνουν πως πραγματικά θέλουν τη λύση και την επανένωση. Αν αυτός είναι ο στόχος, διαφορετική πρέπει να είναι η συμπεριφορά τους.
Όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, υπάρχει πλέον έδαφος για συνέχιση;
Θεωρώ ότι δεν έχουμε επιλογή. Το Κυπριακό θα λυθεί μόνο μέσα από διαπραγματεύσεις. Εάν νομίζει κάποιος ότι τώρα θα σταματήσει η διαδικασία της συζήτησης του Κυπριακού, και θα πάμε απρόσκοπτα στις Προεδρικές εκλογές, μεταμφιεζόμενος ο καθένας ενδεχομένως όπως τον βολεύει ενόψει αυτών των Προεδρικών εκλογών, και ότι μετά τις Προεδρικές εκλογές θα βρει το Κυπριακό να τον περιμένει εκεί όπως το άφησε σήμερα, είναι γελασμένος. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τα πράγματα τον Μάρτιο του 2018 θα είναι πολύ, πολύ χειρότερα από ότι είναι σήμερα. Είναι μια κραυγή αγωνίας που εκπέμπω και προς τους δυο ηγέτες. Πρέπει να παραμερίσουμε εγωισμούς, τις οποιεσδήποτε άλλες επιδιώξεις και να βρούμε τρόπο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στη βάση αρχών. Σε αυτό θα πρέπει να επιμείνουμε όλοι μας. Δεν σας κρύβω ότι το ΑΚΕΛ θα προσπαθήσει να διαδραματίσει ένα ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση.
Θα έχετε επαφές με την τουρκοκυπριακή κοινότητα;
Θα επιδιώξω και θα έχω επαφές, ναι.
Βλέπετε να επηρεάζουν οι Προεδρικές εκλογές τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού;
Να το αντιστρέψω. Θεωρώ ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση οι επόμενες Προεδρικές εκλογές να επηρεάσουν τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Η έκκληση μου προς όλους μας, ξεκινώντας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πηγαίνοντας σε εμένα, στους υπόλοιπους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και στα κόμματα, να μην επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο.
16/02/2017