7/2/17

Τα ευρωπαϊκά πρότυπα να απαντούν στις ανάγκες της κοινωνίας

Τα ευρωπαϊκά πρότυπα να απαντούν στις ανάγκες της κοινωνίας


        “Σήμερα τα ευρωπαϊκά πρότυπα αποτελούν μια περίπλοκη διαδικασία τυποποίησης που εξυπηρετεί περισσότερο τον στόχο για ενίσχυση της ενιαίας αγοράς προωθώντας κυρίως την ανταγωνιστικότητας. Ως αποτέλεσμα αυτού από τα ευρωπαϊκά πρότυπα επωφελούνται κυρίως οι μεγάλες εταιρείες και οι πολυεθνικές. Αυτό πρέπει να αλλάξει”. Αυτά τόνισε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Ν. Συλικιώτης, ενώπιον της επιτροπής Ενέργειας, Βιομηχανίας και Έρευνας του Ευρωκοινοβουλίου. Θέμα της συζήτησης ήταν η γνωμοδότηση της επιτροπής για τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

        Μιλώντας ως σκιώδης εισηγητής εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στο εν λόγω θέμα, ο κος Συλικιώτης επισήμανε πως τα ευρωπαϊκά πρότυπα πρέπει να εξυπηρετούν την κοινωνία στηρίζοντας την πραγματική οικονομία, προωθώντας την επαναβιομηχανοποίηση, οδηγώντας στην ανάπτυξη νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας, και ενισχύοντας τα πρότυπα ασφάλειας και ποιότητας. Επίσης, συμπλήρωσε, μέσω της καινοτομίας και της έρευνας είναι σημαντικό να προωθηθούν τομείς όπως είναι η δημόσια ηλεκτρονική υγεία (eHealth), η έξυπνη και αποδοτική χρήση της ενέργειας, καθώς και η ανάπτυξη ευφυών δημόσιων συστημάτων μεταφοράς.

      Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη να διασφαλιστεί πως τα ευρωπαϊκά πρότυπα, όχι μόνο δεν θα λειτουργούν εις βάρος των ΜμΕ που επιφορτίζονται με βάρη, τα οποία δεν μπορούν να αναλάβουν, αλλά πως θα στηρίζουν τις ΜμΕ ώστε να αξιοποιούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα για περαιτέρω ανάπτυξη, χρησιμοποιώντας  όλες τις νέες τεχνολογίες. Επίσης τόνισε πως για την ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς είναι ξεκάθαρο πως τα ευρωπαϊκά προϊόντα πρέπει να θέτουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο και να έχουν ως βασικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των αναγκών και των συμφερόντων της κοινωνίας, των καταναλωτών αλλά και των ΜμΕ επιχειρήσεων

           Κλείνοντας ο κος Συλικιώτης υπογράμμισε πως στη διαδικασία ανάπτυξης των ευρωπαϊκών προτύπων είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει μια εποικοδομητική συνεργασία και να ληφθούν υπόψη οι απόψεις όλων των κοινωνικών εταίρων και ιδιαίτερα των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των συνδέσμων των καταναλωτών καθώς και των τοπικών κοινοτήτων.


         Όπως εξήγησε, στη βάση των παρατηρήσεών του είναι και οι τροπολογίες που έχει καταθέσει.

07.02.2017
Γραφείο Eυρωβουλευτή
Follow on twitter@sylikiotis