26/1/17

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 1ης Τριμερούς Συνάντησης Προέδρων των Κοινοβουλίων Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 1ης Τριμερούς Συνάντησης Προέδρων των Κοινοβουλίων Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας



Πραγματοποιήθηκε σήμερα 26 Ιανουαρίου 2017 η 1η Τριμερής Συνάντηση Προέδρων των Κοινοβουλίων του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας, την οποία φιλοξένησε το Κοινοβούλιο του Ισραήλ (Κνεσσέτ), με πρωτοβουλία του Προέδρου του κ. Yuli-Yoel Edelstein.

Στην ημερήσια διάταξη της Συνάντησης περιλαμβάνονταν τα θέματα κοινοβουλευτικής συνεργασίας στους τομείς των υδάτινων πόρων, των σχέσεων των τριών χωρών με τις αντίστοιχες κοινότητες της διασποράς, της καταπολέμησης του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, της ενθάρρυνσης της νεανικής επιχειρηματικότητας και, τέλος, της συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης και της έρευνας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Συλλούρης παρουσίασε το θέμα της συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης και της έρευνας, καθώς και της συνεργασίας στον τομέα της επιχειρηματικότητας των νέων, θέματα τα οποία είχε προτείνει ο ίδιος να συμπεριληφθούν στην ημερήσια διάταξη της Συνάντησης.

Αναφορικά με το θέμα της εκπαίδευσης και έρευνας, ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι αυτή η συνεργασία θα μπορούσε να συμβάλει στην προσέγγιση των νέων των τριών χωρών, ενώ σημείωσε ότι τα Κοινοβούλια Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ θα πρέπει να συμβάλουν προς αυτήν την κατεύθυνση, μεριμνώντας και για τη δημιουργία του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου που θα επιτρέψει αυτή τη συνεργασία. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη αξιοποίησης σχετικών ευρωπαϊκών κονδυλίων, που θα μπορούσαν να προωθήσουν τα Κοινοβούλια της Ελλάδας και της Κύπρου, ως χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της νεανικής επιχειρηματικότητας, ο κ. Συλλούρης υπογράμμισε ότι οι νέοι πρέπει να βοηθηθούν με κάθε δυνατό τρόπο, περιλαμβανομένης της παροχής οικονομικής στήριξης, για την οποία θα μπορούσαν να επιστρατευτούν τόσο κρατικά ταμεία και ευρωπαϊκά κονδύλια, όσο και ιδιωτικοί πόροι, προερχόμενοι ίσως και από τις κοινότητες της διασποράς. Ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε, εξάλλου, τη σημασία σχεδιασμού και υλοποίησης μεγάλων περιφερειακών έργων υποδομής, που θα μπορούσαν να προσφέρουν, σε μια εποχή υψηλής ανεργίας, πολλές θέσεις εργασίας.

Στη συζήτηση για το θέμα των υδάτινων πόρων, ο κ. Συλλούρης παρουσίασε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος στον τομέα, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους προσπαθεί να τις αντιμετωπίσει. Είπε, ακολούθως, ότι θα μπορούσαν να εξεταστούν τρόποι αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδιαίτερα, δε, της ηλιακής, για έργα που αποσκοπούν επίσης στην αύξηση των υδάτινων πόρων για σκοπούς ύδρευσης και άρδευσης, όπως για παράδειγμα σε μονάδες αφαλάτωσης.

Σε ό,τι αφορά στη συνεργασία των τριών χωρών με τις κοινότητες της διασποράς, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων εισηγήθηκε την πραγματοποίηση κοινών επισκέψεων σε χώρες όπου υπάρχουν πολλοί απόδημοί τους, ώστε να ενθαρρυνθεί και η συνεργασία μεταξύ των εκεί κοινοτήτων της διασποράς, με έμφαση στις επαφές και συνεργασία μεταξύ των νέων αποδήμων.

Τέλος, για το θέμα της καταπολέμησης του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, ο κ. Συλλούρης παρουσίασε το έργο της Βουλής των Αντιπροσώπων στην αντιμετώπιση του φαινομένου ως θέματος αρχής σε παγκόσμια βάση, με την υιοθέτηση νομοθεσιών κατά της έλλειψης ανοχής στη διαφορετικότητα αλλά και κατά της άρνησης των εγκλημάτων γενοκτονίας, περιλαμβανομένου και του Ολοκαυτώματος.

Η Τριμερής Συνάντηση ολοκληρώθηκε με την υπογραφή Κοινής Δήλωσης, στην οποία γίνεται αναφορά στα θέματα που συζητήθηκαν και στην κοινή δέσμευση των τριών Κοινοβουλίων να εργαστούν για τη διασφάλιση απτών αποτελεσμάτων της τριμερούς αυτής συνεργασίας. Αποφασίστηκε δε, η επόμενη Τριμερής Συνάντηση των Προέδρων των τριών Κοινοβουλίων να φιλοξενηθεί στην Κύπρο από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

__________
ΜΛ/ΣΧ