30/9/16

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ


Η ανακήρυξη της  ανεξαρτησίας υπήρξε μια μεγάλη κατάκτηση του λαού μας και το αποτέλεσμα πολλών  και επίπονων αγώνων. Κουτσουρεμένη έστω, από τις συμφωνίες Ζυρίχης- Λονδίνου, η ανεξαρτησία μας παρείχε τη δυνατότητα να διαφυλάξουμε την ελευθερία μας και να αντικρούσουμε αλλότριους σχεδιασμούς και μεθοδεύσεις. Δυστυχώς, πολλοί δεν πίστεψαν στην νεαρή Κυπριακή Δημοκρατία. Οι ξένες συνομωσίες και επεμβάσεις βρήκαν πρόσφορο έδαφος, επενδύοντας στον εθνικισμό-σοβινισμό και την προδοτική δράση της ακροδεξιάς με τελικό αποτέλεσμα το πραξικόπημα και την επακόλουθη τουρκική εισβολή. 

Πενήντα έξι χρόνια μετά την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας βρισκόμαστε εν μέσω κρίσιμης φάσης διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού. Ως ΑΚΕΛ, συμπεριφερόμενοι πάντα με υπευθυνότητα, στηρίζουμε τη διαπραγματευτική διαδικασία, νοουμένου ότι αυτή θα κινείται στην βάση των αρχών λύσης του Κυπριακού που από καιρό έχουν συλλογικά καθοριστεί.

Ο στόχος της ανατροπής της κατοχής και της επανένωσης της χώρας και του λαού μας, αποτελεί και την μοναδική προοπτική για ένα  ευτυχισμένο και ασφαλές μέλλον για όλους τους Κυπρίους, Ε/κύπριους, Τ/κύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους. Παλεύουμε για λύση στα πλαίσια των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου που να συνάδει με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Λύση που θα οδηγήσει στη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας από ενιαίο κράτος σε διζωνικό, δικοινοτικό  ομοσπονδιακό, με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Λύση ενός κράτους με μια και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια. Λύση που θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων. Ταυτόχρονα παλεύουμε για να επιτύχουμε πλήρη διαλεύκανση της τύχης των αγνοουμένων μας.

Με την ευκαιρία της επετείου της Κυπριακής Ανεξαρτησίας το ΑΚΕΛ τιμά όλους όσοι αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας, της δημοκρατίας και της νομιμότητας στη χώρα μας. Τιμά και στηρίζει τους συγγενείς των αγνοουμένων μας και τους εγκλωβισμένους μας, τους παθόντες και τους πρόσφυγες.

Το ΑΚΕΛ απευθύνει αγωνιστικό χαιρετισμό στο λαό μας καλώντας τον σε συνέχιση του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση, για τερματισμό της τουρκικής κατοχής και επανένωση της Κύπρου και του λαού της.        
Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ
30 Σεπτεμβρίου 2016