23/6/16

Ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον Υπουργό Άμυνας της Σλοβακίας

Ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον Υπουργό Άμυνας της Σλοβακίας



Ο Υπουργός Άμυνας κ.Χριστόφορος Φωκαίδης είχε σήμερα συνάντηση στο γραφείο του με τον Σλοβάκο ομόλογό του κ. PeterGajdoš ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.
Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ μετά την συνάντηση ο Υπουργός Άμυνας κ. Φωκαΐδης ανέφερε τα ακόλουθα:
Είχα τη μεγάλη χαρά σήμερα να καλωσορίσω στη Λευκωσία, στην πρώτη του επίσκεψη στην Κύπρο, τον Υπουργό Άμυνας της Δημοκρατίας της Σλοβακίας κ PeterGajdoš.
Μια επίσκεψη που έρχεται σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας. Σε μια εποχή αβεβαιότητας και αυξημένης αστάθειας, όπου νέες ασύμμετρες απειλές, όπως η τρομοκρατία, η διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής, οι απειλές στην κυβερνοάμυνα έχουν αλλάξει δραματικά το πλαίσιο με το οποίο αντιλαμβανόμαστε την έννοια της ασφάλειας στην εποχή μας.
Η εξωτερική και εσωτερική ασφάλεια γίνονται ολοένα και πιο αλληλένδετες, ενώ οι συνέπειες της γεωπολιτικής αστάθειας για την Ευρώπη εκφράζονται με τη μορφή της παράνομης μετανάστευσης, τρομοκρατικές πράξεις ωμής βίας σε ευρωπαϊκές πόλεις.
Σε αυτό το όλο και πιο απρόβλεπτο περιβάλλον ασφάλειας και σε ένα μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον, η συνεργασία μεταξύ των χωρών που μοιράζονται κοινές αξίες και κοινά συμφέροντα, όπως τα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας, είναι υψίστης σημασίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, Κύπρος και Σλοβακία, συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε τις σχέσεις μας, με πνεύμα ειλικρινούς συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού.
Η φιλία μας έχει ισχυρές ρίζες από την αρχή της εγκαθίδρυσης της Σλοβακίας ως ανεξάρτητου κράτους.
Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε πολλούς τομείς, αλλά και να συζητήσουμε σχετικά με τις δυνατότητες της περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών μας σχέσεων, ιδίως στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.
Έχουμε ανταλλάξει επίσης απόψεις σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη.
Είχα επίσης την ευκαιρία να αναφερθώ στο ρόλο που η Κύπρος διαδραματίζει ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας, σε αυτή τη πολύ ταραγμένη και γεωπολιτικά ευαίσθητη περιοχή.
Εξήγησα επίσης το όραμά μας για την αμοιβαία επωφελή συνεργασία όλων των χωρών της περιοχής, στη μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου από ζώνη συγκρούσεων και αστάθειας, σε μια περιοχή ευημερίας και ανάπτυξης, αξιοποιώντας τις τεράστιες ενεργειακές προοπτικές της περιοχής αλλά και αντιμετώπισης νέου τύπου απειλών.
Τέλος, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον ομόλογό μου για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό και να εκφράσω την ειλικρινή ευγνωμοσύνη μας για τη συνεχή υποστήριξη της Σλοβακίας. Μια χώρα που έχει διαδραματίσει εποικοδομητικό διπλωματικό ρόλο στην Κύπρο για τα τελευταία 23 χρόνια, στο πλαίσιο της διευκόλυνσης του δικοινοτικού διαλόγου μεταξύ των ηγετών των πολιτικών κομμάτων από τις δύο κυπριακές κοινότητες.
Αλλά και μια χώρα που για 15 χρόνια συμμετέχει στην Ειρηνευτικής Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο με ένα σημαντικό αριθμό προσωπικού.
Κύριε Υπουργέ, εκτιμούμε ιδιαίτερα τη συνεχή παρουσία της Σλοβακίας στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και ευχόμαστε πραγματικά ότι δεν θα χρειαζόμαστε αυτή την Δύναμη για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα.

Επιτρέψτε μου να επαναλάβω την ισχυρή δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη να εργαστεί ακούραστα και με καλή θέληση, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, της Ε/Κ και Τ/Κ κοινότητας, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις οι αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.


Θα ήθελα τέλος να σας ευχηθώ κάθε επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνετε σύντομα ως Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε.

Για άλλη μια φορά, αγαπητέ Υπουργέ, σας καλωσορίζω θερμά στην Κύπρο και επιτρέψτε μου να εκφράσω την πεποίθηση ότι η επίσκεψή σας σήμερα, ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση της συνεργασίας μας για το αμοιβαίο όφελος των χωρών μας αλλά και προς όφελος της Ευρώπης.
Ο Σλοβάκος Υπουργός Άμυνας κ. Peter Gajdoš στη δήλωση του εξήρε τις παραδοσιακές σχέσεις φιλίας μεταξύ Κύπρου και Σλοβακίας και υπογράμμισε το ρόλο που διαδραματίζει η χώρα τόσο για διευκόλυνση του διακοινοτικού διαλόγου όσο και μέσα από την παρουσία μεγάλου αριθμού ειρηνευτών στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης μας, ανέφερε, είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η παράνομη μετανάστευση και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ. Τέλος εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την υποδοχή που έτυχε και προσκάλεσε τον ομόλογο του να επισκεφθεί τη Σλοβακία ενόψει και της επικείμενης ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.


Γραφείο Τύπου, 23 Ιουνίου 2016