30/1/17

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕ ΠΑΣΥΝΟ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕ ΠΑΣΥΝΟ

Στα πλαίσια της πρωτοβουλίας που ανέλαβε η Συμμαχία Πολιτών για προώθηση της υλοποίησης του ΓΕΣΥ, αντιπροσωπεία της Συμμαχίας Πολιτών με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Λιλλήκα είχε σήμερα συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΠΑΣΥΝΟ. Ακολουθούν απομαγνητοφωνημένες δηλώσεις.
30 Ιαν. 17
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
Ήρθε η ώρα το Υπουργείο  Οικονομικών να αναλάβει τις ευθύνες του και να τοποθετηθεί δημόσια και όχι να κρύβεται περιορίζοντας και το περιθώριο κίνησης και δράσης του Υπουργού Υγείας
Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και τα μέλη της ΠΑΣΥΝΟ γιατί ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση μας, η οποία εντάσσεται στα πλαίσια της πρωτοβουλίας που είπαμε να αναλάβουμε ως Συμμαχία Πολιτών για να προωθηθεί η υλοποίηση του ΓΕΣΥ.
Βρισκόμαστε σε μια φάση όπου τα κρατικά μας νοσηλευτήρια έχουν κυριολεκτικά γονατίσει . Οι λίστες των ασθενών μεγαλώνουν και αυτός που πληρώνει τη νύφη είναι ο κύπριος πολίτης και κυρίως τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα που δεν τυγχάνουν των αναγκαίων υπηρεσιών που οφείλει το κράτος να τους παρέχει στον τομέα της υγείας.
Η συνάντηση μας ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική γιατί από πλευράς ΠΑΣΥΝΟ συναντήσαμε ένα πνεύμα συναίνεσης πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομηθεί μια συμφωνία. Είναι ξεκάθαρο ότι απλά με τη ψήφιση των νομοσχεδίων δεν μπορεί να εφαρμοστεί το ΓΕΣΥ. Αν δεν επιλυθούν τα εργασιακά θέματα, έστω και αν υπερψηφιστούν τα νομοσχέδια, απλά θα κάνουμε μια τρύπα στο νερό. Για να εφαρμοστεί το ΓΕΣΥ θα πρέπει οι εργαζόμενοι σήμερα στα δημόσια νοσηλευτήρια να έχουν τη διάθεση και να μπορούν οικειοθελώς να μεταφερθούν στο νέο σύστημα που θα δημιουργηθεί. Εδώ είναι το κλειδί της λύσης αν όντως όλοι επιθυμούμε να έχουμε ένα ΓΕΣΥ και στην Κύπρο.
Ήρθε η ώρα το Υπουργείο  Οικονομικών να αναλάβει τις ευθύνες του και να τοποθετηθεί δημόσια και όχι να κρύβεται περιορίζοντας και το περιθώριο κίνησης και δράσης του Υπουργού Υγείας σε θέματα που αφορούν  τη δομή των νοσηλευτηρίων, το καθεστώς των εργαζομένων. Το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μαζί με τον Υπουργό Υγείας. Διαφορετικά τα πράγματα θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο και για ακόμη μια φορά η Κύπρος θα αποτύχει σε ένα ύψιστο ζήτημα που θα έπρεπε να είναι για όλους εθνικός στόχος.
Μετά τη συνάντηση με τη ΠΑΣΥΝΟ θα έχω επικοινωνία και με τον Υπουργό Υγείας με τον οποίο προγραμματίστηκε και συνάντηση αλλά και με την ΠΑΣΥΚΙ, ελπίζοντας ότι θα συμβάλουμε ώστε να βρεθούν συναινετικές λύσεις που θα οδηγήσουν στην υλοποίηση του ΓΕΣΥ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΥΝΟ
Η αυτονόμηση η οποία προωθείται χωρίς την επίλυση των εργασιακών προβλημάτων θα προκαλέσει ένα βραχυκύκλωμα στην προσπάθεια αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Πρόεδρο και τη Συμμαχία Πολιτών για την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει και μας κάλεσε για να ακούσει τις δικές μας θέσεις όσον αφορά στο ΓΕΣΥ και την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.
Είμαστε υπέρ ενός ΓΕΣΥ το οποίο θα βοηθήσει τον κύπριο πολίτη καθώς επίσης και τους εργαζόμενους, απαλύνοντας τον φόρτο εργασίας, δίνοντας μας τη δυνατότητα να μπορέσουμε να προσφέρουμε ποιοτικότερη φροντίδα υγείας.
Παρόλα ταύτα, πρέπει να πούμε ότι η αυτονόμηση η οποία προωθείται χωρίς την επίλυση των εργασιακών προβλημάτων θα προκαλέσει ένα βραχυκύκλωμα στην προσπάθεια αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων με αποτέλεσμα να επιτύχουμε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα.  Αντί να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο ΓΕΣΥ, να καταστρέψουμε και αυτό που έχουμε ενώπιων μας. Εμείς έχουμε πει στον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών και έχει συμφωνήσει μαζί μας, ότι η οποιαδήποτε προσπάθεια αυτονόμησης χωρίς την επίλυση των εργασιακών προβλημάτων θα μας φέρει σίγουρα σε μια σύγκρουση μεταξύ ΠΑΣΥΝΟ και κράτους. Από τη δική μας την πλευρά είμαστε υποχρεωμένοι όπως στηρίξουμε και εξασφαλίσουμε τα εργασιακά δικαιώματα των νοσηλευτών μελών μας.
Τέλος μέσα σε αυτό το πολύ καλό κλίμα στο οποίο διεξήχθη η σημερινή συζήτηση ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών άκουσε τις απόψεις μας και αναμένουμε την επόμενη συνάντηση όπου θα έχουμε τις παρεμβάσεις που θα έχει κάνει, τις καινούργιες θέσεις της Κυβέρνησης οι οποίες ελπίζουμε θα είναι πολύ καλύτερες από αυτές που είχαμε μέχρι σήμερα.