22/6/16

Η ομάδα που διαχειρίζεται την πυρκαγιά υπολογίζει ότι αν δεν υπάρξουν οποιεσδήποτε απρόβλεπτες αναζωπυρώσεις

Η ομάδα που διαχειρίζεται την πυρκαγιά υπολογίζει ότι αν δεν υπάρξουν οποιεσδήποτε απρόβλεπτες αναζωπυρώσεις, μέχρι τις 4μμ
η πυρκαγιά μπορεί να είναι υπό έλεγχο είπε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Νικολάου είπε ότι «σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε τόσο από μένα όσο και από τον Υπουργό Γεωργίας, για την κατάσταση που επικρατεί στον ευρύτερο χώρο της περιοχής Ευρύχου μετά από την πυρκαγιά. Έγινε μια ενημέρωση για την πορεία των πραγμάτων μέχρι σήμερα, αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή.
Το Υπουργικό Συμβούλιο έχει επίσης ενημερωθεί για τις επίγειες δυνάμεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στην περιοχή καθώς επίσης και για τη χρήση των πτητικών μέσων από το πρωί μέχρι αυτή τη στιγμή.
Συντονισμένα τα πτητικά μέσα - διότι προέρχονται από διαφορετικές χώρες και πρόκειται για διαφόρους τύπους πτητικών μέσων - επιχειρούν από τις 5.15πμ και μέχρι την τελευταία στιγμή συμμετείχαν στις επιχειρήσεις 18 πτητικά μέσα. Δεν συμμετέχουν όλα μαζί την ίδια ώρα αλλά με βάση πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί, λαμβανομένου υπόψη και των απαιτήσεων που υπάρχουν για σκοπούς ασφάλειας των πτήσεων. Δηλαδή κάποια μπορούν να πετούν για συγκεκριμένες ώρες και θα πρέπει να καθηλωθούν για κάποια στιγμή και να συνεχίσουν στη συνέχεια.
Η κατάσταση αυτή τη στιγμή, μπορώ να πω, είναι διαχειρίσιμη. Υπήρξε μια σοβαρή αναζωπύρωση στην περιοχή του Αγίου Θεοδώρου η οποία απετράπη με την αξιοποίηση των πτητικών μέσων και τέθηκε σε διαχειρίσιμο έλεγχο.
Στα Σπήλια και τα Καννάβια, που είναι σε περιοχή νοτιοδυτικά και βορειοδυτικά των κοινοτήτων, σε απόσταση πέραν του 1,5 χιλιομέτρου, έγιναν και σήμερα ρίψεις, χαράχθηκε αντιπυρητική ζώνη και έχουν ήδη αναλάβει επίγειες δυνάμεις να καθαρίσουν την περιοχή. Και εκεί η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.
Η ομάδα που διαχειρίζεται την πυρκαγιά υπολογίζει ότι αν δεν υπάρξουν οποιεσδήποτε απρόβλεπτες αναζωπυρώσεις, μέχρι τις 4μμ η πυρκαγιά μπορεί να είναι υπό έλεγχο.
Επειδή έγινε αναφορά για κάποιους μικροτραυματισμούς, το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε επίσης ότι υπήρξαν κάποιοι μικροτραυματισμοί, μια λιποθυμία και μια κρανιοεγκεφαλική ελαφριάς μορφής κάκωση, εθελοντών οι οποίοι ενεργούσαν από μόνοι τους, δηλαδή δεν συμμετείχαν σε ομάδες οι οποίες συγκροτούνται με τη συμμετοχή επαγγελματιών για λόγους δικής τους ασφάλειας.
Ανακοινώσεις θα εκδίδονται κατά διαστήματα μέχρι να τεθεί η πυρκαγιά σε πλήρη έλεγχο».
Τέλος ερωτηθείς αν εκκενώθηκαν χωριά, ο κ. Υπουργός απάντησε ότι «εξ όσων γνωρίζω δεν υπήρξε οποιεσδήποτε ανάγκη» για κάτι τέτοιο.