Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή σε ημερίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή ετήσια εκπαιδευτική ημερίδα, η οποία διοργανώνεται για 11η συνεχή χρονιά από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, με θέμα: «Ενσωμάτωση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας στη Μαθησιακή Διαδικασία».
Η εισαγωγή και αποτελεσματική αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα καθώς και η ασφάλεια στο διαδίκτυο, είναι τομείς στους οποίους το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού δίνει ιδιαίτερη έμφαση. Οι Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) αναδεικνύονται ως σημαντικό εργαλείο που μπορεί να διασφαλίσει ότι οι μαθητές μας θα αποκτήσουν όλες εκείνες τις κομβικές δεξιότητες και ικανότητες που απαιτούνται στον 21ο αιώνα. Ημερίδες όπως η σημερινή, αποτελούν πηγή διάχυσης καινοτόμων προσεγγίσεων και καλών πρακτικών για την όσο το δυνατόν καλύτερη ενσωμάτωση των Νέων Τεχνολογιών στη μαθησιακή διαδικασία, ώστε να δημιουργούνται κίνητρα και προϋποθέσεις για ενεργητική, δημιουργική συνεργατική και αποτελεσματική διδασκαλία.
Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού παρέχει εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως «Καινοτόμα σχολεία και εκπαιδευτικοί πυρήνες», «Ασφαλές σχολείο για το διαδίκτυο», «Μικροί εκπαιδευτές για το διαδίκτυο», μέσα από τα οποία ευελπιστούμε να αναπτυχθεί η κουλτούρα αξιοποίησης της τεχνολογίας, με στόχο την επίτευξη καλύτερων μαθησιακών αποτελεσμάτων. Με την ευκαιρία, θα ήθελα να συγχαρώ τα σχολεία που συμμετείχαν με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές τους στα προγράμματα αυτά και κατάφεραν να υλοποιήσουν καινοτόμες δράσεις.
Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, αξιοποιώντας ευρωπαϊκά προγράμματα, προωθεί νέες καινοτόμες παρεμβάσεις στις σχολικές τάξεις που στόχο έχουν την ανάπτυξη οριζόντιων δεξιοτήτων στην ψηφιακή εποχή για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο έχει εξασφαλίσει τη συγχρηματοδότηση του τριετούς έργου «ATS2020: Assessment of Transversal Skills 2020», με προϋπολογισμό που ανέρχεται στα €2,6 εκ., από το πρόγραμμα Erasmus+, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο έργο συμμετέχουν 17 ευρωπαϊκοί οργανισμοί από 11 ευρωπαϊκές χώρες, με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου να έχει το συντονισμό της όλης προσπάθειας.
Το έργο αυτό εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των προτεραιοτήτων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Ως εκ τούτου, εργαζόμαστε συστηματικά με εκπαιδευτικούς και μαθητές, αλλά και τους ευρωπαίους εταίρους, ώστε να υλοποιηθούν οι προγραμματισμένες δράσεις που αναμένεται να συμβάλουν στη βελτίωση των μαθησιακών επιπέδων των μαθητών Δημοτικού και Γυμνασίου. Αναμφίβολα, το γεγονός αυτό δίνει στην Κύπρο την ευκαιρία να συνεισφέρει σε ευρωπαϊκές πολιτικές και κατευθύνσεις αλλά και να επωφεληθεί από την εμπειρία άλλων χωρών.
Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για τις προσπάθειες που καταβάλλουν τα τελευταία χρόνια, ώστε οι Νέες Τεχνολογίες να ενσωματωθούν με τρόπο αποτελεσματικό στη μαθησιακή διαδικασία, καθώς και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για τη στήριξη και επιμόρφωση που παρέχει στα σχολεία και στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων.
Συγχαίρω επίσης θερμά τους εκλεκτούς εισηγητές και όλους εσάς τους εκπαιδευτικούς και μαθητές που με την ενεργό συμμετοχή σας στην ημερίδα αναδεικνύετε τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την ορθή αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών. Είμαι σίγουρος ότι οι παρουσιάσεις που θα ακολουθήσουν θα είναι πολύ ενδιαφέρουσες και διαβεβαιώνω ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα συνεχίσει να στηρίζει τέτοιες προσπάθειες που συνάδουν με τους στόχους μας για ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης του τόπου μας.
Κηρύσσω, λοιπόν, την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας και εύχομαι κάθε επιτυχία για τη συνέχεια.