12/10/16

Κυβ. Εκπρόσωπος: Το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να προσφέρει λύσεις στο θέμα της ασφάλειας στο Κυπριακό

Κυβ. Εκπρόσωπος: Το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να προσφέρει λύσεις στο θέμα της ασφάλειας στο Κυπριακό




Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης σήμερα το πρωί προέβη σε δηλώσεις στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ σχετικά με τις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κάιρο, αλλά και τις πρόσφατες ενέργειες της τουρκοκυπριακής πλευράς, καθώς και τις δηλώσεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jean-Claude Juncker.

Συγκεκριμένα για τις επαφές στο Κάιρο είπε: «Ήταν η τέταρτη συνάντηση κορυφής ανάμεσα στους αρχηγούς της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου. Θεσμοθετούνται πλέον αυτές οι συναντήσεις, και πρέπει να σημειώσω ότι στην ημερήσια διάταξη των συναντήσεων των αρχηγών έχουν ενσωματωθεί κι άλλα θέματα πέρα από την ενέργεια. Παρόλο που η ενέργεια ήταν ο κοινός παράγοντας που έφερε κοντά τις τρεις χώρες, τώρα ενσωματώθηκαν κι άλλα θέματα όπως η γεωργία, η επικοινωνία, η τεχνολογία κ.ά.. Η ημερήσια διάταξη εμπλουτίζεται κι αυτό δείχνει ότι η βάση για αυτή τη συνεργασία διευρύνεται και σε πολλούς άλλους τομείς ενώ είναι κοινή πεποίθηση και των τριών χωρών τα οφέλη αυτών των συναντήσεων.

Κατά τη διάρκεια των χθεσινών συναντήσεων, συμπεριλαμβανομένων και της διμερούς συνάντησης που έγινε με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Abdel Fattah el-Sisi, αλλά και της τριμερούς, τα θέματα της ενέργειας και των περιφερειακών κυριάρχησαν. Συγκεκριμένα για τα θέματα της ενέργειας συμφωνήθηκε να επιτευχθεί η ηλεκτρική σύνδεση Αιγύπτου-Κύπρου- Ελλάδας, κατά παρόμοιο τρόπο που επιδιώκεται με το Ισραήλ, καθώς και η από κοινού εμπλοκή των τριών κυβερνήσεων με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Η εμπλοκή στοχεύει στην επιτάχυνση των όλων προσπαθειών που γίνονται, από τη μια των τεχνοοικονομικών συμφωνιών που είναι κάτι ανάμεσα στις εταιρείες, και από την άλλη να δοθεί από τις Κυβερνήσεις η διευκόλυνση που χρειάζεται προς την κατεύθυνση αυτή. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να αναμένεται, σύντομα τουλάχιστον, συνάντηση σε επίπεδο Υπουργών Ενέργειας για να δούμε πριν το τέλος του 2016 πώς μπορούμε να καταλήξουμε σε τέτοιου είδους συμφωνία».

Αναφορικά με την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την κυπριακή ΑΟΖ στην Αίγυπτο ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι έχει υπογραφεί τον Αύγουστο συμφωνία ανάμεσα στα δύο κράτη που διευκολύνει την πώληση φυσικού αερίου και παρέχει τις σχετικές διασφαλίσεις της εταιρείας. «Ετοιμάζεται αυτή τη στιγμή ένα νέο προσχέδιο για μια κρατική συμφωνία για υποθαλάσσιο διασυνοριακό αγωγό ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και την Αίγυπτο και ακολούθως - είναι αυτές οι τεχνοοικονομικές συμφωνίες που σας έχω αναφέρει ανάμεσα στις εταιρείες που βρίσκονται σε διάλογο- οι δυο χώρες θα δώσουν την όποια διευκόλυνση χρειάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, έτσι ώστε να υπάρχει το συντομότερο κατάληξη».

Σε ερώτηση εάν υπήρξε συμφωνία και σε άλλους τομείς ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι στους τομείς της γεωργίας και της ιχθυοκαλλιέργειας έγιναν συζητήσεις, οι οποίες έθεσαν το πλαίσιο έτσι ώστε να υπάρξουν από πλευράς ιδιωτικού τομέα επενδύσεις ειδικότερα προς την Αίγυπτο όπου υπάρχει ενδιαφέρον από κυπριακής πλευράς. «Βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο διεργασίες από Κύπριους επιχειρηματίες με την Αιγυπτιακή Κυβέρνηση και αναμένουμε σύντομα να υπάρξει κατάληξη προς αυτή την κατεύθυνση. Φαίνεται, δηλαδή, ότι υπάρχουν συγκεκριμένες εξελίξεις και σε άλλους τομείς και είναι κάτι το οποίο αποδεικνύει και τη στρατηγική σημασία ανάμεσα στις χώρες».

