13/5/16

Δηλώσεις της ΥπουργούΕργασίας

Δηλώσεις της ΥπουργούΕργασίας
, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναφορικά με το επίδομα που λαμβάνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι

Σε αύξηση του ποσού της μικρής επιταγής που λαμβάνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι δικαιούχοι και με αναδρομική ισχύ από τον Ιανουάριο του 2016 προχώρησε σήμερα η Κυβέρνηση με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου είπε ότι «με σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έχει τροποποιηθεί προς το ευνοϊκότερο για τους χαμηλοσυνταξιούχους το Σχέδιο Ενίσχυσης Χαμηλοσυνταξιούχων, η γνωστή μικρή επιταγή».
Πρόσθεσε ότι το σχέδιο αυτό ήταν ήδηέτοιμο και η Κυβέρνηση είχε σκοπό να το εγκρίνει τον Ιούνιο του 2016 ώστε «να μην εκληφθεί με οποιονδήποτε τρόπο ως μια προεκλογική ανακοίνωση».
Ωστόσο, είπε, «υπήρχε μια αρνητικήεκμετάλλευση του γεγονότος πως οι Υπηρεσίες του Υπουργείου ενήργησαν στη βάση της νομοθεσίας και εφάρμοσαν όλα τα κριτήρια» και έτσι «αυτό το τροποποιημένο αυτό σχέδιο έπρεπε να εγκριθεί σήμερα, σύμφωνα και με πάγιες θέσεις πολιτικής και οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι, οποιαδήποτε ποσά δεν δαπανώνται λόγω της ορθής εφαρμογής της νομοθεσίας, κατά το μέτρο του δυνατού, θα επιστρέφονται στις ευάλωτες ομάδες, στα πρόσωπα που έχουν πραγματική ανάγκη.
Στόχος είναι η κοινωνική πολιτική και(στόχος είναι) οποιαδήποτε ποσά των φορολογουμένων να πηγαίνουν σε πρόσωπα τα οποία έχουν πραγματική ανάγκη.
Με βάση αυτήν την τροποποίηση αυξάνεται το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου σε όλους όσοι είναι δικαιούχοι του επιδόματος του χαμηλοσυνταξιούχου, σε όσους είναι δικαιούχοι της μικρής επιταγής.
Η αύξηση αυτή, για παράδειγμα, από 150ευρώ θα είναι 170 ευρώ και ανάλογα με την κατηγορία στην οποία εμπίπτει ο χαμηλοσυνταξιούχος θα υπάρχει η αύξηση.  Αυτά τα ποσά, διότι το σχέδιο αφορά το 2016, θα δοθούν αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2016. Η συνολική δαπάνη αυτής της τροποποίησης είναι γύρω στα 4,5 εκ. ευρώ».
Ερωτηθείσα η κα Υπουργός είπε ότι υπάρχει ένα αξιόπιστο σύστημα ελέγχου και οποιαδήποτε ποσά δαπανώνται από τον κρατικό προϋπολογισμό θα πρέπει να στοχεύουν στις ευάλωτες ομάδες.
Πρόσθεσε ότι οι υπερπληρωμές που έχουν αποκοπεί, από όσους δεν ήσαν δικαιούχοι, ανέρχονται στα 3,3 εκ. ευρώ. «Είναι οι τόκοι που προήλθαν από καταθέσεις και έπρεπε με βάση το σχέδιο που εγκρίθηκε από το 2009 να περιλαμβάνονταν στις Δηλώσεις του οποιουδήποτε υπέβαλλε αίτηση για επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου.  Άρα τα 3,3 εκ. ήταν εκείνα που αφορούσαν την ανάκτηση των υπερπληρωμών, και που αφορούν  ποσά που παρανόμως δεν δηλώθηκαν και που ήταν υποχρέωση του κράτους να τα ανακτήσει».
Σε ερώτηση, η κα Αιμιλιανίδου είπε ότι εδώ και αρκετές μέρες γίνεται μια αρνητική κριτική γιατί οι Υπηρεσίες του Υπουργείου ενήργησαν, ως είχαν υποχρέωση βάσει του νόμου, δηλαδή να ελέγχουν Δηλώσεις, οι οποίες κατατίθενται ώστε να εξεταστεί αν μπορεί κάποιος να πάρει επίδομα.
Αυτό που είπαμε από την αρχή είναι ότι θα έχουμε αξιόπιστα συστήματα ελέγχου, και αυτό υπάρχει για πρώτη φορά, πρέπει να πω». Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό πως «μετά από αξιόπιστο έλεγχο, αυτά που πρέπει να επιστραφούν από τον οποιονδήποτε που στην ουσία δεν ήταν δικαιούχος, θα δίνονται στα πρόσωπα που πραγματικά έχουν ανάγκη, δηλαδή τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού».