13/1/17

Τα αποτελέσματα της Συνόδους της Γενεύης επιβεβαίωσαν την ορθότητα της απόφασης

Είναι καλά γνωστό ότι την 1η Δεκεμβρίου έλαβα την απόφαση ευθύνης για πραγματοποίηση της Διάσκεψης για την Κύπρο προκειμένου να επιτύχω δύο στόχους:


Πρώτον να αποτραπεί ένα παρατεταμένο αδιέξοδο με απρόβλεπτη την παραπέρα πορεία του διαλόγου.
Και δεύτερον να διαφανούν επιτέλους οι προθέσεις της Τουρκοκυπριακής και Τουρκικής Πλευράς όσον αφορά τα ουσιώδη κεφάλαια των εδαφών υπό επιστροφή και του θέματος ασφάλειας και εγγυήσεων.
Τα αποτελέσματα της Συνόδους της Γενεύης επιβεβαίωσαν την ορθότητα της απόφασης αφού:
Όσον αφορά τον πρώτο στόχο, μέσα από τη συνέχιση του διαλόγου έχει επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος χωρίς τούτο φυσικά να σημαίνει ότι ανταποκρίνεται στο βαθμό των προσδοκιών μας.
Για πρώτη φορά από το 1974 η ΤΚ πλευρά κατέθεσε χάρτη μέσα από τον οποίο καταγράφεται -επαναλαμβάνω για πρώτη φορά- η επιστροφή υπό Ελληνοκυπριακή διοίκηση, σημαντικού ποσοστού των κατεχομένων εδαφών μας.
Θέλω να υπογραμμίσω, πως έστω και αν δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες προκειμένου να γίνει αποδεκτός παρά ταύτα, και λαμβάνοντας υπόψη τον δικό μας χάρτη εδαφικών προσαρμογών, αποτελεί τη βάση για διαπραγμάτευση προκειμένου να πετύχουμε τους επιδιωκόμενους στόχους.
Β. Για πρώτη φορά συγκλήθηκε πολυμερής διάσκεψη για την Κύπρο, στην παρουσία μάλιστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την διάρκεια της οποίας η Τουρκία ενεπλάκη - θα το επαναλάβω για πρώτη φορά - σε διάλογο με την Κυπριακή Δημοκρατία με αντικείμενο συζήτησης την κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων .
Η απόφαση για συνέχιση της διάσκεψης για την Κύπρο σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, σε μία εβδομάδα, καταδεικνύει ότι το θέμα ασφάλειας-εγγυήσεων και υλοποίησης της εφαρμογής της λύσης συνιστά την απαρχή ουσιαστικού διαλόγου για εξεύρεση λύσης κατά τρόπο που η κατάληξη θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του Κυπριακού λαού.
Είναι σημαντικό να επισημάνω πως η μόνη ολοκληρωμένη και περιεκτική πρόταση που υπάρχει ενώπιον της διάσκεψης είναι η πρόταση που υποβλήθηκε από τη δική μας πλευρά.
Προτού ολοκληρώσω θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς την ελληνική κυβέρνηση για την αμέριστη στήριξη και την άψογη συνεργασία, τον Έλληνα ΥΠΕΞ κ. Νίκο Κοτζιά, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ, την Ύπατη Εκπρόσωπο κα Μογκερίνι και το νέο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών .
Θα ήταν παράλειψη μου να μην ευχαριστήσω τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και βεβαίως την διαπραγματευτική μας ομάδα για την όλη συνεισφορά τους κατά την εδώ παρουσία μας.
Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους λειτουργούς των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για την έγκαιρη και αντικειμενική ενημέρωση του κυπριακού λαού.