Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στον εορτασμό του Αγίου Μάρωνα
Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή να συνεορτάζω μαζί σας τη μεγάλη αυτή γιορτή της Μαρωνιτικής κοινότητας.
Θεωρώ πως η παρουσία μου στην ξεχωριστή αυτή μέρα δεν αποτελεί παρά την ελάχιστη απόδειξη για τον απεριόριστο σεβασμό που τρέφω τόσο ο ίδιος, όσο και η Κυβέρνηση προς τους Μαρωνίτες συμπατριώτες και αδερφούς.
Τονίζει ακόμη τον σεβασμό στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πολυπολιτισμικής μας πατρίδας που μέσα από την αποδοχή της διαφορετικότητας στη θρησκευτική, πολιτιστική και εθνική καταγωγή συνθέτει τα συστατικά που αποτελούν την ταυτότητα του Κύπριου πολίτη.
Σε καιρούς δύσκολους και σε εποχές όπου οι εντάσεις, οι πόλεμοι και οι ανθρωπιστικές κρίσεις αποτελούν μέρος της παγκόσμιας καθημερινότητας, μπορούμε μέσα από τα κοινά μηνύματα αγάπης των θρησκευτικών και πολιτιστικών μας παραδόσεων να αναδείξουμε αυτά που ενώνουν τους πολίτες αυτής της χώρας.
Θα ήθελα στο σημείο αυτό να εξάρω το έργο του Βατικανού και άλλων Εκκλησιών στην καθημαγμένη σήμερα Συρία και σε άλλες χώρες της περιοχής, που είναι ταγμένο στην υπηρεσία των πολιτών κάθε δόγματος ή θρησκείας που τόσο υποφέρουν. Είστε για αυτό άξιοι συγχαρητηρίων, διότι προσφέρετε ελπίδα και στηρίζετε τη ζωή εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη.
Ο ρόλος του Βατικανού στα διεθνή δρώμενα και το ενδιαφέρον του στην προάσπιση της ειρήνης αντικατοπτρίζεται και στη στάση που τηρεί διαχρονικά στο κυπριακό πρόβλημα. Στην πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Αγίας Έδρας κ. Paul Richard Gallagher, τον περασμένο Νοέμβριο στην Κύπρο, μου δόθηκε η ευκαιρία να τον ενημερώσω για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και να τον ευχαριστήσω για την έμπρακτη στήριξη του Βατικανού στις προσπάθειες επίλυσης του εθνικού μας προβλήματος.
Οι Μαρωνίτες αποτελούν μία κοινότητα ιστορικά και αρμονικά ενταγμένη στον κοινωνικό ιστό της χώρας μας, που διαχρονικά προσφέρουν στην οικονομική και στην πολιτισμική ανάπτυξη και πολυμορφία της πατρίδας μας.
Μία θρησκευτική κοινότητα που από το 1974, όπως και ολόκληρος ο κυπριακός λαός, βιώνει τις σκληρές επιπτώσεις της κατοχής και συμβάλλει με το δικό της τρόπο σε όλες τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για την επίλυση του εθνικού μας προβλήματος.
Συμμεριζόμαστε την αγωνία σας για επιβίωση και αναγνωρίζουμε πως βασική προϋπόθεση γι’ αυτήν, είναι η επιστροφή στα κατεχόμενα χωριά σας. Γι’ αυτό και θέλω να σας διαβεβαιώσω πως στις υπό εξελίξει διαπραγματεύσεις αποτελεί για μένα προτεραιότητα η ικανοποίηση των δικαίων προσδοκιών σας.
Η τύχη των δικών σας χωριών ήταν ένα από τα θέματα στα οποία δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση κατά την πρόσφατη συνάντηση στη Γενεύη, που περιλάμβανε μεταξύ άλλων και κατάθεση χαρτών για εδαφικές αναπροσαρμογές, καθώς θεωρώ δίκαιο και απολύτως αιτιολογημένο το αίτημά σας για επιστροφή και των τεσσάρων μαρωνιτικών χωριών στους νόμιμους κατοίκους τους υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.
Θα ήθελα την ίδια ώρα να σας βεβαιώσω πως στο μέτρο πάντα των οικονομικών δυνατοτήτων της, η Κυβέρνηση θα είναι πάντοτε σταθερός συμπαραστάτης για τα όποια προβλήματα η κοινότητα των Μαρωνιτών αντιμετωπίζει.
Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατα αποφασίστηκε και βρίσκεται υπό επεξεργασία ένας στρατηγικός σχεδιασμός βάσει του οποίου θα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση και οικονομική στήριξη στη διατήρηση των μαρωνιτικών Σωματείων, στις πολιτισμικές σας εκδηλώσεις, στις θρησκευτικές σας ενασχολήσεις έτσι ώστε να διατηρήσουμε την ταυτότητα, την κουλτούρα και γενικότερα την όλη λειτουργία της Μαρωνίτικης κοινότητας.
