23/9/16

Κυβ. Εκπρόσωπος: «Η ασφάλεια και οι εγγυήσεις στο επίκεντρο των συναντήσεων του ΠτΔ»

Κυβ. Εκπρόσωπος: «Η ασφάλεια και οι εγγυήσεις στο επίκεντρο των συναντήσεων του ΠτΔ»




Σε τηλεφωνική παρέμβαση από τη Νέα Υόρκη προέβη σήμερα το πρωί ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ σχετικά με τις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας στις ΗΠΑ καθώς και τα επόμενα βήματα σε σχέση με το Κυπριακό.

«Οφείλω να αναφέρω ότι όλες οι ημέρες στη Νέα Υόρκη είναι σημαντικές και θα συνεχιστούν», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, εξηγώντας πως το βεβαρυμμένο πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, αφού την ερχόμενη Τρίτη θα έχει συνάντηση στο Λονδίνο με τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό και την Τετάρτη θα μεταβεί στο Παρίσι όπου θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο. «Πρόκειται για μια εβδομάδα με πολλές συναντήσεις, ιδιαίτερα με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, κατά τις οποίες το Κυπριακό κυριαρχεί των συναντήσεων, και πιο συγκεκριμένα το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων».

Ερωτηθείς αν έχει ουσία η όλη αυτή η προσπάθεια που καταβάλλεται και αν φαίνεται να υπάρχει αποτέλεσμα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Υπάρχουν δυο σημαντικά στοιχεία τα οποία προκύπτουν από τις συζητήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το ένα είναι η θέση μας ότι στο πλαίσιο της λύσης δεν θα μπορέσουν να υπάρξουν εγγυήσεις από τρίτες χώρες ή παραμονή στρατευμάτων, κάτι που γίνεται απόλυτα κατανοητό. Σε συνδυασμό με την πρόταση που έχει καταθέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για την οποία είναι ενήμερα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και οι εταίροι μας στην ΕΕ, θεωρούν ότι η πρόταση αντιμετωπίζει τις όποιες ανησυχίες του συνόλου του κυπριακού λαού και μπορεί να προσφέρει αυτές τις ασφαλιστικές δικλείδες για να αντιμετωπίζονται (οι ανησυχίες). Το δεύτερο σημείο το οποίο συνδέεται και έχει να κάνει με την εξωτερική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας – κάτι το οποίο συζήτησε με τους Υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας- είναι ότι στη μετά-τη-λύση περίοδο του Κυπριακού η Κύπρος θα πρέπει να συνεχίσει ή ακόμα και να ενισχυθεί περισσότερο ο ρόλος που διαδραματίζει ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μια περιοχή που λόγω των πολλών προβλημάτων έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στη Ρωσία, αλλά και γενικότερα, για να το θέσω στο πλαίσιο της παρέμβασης της ομιλίας του Προέδρου στη Γενική Συνέλευση, το θέμα της μετανάστευσης επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και τη δική μας περιοχή.

Άρα, αυτά τα δυο σημεία είναι αυτά που κυριαρχούν των συζητήσεων στο θέμα της ασφάλειας, και είμαστε ικανοποιημένοι από την προσέγγιση. Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία να υποβάλει μια πολύ μελετημένη πρόταση που έγινε σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, ήταν μια εξέλιξη η οποία εκτιμάται και δείχνει στην πράξη την πραγματική διάθεση για να εξευρεθεί εκείνη η φόρμουλα που θα απαντά στις ανησυχίες του κυπριακού λαού.
Είναι δεδομένο ότι οι συνομιλητές του Προέδρου ενδιαφέρονται για τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού».

Σε ερώτηση αν υπάρχουν ενδείξεις αυτή τη στιγμή από την Τουρκία για το θέμα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχουν εκτιμήσεις αλλά όχι ενδείξεις. «Οι συγκεκριμένες ενδείξεις περιορίζονται στο ότι, κάτι που γνωρίζαμε εξάλλου και από τις συζητήσεις μας στη Λευκωσία με την τουρκοκυπριακή πλευρά, το σύστημα εγγυήσεων του 1960 δεν μπορεί να αποτελέσει τη λύση στο συγκεκριμένο θέμα.

Οφείλω να αναφέρω ότι υπάρχουν κάποιες ιδέες, προτάσεις, που προβάλλονται από την τουρκική πλευρά στον διάλογο, όχι όμως γραπτώς, οι οποίες από την μια δεν ικανοποιούν τη δική μας πλευρά και από την άλλη οι ξένοι συνομιλητές μας ξέρουν ότι αυτές οι προτάσεις δεν απαντούν στις ανησυχίες του συνόλου του κυπριακού λαού».

