23/5/16

Ανακοίνωση της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων κας Ιωσηφίνας Αντωνίου σχετικά με τα αποτελέσματα των Βουλευτικών Εκλογών

Ανακοίνωση της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων κας Ιωσηφίνας Αντωνίου σχετικά με τα αποτελέσματα των Βουλευτικών Εκλογών




Μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων των χθεσινών Βουλευτικών Εκλογών, χαιρετίζω με ικανοποίηση την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των γυναικών στο Κυπριακό Κοινοβούλιο, από 10.7% σε 19.6%, ως αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας όλων όσοι έθεσαν ως στόχο την επίτευξη της ισότιμης συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψεων των αποφάσεων.

Χωρίς αμφιβολία, η ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψεως κάθε είδους αποφάσεων αποτελεί μία από τις κυριότερες προϋποθέσεις για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ των δύο φύλων.

Η σημασία της αναγνωρίζεται ρητά σε διεθνές επίπεδο, καθώς η Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για τα θέματα των Γυναικών στο Πεκίνο το 1995 επιβεβαίωσε ότι η απουσία των γυναικών από τις διαδικασίες λήψης πολιτικών αποφάσεων υποβαθμίζει τη δημοκρατία. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο Χάρτης Πορείας για την Ισότητα των Φύλων προτάσσει το θέμα ανάμεσα στους πολιτικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο συγκαταλέγεται μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών στρατηγικών και πολιτικών για την ισότητα των δύο φύλων.

Σε εθνικό επίπεδο, η ισόρροπη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στις θέσεις λήψεως αποφάσεων αποτελεί έναν από τους κεντρικούς άξονες του Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα Ανδρών και Γυναικών, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και καλύπτει την περίοδο 2014-2017.

Είναι ωστόσο σαφές ότι ο στόχος της μεγαλύτερης συμμετοχής των γυναικών στις θέσεις λήψεως αποφάσεων, δεν επιτυγχάνεται μόνο με θεσμικά μέτρα. Απαιτεί τη συμβολή πολλών δυνάμεων, απαιτεί συναίνεση και συνεννόηση πέρα και πάνω από πολιτικές και κομματικές διαφορές.

Η χθεσινή αύξηση του ποσοστού των γυναικών στην Κυπριακή Βουλή δεν αποτελεί θέμα αριθμητικό, αλλά πρωτίστως θέμα ουσίας, αφού εξυπηρετεί και προάγει τους ευρύτερους στόχους της ουσιαστικής και συμμετοχικής δημοκρατίας, της ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής και της προόδου.

Το γεγονός αυτό δεν πρέπει ωστόσο να αποτελεί στοιχείο εφησυχασμού σε κανένα επίπεδο, αφού η εικόνα της πολιτικής εξουσίας παραμένει κυριαρχικά ανδρική και ο δρόμος προς την επίτευξη της πλήρους ισότητας απομένει ακόμη δύσβατος και μακρύς.
Θα συνεχίσουμε με σθένος τον αγώνα και τις προσπάθειες με απώτερο στόχο την εδραίωση κουλτούρας ισότητας και ίσων ευκαιριών για άνδρες και γυναίκες.

Θα συνεχίσουμε τη λήψη θετικών μέτρων δράσης υπέρ του υποεκπροσωπούμενου φύλου, για να καταπολεμήσουμε τις αδικίες, τις διακρίσεις και τις ανισότητες, εκεί και όπου παρουσιάζονται.

Ευελπιστώ ότι τα ζητήματα της ισότητας των φύλων θα αναδειχθούν και θα απασχολήσουν σε βάθος τα μέλη της νέας Βουλής.