Ακόμη, συνεχής είναι η προσπάθεια της Κυβέρνησης προς τους εγκλωβισμένους για βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους μέσα από συγκεκριμένα έργα και δράσεις.
Θέλω να εξάρω τον ρόλο που διαδραματίζει ο Επίτροπος Προεδρίας, ο φίλος Φώτης Φωτίου. Πιστεύω ότι η στενότατη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί αλλά και το μεγάλο ενδιαφέρον που αντικατοπτρίζει το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης αποτελούν δείγματα του σεβασμού προς τη Μαρωνιτική κοινότητα, κάτι που θα συνεχίσει μέσα από συγκεκριμένες δράσεις.
Θέλω απλώς να υπομνήσω την απόφαση της Πολιτείας για έκτακτη βοήθεια που έχει δοθεί στις τέσσερις κοινότητες και την Εκκλησία ύψους 100.000 ευρώ, όπου αναμένεται συντόμως να ξεκινήσουν τα συγκεκριμένα έργα που έχουν αποφασισθεί.
Έχει δοθεί επίσης επιπρόσθετη έκτακτη βοήθεια προς την Αρχιεπισκοπή των Μαρωνιτών ύψους 250.000 ευρώ για τη δημιουργία του πολιτιστικού και ποιμαντικού κέντρου Bet Moroun.
Αποτελεί πεποίθησή μου πως η ασφάλεια και η σταθερότητα σε μία χώρα συνιστούν τον βασικό παράγοντα ευημερίας. Για αυτό και τους τελευταίους 20 μήνες επικεντρώνουμε την προσοχή μας και τις δυνάμεις μας στην προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.
Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, τη Σύνοδο για την Κύπρο στη Γενεύη, επιτύχαμε να τεθούν προς διαπραγμάτευση όλες οι πτυχές του Κυπριακού και ευελπιστώ - αν και η Τουρκία συμβάλει θετικά – πως θα έχουμε τη δυνατότητα σύντομα να έχουμε σαφέστερη εικόνα της πορείας των διαπραγματεύσεων.
Ωστόσο παραμένω ιδιαίτερα συγκρατημένος καθώς διακρίνω πως υπάρχει μια τάση να δημιουργηθούν νέα δεδομένα και να τεθούν νέες προϋποθέσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που αφορούν δυστυχώς τρίτους και όχι τα δικαιώματα των πολιτών αυτής της χώρας.
Όπως πολλές φορές έχω επισημάνει προτεραιότητα μας ήταν και παραμένει μία συμφωνία η οποία θα διασφαλίζει το μέλλον όλων των κατοίκων του νησιού μας, μία συμφωνία η οποία θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων, θα αντιμετωπίζει τις ανησυχίες όλων και θα εφαρμόζει το κοινοτικό κεκτημένο σ’ ολόκληρη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από αυτή τη μορφή λύσης δεν θα αποκλίνουμε και θέλω να το επαναλάβω και να το υπογραμμίσω: ένα είναι οι αποφάσεις που λαμβάνονται προκειμένου να διατηρηθεί ζωντανή η ελπίδα και ο διάλογος και άλλο είναι τα θέματα αρχών που σε κανένα δεν επιτρέπεται να αποκλίνει.
Η δική μας προσπάθεια για ειρήνη δεν εξαντλείται στο τραπέζι του διακοινοτικού διαλόγου. Όπως καλά γνωρίζετε έχουμε αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών και με όλες σχεδόν τις χώρες της περιοχής, του Λιβάνου μη εξαιρουμένου, αντιθέτως, ευρισκόμαστε σε στενή συνεργασία, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο, προβλήματα και να αναδείξουμε τις αναπτυξιακές προοπτικές που δημιουργεί η ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου στην ευρύτερη μας περιοχή. Είμαστε ανοικτοί – και θέλω να το τονίσω - για κάθε συνεργασία με όποιον σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των υπολοίπων και λειτουργεί στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.
Σε όσο μεγαλύτερο βαθμό καταφέρνουμε να δημιουργούμε συνέργιες και κοινά συμφέροντα, τόσο περισσότερο απομακρύνουμε τις πιθανότητες αντιπαραθέσεων ή ακόμη και συγκρούσεων στην περιοχή μας.
Ολοκληρώνω την παρέμβασή μου στον ιερό αυτό χώρο θέλοντας να ευχαριστήσω ξανά για τη δημιουργική σας παρουσία στην κοινή μας πατρίδα.
Μία πατρίδα για την οποία δεν θα πάψουμε ποτέ να ελπίζουμε και να εργαζόμαστε, έτσι ώστε να έρθει η μέρα που Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι θα μπορούμε να ζήσουμε σε συνθήκες σταθερότητας και ειρήνης, σε συνθήκες που θα μας επιτρέπουν να συνδημιουργούμε και να ευημερούμε όλοι μαζί.
_______________