26/7/16

Ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, απέστειλε χθες επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με θέμα την Επιτροπή Σιτηρών Κύπρου.

Ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, απέστειλε χθες επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με θέμα την Επιτροπή Σιτηρών Κύπρου.



Επισυνάπτεται αυτούσια η επιστολή:

"Εξοχότατο Πρόεδρο
Κυπριακής Δημοκρατίας
κ. Νίκο Αναστασιάδη

Λευκωσία, 25 Ιουλίου 2016
Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

Θέμα: Επιτροπή Σιτηρών Κύπρου

​Σε συνέχεια της επιστολής που σας απέστειλε το ΑΚΕΛ στις 4.4.2015, επανερχόμαστε στο θέμα για το μέλλον και την προοπτική της Ε.Σ.Κ. μετά και από τις δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκου Κουγιάλη στις 22.7.2016 ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και σε κλείσιμο της Ε.Σ.Κ. από πιθανή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ο πρόσφατος διορισμός του νέου ΔΣ της ΕΣΚ είναι εξάμηνος, με προοπτική τους 30 μήνες, νοούμενου, ότι το νέο Δ.Σ. της Ε.Σ.Κ., θα παρουσιάσει βιώσιμο σχέδιο λειτουργίας της Ε.Σ.Κ.
Ενώπιον, της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής εκκρεμεί προς περαιτέρω συζήτηση Πρόταση του ΔΣ της ΕΣΚ που κατατέθηκε από τον νυν Πρόεδρο του ΔΣ και στην οποία επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, και οι λόγοι διατήρησης της ΕΣΚ στην εμπορία σιτηρών,  την τήρηση αποθεμάτων και οι αρνητικές συνέπειες κλεισίματος της.
Σας εισηγούμαστε, κύριε Πρόεδρε, όπως δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στο νέο Δ.Σ. Ε.Σ.Κ. και στην Βουλή, για πιο προσεκτική μελέτη του θέματος και για να ολοκληρωθεί ο κύκλος διαβουλεύσεων με όλους τους εμπλεκόμενους.
Τυχόν κλείσιμο της Ε.Σ.Κ. θα ενισχύσει το ολιγοπώλιο στην εμπορία σιτηρών και ζωοτροφών, γεγονός που θα επιφέρει αρνητικές συνέπειες στην Οικονομία, με αύξηση των τιμών ειδών πρώτης ανάγκης, όπως το γάλα, το κρέας και το ψωμί. Με αρνητικές πιέσεις στον πληθωρισμό.
Σημειώνουμε, ότι η Ε.Σ.Κ. αυτό που χρειάζεται είναι σοβαρό εκσυγχρονισμό / αναδιάρθρωση και όχι κλείσιμο.


Με εκτίμηση



Άντρος Κυπριανού
Γενικός Γραμματέας Κ.Ε. ΑΚΕΛ"