8/9/16

Υπ. Γεωργίας: «Προχωρούν οι σχεδιασμοί του Υπουργείου για τον Ακάμα. Αναβάθμιση της περιοχής εντός ενός έτους»

Υπ. Γεωργίας: «Προχωρούν οι σχεδιασμοί του Υπουργείου για τον Ακάμα. Αναβάθμιση της περιοχής εντός ενός έτους»



Την πεποίθηση πως η ευρύτερη περιοχή του Ακάμα θα αναζωογονηθεί προς όφελος των κατοίκων της περιοχής μέσα από τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός κ. Νίκος Κουγιάλης.

«Η προστασία του περιβάλλοντος και η ανάδειξη της περιοχής του Ακάμα αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, για αυτό και πραγματοποιήθηκε προ ολίγων ημερών σύσκεψη υπό τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στόχος μας είναι η αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής μέσα από τη δημιουργία ενός Εθνικού Πάρκου εφάμιλλου με αντίστοιχα πάρκα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο θα συμβάλει σημαντικά στην ποιοτική και οικονομική αναζωογόνηση της περιοχής προς όφελος των τοπικών κοινοτήτων της ευρύτερης περιοχής», ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Γεωργίας για την πορεία υλοποίησης των δράσεων για την περιοχή της χερσονήσου του Ακάμα, ο κ. Κουγιάλης δήλωσε πως οι σχεδιασμοί του Υπουργείου για αναζωογόνηση της περιοχής του Ακάμα προχωρούν κανονικά, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως εντός των ήμερων τα Τμήματα Δασών, Περιβάλλοντος και Αλιείας θα προχωρήσουν στη λήψη μέτρων προστασίας και ανάδειξης της περιοχής, συνολικού προϋπολογισμού 2 εκ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, τα μέτρα εντάσσονται σε δύο άξονες: (1) τα μέτρα προστασίας των οικότοπων, που αφορούν τόσο τα είδη χλωρίδας και πανίδας, και (2) τα μέτρα ανάδειξης της περιοχής, που θα αφορούν κυρίως ελαφρές κατασκευές για ενημέρωση και εξυπηρέτηση των επισκεπτών, τη διαμόρφωση θέσεων θέας, καθώς και εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού.

Αναφορικά με τη δημιουργία του Εθνικού Δασικού Πάρκου ο Υπουργός Γεωργίας δήλωσε πως εντός Σεπτεμβρίου, θα γίνει η προκήρυξη σχετικού διαγωνισμού από το Τμήμα Δασών. Ο διαγωνισμός θα αφορά στην πρόσληψη διεθνούς οίκου, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για τον σχεδιασμό του πάρκου και την υποβολή συμβουλευτικού πλάνου για τον τρόπο αξιοποίησής του προς όφελος των τοπικών κοινοτήτων. Ερωτηθείς για τα χρονικά πλαίσια, ο κ. Υπουργός υπέδειξε πως αυτή η εργασία θα ολοκληρωθεί σε εννέα μήνες.

Τέλος, ο κ. Κουγιάλης αναφέρθηκε και στον καταρτισμό ενός ολοκληρωμένου πολεοδομικού σχεδιασμού για την ευρύτερη περιοχή Ακάμα, που θα αφορά όχι μόνο την περιοχή που βρίσκεται εντός NATURA, αλλά και τις περιουσίες εκτός σχεδίου NATURA, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 18 μηνών και θα βελτιώσει σημαντικά τη διαβίωση των κατοίκων της περιοχής.