Σχετικά με την επίσκεψη της Αμερικανίδας Υφυπουργού Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις κας Victoria Nuland, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχουν δυο θέματα τα οποία θα απασχολήσουν τις συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εξωτερικών. «Υπάρχει διμερής διάσταση των σχέσεών μας σε θέματα ασφάλειας και ενέργειας, για την οποία υπάρχει ένας διάλογος με τις ΗΠΑ. Επίσης, στις συναντήσεις θα συζητηθεί το Κυπριακό και συγκεκριμένα οι εξελίξεις που έχουμε ενώπιόν μας. Όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν ένα αυξημένο ενδιαφέρον για τα θέματα της ασφάλειας και μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί συνέχεια των συναντήσεων που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο, γι’ αυτό και θα συζητηθεί η πτυχή της ασφάλειας, ειδικότερα, λαμβάνοντας υπόψη την πρόταση που έχει καταθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ερωτηθείς εάν τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας συνεισφέρουν με τον τρόπο τους με ιδέες στην προσπάθεια λύσης του Κυπριακού ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε: «Εμείς επιδιώκουμε την εμπλοκή και των πέντε μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Θυμίζω και τις πολύ πρόσφατες συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θεωρούμε ότι τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν ένα ρόλο να διαδραματίσουν και στην παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων, ειδικότερα στο θέμα της ασφάλειας, αλλά πολύ ειδικότερα στην μετά τη λύση του Κυπριακού περίοδο. Θεωρούμε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να προσφέρει λύσεις στο θέμα της ασφάλειας».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στη χθεσινή συμφωνία για μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος μέσω υποθαλάσσιου αγωγού, από την Τουρκία στα κατεχόμενα, που υπέγραψαν χθες ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας κ. Berat Albayrak και ο λεγόμενος Υπουργός Ενέργειας κ. Sunat Atun, την οποία χαρακτήρισε ως μια αρνητική εξέλιξη. Όπως είπε: «Η συμφωνία δεν βοηθά την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού που βρίσκεται σε εξέλιξη αφού δεν είναι κάτι που προσφέρει ή βοηθά τη διαδικασία. Αντίθετα, ενισχύει ακόμη περισσότερο την εξάρτηση των Τουρκοκυπρίων από την Τουρκία και είναι κάτι που θεωρώ ότι πρέπει να προβληματίσει και τους ίδιους τους Τουρκοκύπριους. Είτε θα εργαστούμε για επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν, είτε θα καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα που στην καλύτερη των περιπτώσεων για τους Τουρκοκύπριους θα είναι η πλήρης ενσωμάτωσή τους στην Τουρκία και δεν θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο είναι προς το συμφέρον τους».

Προσθέτοντας είπε: «Βλέπουμε μια ρητορική από τη λεγόμενη κυβέρνηση στις κατεχόμενες περιοχές. Βλέπουμε και συγκεκριμένες πράξεις το τελευταίο διάστημα, όπως το γεγονός ότι η λεγόμενη κυβέρνηση στις κατεχόμενες περιοχές βρίσκεται στην εξουσία με αφορμή ένα θέμα που αφορά συνεργασία με την Τουρκία και να θυμίσω το οικονομικό πρωτόκολλο που υπογράφηκε και αποτέλεσε θέμα διαφωνιών στις κατεχόμενες περιοχές. Επίσης, μετά το πρωτόκολλο βλέπουμε άλλες πολύ συγκεκριμένες ενέργειες προς την κατεύθυνση της πλήρους ενσωμάτωσης των κατεχομένων προς την Τουρκία και μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι που θεωρούμε ότι είναι μια αρνητικότατη εξέλιξη, η οποία δεν βοηθά τις διαπραγματεύσεις».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η ηλεκτρική σύνδεση των ελεύθερων περιοχών με τις κατεχόμενες περιλαμβανόταν στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) αλλά δεν εφαρμόστηκε ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Έχουν γίνει όλες οι διεργασίες από δικής μας πλευράς και έχουν γίνει αρκετά από πλευράς τουρκοκυπριακής. Μπορώ να σας αναφέρω ότι μέχρι και αυτή τη στιγμή εξ’ όσων γνωρίζω δίδεται ηλεκτρικό ρεύμα στις κατεχόμενες περιοχές μετά από αίτημα της τουρκοκυπριακής πλευράς. Φαίνεται με την άνοδο στην εξουσία της λεγόμενης κυβέρνησης σε αυτό το ΜΟΕ παρατηρείται καθυστέρηση, όχι από δικής μας πλευράς. Ένας από τους λόγους που παρατηρείται αυτή η καθυστέρηση είναι γιατί δεν επιθυμούν να προχωρήσει. Από δικής μας πλευράς έγιναν όλα όσα έπρεπε να γίνουν, έτσι ώστε να προωθηθεί το συγκεκριμένο ΜΟΕ».

Καταλήγοντας ο κ. Εκπρόσωπος σχολίασε τη δήλωση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι αν χαθεί αυτή η ευκαιρία για λύση του Κυπριακού δεν θα υπάρξει άλλη: «Όσο περνάει ο καιρός κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει ότι τα τετελεσμένα της κατοχής παγιώνονται και η προσπάθεια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων γίνεται ακόμη πιο δύσκολη. Αυτό είναι ένα δεδομένο το οποίο αντιμετωπίζουμε καθημερινά, αλλά την ίδια στιγμή έχουμε την έντονη πεποίθηση ότι τέτοιου είδους προσεγγίσεις περί «τελευταίας ευκαιρίας» δεν έχουν προστιθέμενη αξία στον διάλογο που διεξάγεται. Να θυμίσω ότι το 2004 τέτοιες αναφορές ξαναέγιναν και δεν λειτούργησαν βοηθητικά ούτε στη διαδικασία, αλλά ούτε και στον τρόπο αντιμετώπισης από πλευράς των Ελληνοκυπρίων του Σχεδίου που τέθηκε προς δημοψήφισμα. Εκείνο που έχει σημασία σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία είναι όλοι να συμβάλουν ουσιαστικά στο να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο λύσης που να σέβεται τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ και να είναι συμβατό με το κεκτημένο. Εκεί επικεντρώνεται η προσπάθειά μας, γι’ αυτό και εργαζόμαστε με πλήρη σοβαρότητα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όσοι μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή σε ένα σχέδιο λύσης που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κυπριακού λαού και το οποίο θα μπορεί να περάσει και μέσα από δημοψηφίσματα, είναι ευπρόσδεκτος να το πράξει».
-----------------------