Ο κ. Εκπρόσωπος τόνισε, επίσης, τα εξής: «Είμαστε απόλυτα ρεαλιστές. Δεν περιμέναμε να βρούμε λύση στο θέμα της ασφάλειας μέσω των συζητήσεων με τους Αμερικανούς αξιωματούχους ή μέσω των συναντήσεων που θα έχουμε με τους Ευρωπαίους. Μόνο, όμως το γεγονός ότι συζητείται, πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό, σε τέτοιο επίπεδο και με τόσο μεγάλο ξένο ενδιαφέρον αυτή η σημαντική πτυχή του Κυπριακού, αποτελεί μεγάλο επίτευγμα».

Σχετικά με τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Μπαν Κι-μουν και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Χριστοδουλίδης εξήγησε ότι θα κρατήσει 45 λεπτά και ότι δεν πρέπει να αναμένεται κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να εκτιμηθεί. «Κατά το πρώτο μέρος αναμένεται να γίνει μια ενημέρωση για την κατάσταση πραγμάτων, να φτάσουμε στο σημείο να κάνουμε κοινή ανάγνωση της προόδου και των δυσκολιών που βρίσκονται ενώπιόν μας και από εκεί και πέρα να δούμε πώς μπορεί να προχωρήσει αυτή η κυπριακή διαδικασία. Ένα άλλο σημαντικό δεδομένο το οποίο προκύπτει από τις συζητήσεις, και είναι και κάτι το οποίο συζητήθηκε με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο, είναι η ανάγκη να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος όσον αφορά τη διαδικασία, διότι στο Κυπριακό η διαδικασία είναι πολύ σημαντική και έχει την ίδια σπουδαιότητα με την ουσία των συζητήσεων. Αναμένεται μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον ΓΓ να συνεχιστεί αυτή η εντατικοποιημένη φάση και ευελπιστούμε ότι θα δημιουργηθεί εκείνη η υποδομή από πλευράς προόδου που θα μας επιτρέπει να οδηγηθούμε στο μετέπειτα στάδιο, που είναι μια πολυμερής διεθνής διάσκεψη. Για να φτάσουμε εκεί πρέπει να υπάρξει εκείνη η υποδομή από πλευράς αποτελεσμάτων έτσι ώστε μια ενδεχόμενη διεθνής διάσκεψη να έχει αυξημένες, ενισχυμένες, πιθανότητες επιτυχίας. Διότι αν δεν υπάρξει υποδομή και οδηγηθούμε σε μια τέτοια διάσκεψη, θα είναι χωρίς ουσιαστική σημασία και δεν θα υπάρξουν αποτελέσματα, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν κίνδυνοι για την ίδια τη διαδικασία. Και εμείς, σε καμία απολύτως περίπτωση, δεν επιθυμούμε να τη θέσουμε σε τέτοιου είδους κινδύνους».

Κληθείς να απαντήσει αν το τέλος της θητείας του Γενικού Γραμματέα και η αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ ώθησαν κάποιους να επιθυμούν να τεθούν χρονικά ορόσημα και στη διαδικασία των συνομιλιών, είπε: «Μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί από τους συνομιλητές του Προέδρου της Δημοκρατίας ένα τέτοιο θέμα και η μέχρι στιγμής πρόοδος που έχει επιτευχθεί είναι λόγω της διαπραγμάτευσης, λόγω των αποτελεσμάτων στο τραπέζι των συνομιλιών και όχι λόγω των συγκυριών που ενδεχομένως να αλλάξουν. Σίγουρα θα μας επηρεάσουν αλλά δεν είναι ο ΓΓ, ούτε η αμερικανική ηγεσία, όπως ούτε οποιοσδήποτε άλλος ξένος παράγοντας, που έχει φέρει τα συγκεκριμένα αποτελέσματα που έχουμε ενώπιόν μας αυτή τη στιγμή. Τα αποτελέσματα είναι προϊόν των διαπραγματεύσεων στο τραπέζι των συνομιλιών. Επίσης, εκείνο που ενδιαφέρει δεν είναι ο χρόνος αλλά η ουσία».

Σε ερώτηση γιατί ο Πρόεδρος αναφέρεται στη λύση μέχρι το τέλος του 2016, ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι αυτός είναι ο στόχος. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί ότι αυτός ο στόχος, αν και φιλόδοξος, είναι εφικτός. Σίγουρα όσο περνά ο χρόνος θα γίνεται ακόμα πιο φιλόδοξος ο στόχος, αλλά η θέληση και η επιθυμία είναι ξεκάθαρη και είναι εκεί. Αυτό θα επιχειρήσουμε να πετύχουμε, με την επιστροφή μας στην Κύπρο, μέσα από μια εντατικοποιημένη φάση των συνομιλιών».

_________
ΣΣ/ΣΧ